Ziare.com

7 solutii rationale pentru vot civilizat in diaspora

Luni, 03 Iunie 2019, ora 14:58

   

7 solutii rationale pentru vot civilizat in diaspora
In contextul situatiei din diaspora din ziua alegerilor europarlamentare care au avut loc pe 26 mai, Expert Forum (EFOR) noteaza cateva solutii care ar putea fi adoptate pentru alegerile urmatoare.

In primul rand, Ministerul Afacerilor Externe trebuie sa se asigure ca se deschid sectii de votare acolo unde chiar conteaza si intr-un numar suficient de mare pentru a sustine comunitatile din strainatate in mod real.

Expert Forum precizeaza ca ambasadele trebuie sa fie mai active in a transmite solicitari cat mai aproape de realitatea din teren catre MAE, in termeni de necesitati de organizare. EFOR adauga ca pe baza istoricului votului se poate face o analiza mai aprofundata asupra tarilor sau localitatilor unde au fost probleme, pentru a se suplimenta sectiile in mod corespunzator.

"Nu are rost sa investim suplimentar in sectii unde voteaza maximum 10 alegatori, cum este Phenian, dar trebuie investite mai multe resurse in acele comunitati cu un numar mare de alegatori. Similar alegerilor parlamentare, se pot deschide sectii de votare acolo unde exista cereri din partea unui numar minim de 100 de alegatori.

De asemenea, un formular online pus la dispozitie de MAE poate oferi posibilitatea alegatorilor sa solicite sectii in localitatile lor. Acesta ar avea doar rolul de informare, pentru a ajuta ministerul sa vada care sunt nevoile reale", se arata in comunicatul EFOR.

Reprezentantii EFOR mai spun ca, pana se ajunge la solutii precum votul prin Internet, autoritatile trebuie sa se asigure ca exista suficiente buletine de vot, stampile, urne si cabine de vot, adica sa fie siguri ca sectiile de votare sunt dotate corespunzator.

"De ce oare nu pot exista zece cabine de vot, cu zece stampile in sectiile mari si importante? Se poate suplimenta personalul si se pot aduce si 2-3 tablete. La urma urmei, buletinele de vot ar putea fi tiparite in sectii, pentru ca singurul element de securitate este stampila de control a sectiei de votare.

Nu trebuie sa uitam nici de accesibilitatea la sectiile de votare. Alegatorii nu ar trebui sa astepte la coada in picioare, fara acces la toaleta. Sectiile trebuie sa asigure accesul persoanelor in varsta, insarcinate sau cu dizabilitati", spun ei.

EFOR mai propune modificarea legislatiei electorale privind procedurile de la inchiderea sectiei, precizand ca amendarea unui simplu articol de lege poate face o diferenta enorma.

A patra propunere este un Corp al Expertilor Electorali pentru Strainatate si sanctiuni mai disuasive, concluzie la care au ajuns dupa ce duminica au primit multe plangeri prin platforma votcorect.ro, conform carora presedintii de birouri se comporta abuziv sau nu au lasat sa voteze alegatori care se aflau la ora 21 in sectia de votare.

"Aceste comportamente trebuie sanctionate, iar persoanele respective trebuie puse pe o lista neagra, pentru a nu mai participa la organizarea procesului electoral. Asa cum in tara exista Corpul Expertilor Electorali, se poate dezvolta un concept similar si pentru strainatate, astfel incat sa existe si o monitorizare a acestora. De asemenea, se pot creste sanctiunile pentru membrii birourilor electorale care nu se prezinta in sectie, fara a avea o justificare relevanta", se arata in comunicat.

Expert Forum sustine ca trebuie gasite si metode de a prelungi votul dupa ora 21. "Desi s-a discutat mult duminica, Biroul Electoral Central nu putea prelungi votarea, pentru ca nu avea atributiile legale sa faca asta. Doar prin OUG s-ar fi putut prelungi durata. Ar trebui deci sa exista un amendament prin care BEC sa poata prelungi in situatii exceptionale - cum este si aceasta - perioada de votare", spun specialistii.

Ei aduc in discutie si introducerea unor metode alternative de vot, precizand ca o solutie poate fi votul prin corespondenta, care se aplica la parlamentare si care, cu imbunatatiri, poate fi folosit si la alegerile europarlamentare.

"Votul in avans, in sectiile de votare, in saptamana dinaintea alegerilor poate fi o alta solutie. Este de discutat si cum asiguram securitatea buletinelor, dar este o solutie care se aplica in multe state. Votul prin Internet nu este o solutie fezabila pana la urmatoarele alegeri, pentru ca nu este timp pentru elaborarea unui concept de sistem in mod participativ, transparent si care sa asigure securitatea", arata EFOR.

Pe termen lung, sustin cei de la Expert Forum, un Cod Electoral ar pune ordine in legislatie si ar introduce reguli comune pentru toate tipurile de alegeri. La ultimele alegeri, la care s-a adaugat si referendumul, au existat nenumarate modificari si interpretari ale legii cu putin timp inaintea zilei votului, care poate fi confuzant pentru alegatori si pentru autoritati.

Chiar daca s-au facut cateva incercari de a unifica legislatia, iar la EFOR am recomandat acest fapt de mult timp, un proiect de Cod Electoral nu exista in acest moment in discutia publica.

Citeste si:


A.G.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2922 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Se schimbă direcția vantului...

Cum prin Canada s-au aciuat, după așa zisa revoluție criminală din 1989, mai mulți profitori de pe urma valorilor democratice canadiene, se pare că acum tocmai aceștia nu mai vor clica bolșevistă la putere in Romania. Fie chiar și cu un "mut, sau momaie la canepă", cum numesc unii pe cel din fruntea "satului" deoarece acum nu le mai convine să le fie naționalizate averile clandestine, pe care le au fie prin Romania, fie oriunde prin lume, căci in Canada nu-și pot permite sub nicio formă să le afișeze că-și pierd pensia federală pentru care s-au cuibărit pe-aceste meleaguri...

In acest sens, am ințeles că s-a inceput o cruciadă contra acestor parveniți, care stau toată ziua pe internet – fie și la ziare.com – și improașcă cu lături pe toată lumea de bun simț. Se toarnă mai ceva ca pe timpul securității comuniste de tristă aducere aminte... Așa că toți aceștia vor fi scotociți nu numai prin "buzunarele" canadiene, ci prin toate paradisurile fiscale și, mai ales, prin țara de origine, căci nu sunt numai romani in această situație...

Și, cum au tot interesul să nu le fugă "bunăstarea" de sub picioare, din cate se zvonește prin Montreal și Toronto, unde se află grosul acestora, Președintele Iohannis nu va mai fi susținut sub nicio formă de aceștia pentru un al doilea mandat. Chiar dacă le-ar promite și-o pensie specială pe viață in Romania. Se pare că ori s-au deșteptat, ori au conștientizat că "ulciorul nu merge singur de multe ori la apă", adică pană la urmă tot se sparge... Filierele fostei așa zis revoluționare, Doina Cornea și-a altor Todori, sau urmașii lor infiltrați peste tot prin Europa și America de Nord, cu trimitere directă la tătucul, Iliescu, pare-se că vor să schimbe părul dar năravul ba...

Așa că, cine crede că democrația este o luptă intre o clică sau alta se inșeală. Mai mult, cine crede că democrația nu inseamnă decat ciolanul ce poate fi ros pană dispar toate avuțiiele Romaniei, iar se inșeală. Se tot spune că "pleacă ai noștri, vin tot ai noștri". In final, consider că mințile ascuțite trebuie să știe in ce direcție bate vantul și ce inseamnă de fapt adevărata democrație chiar dacă "se taie in carne vie", adică se iau măsuri drastice doar pentru bunăstarea poporului și nu a profitorului...

S-auzim numai de bine,
Ariana din Carpați

 

Articol interesant, cu bune dar si cu aiureli.

1. "Votul prin Internet nu este o solutie fezabila pana la urmatoarele alegeri, pentru ca nu este timp pentru elaborarea unui concept de sistem in mod participativ, transparent si care sa asigure securitatea". O aiureala. Un sistem de vot electronic poate fi implantat in Romania fara cea mai mica problema. Poate fi importat (gratuit) din Elvetia, de exemplu. Acolo functioneaza 2 sisteme ve vot electronic de maxima securitate.

2. Localuri de vot in ambasade. O prostie! In marile orase cu mari comunitati de romani, se poate inchiria un stadion si organiza acolo 100, 1'000 de cabine de vot daca este necesar!!! Orice persoana care a intrat pe stadion se afla pe teritoriul (temporar) al ambasadei. Nu pleaca pana cand nu voteaza! Indiferent de orar!
3. "Votul in avans, in sectiile de votare, in saptamana dinaintea alegerilor poate fi o alta solutie." Este vorba, desigur, de votul prin corespondenta, aplicabil atat in tara cat si in strainatate! Aici buletinele de vot si toata documentaia necesara votului, sunt expediat electorilor (din tara si strainatate) imediat ce a fost decis un vot! Adica cu luni de zile inainte!!! Poti vota imediat ce ai primit plicul, sau depune votul in urna in ultima zi! Plicurile sunt expediate si primite gratuit. Plicul cu votul nu se deschide decat in ultima zi, in fata comisiei electorale.

Ce vi se pare atat de complicat?!?!?
Lipseste doar vointa politica!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor