Alegeri parlamentare partiale: Campania a inceput - cine sunt candidatii

Sambata, 10 Mai 2014, ora 20:12
6225 citiri
Alegeri parlamentare partiale: Campania a inceput - cine sunt candidatii

Sambata a inceput campania electorala pentru alegerile parlamentare partiale, care se vor organiza in 8 colegii din tara - 3 pentru Senat si 5 pentru Camera Deputatilor. Campania va dura doar doua saptamani si se va incheia sambata, 24 mai, la ora 7.00.

Printre candidati se numara nume precum fostul liberal Ovidiu Silaghi, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu, ministrii Mihnea Costoiu si Gabriela Szabo, fostul tenismen Ilie Nastase sau Dan Diaconescu.

Alegeri parlamentare partiale in Bucuresti: 13 candidati pentru doua mandate de senator

Alegeri partiale: In ce colegii romanii isi vor alege iar reprezentantii in Parlament

Iata care sunt candidatii din fiecare colegiu:

Colegiul 7 Senat Bucuresti

Alegeri parlamentare partiale vor avea loc pe 25 mai, in acest colegiu din sectorul 4 al Capitalei, dupa demisia senatorului PNL Victor Ciorbea, care a fost numit in conducera Autoritatii de Supraveghere Financiara.

CCR: Numirea lui Victor Ciorbea la ASF, neconstitutionala

Alfred Laurentiu Antonio Mihai este candidatul din partea aliantei electorale PSD-UNPR-PC, el fiind insa practic necunoscut in politica.

La randul sau, candidatul liberal si presedinte al PNL Sector 4, Andrei Gheorghe Creci, este un nume care este relativ putin cunoscut pe scena politica, fiind timp de 11 ani director adjunct al Directiei Juridice a Primariei Capitalei, functie in care a fost numit in anul 2001 de primarul de atunci al Capitalei, Traian Basescu. Ulterior, a fost numit vicepresedinte al Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului, functie ocupata pana in ianuarie 2013.

Un alt candidat, insa mult mai celebru, este cel al PDL, Adriana Saftoiu, fost deputat PD ales in anul 2004 si PNL, ales in anul 2008. De fiecare data, insa si-a dat demisia, prima oara dupa doar cinci zile, fiind numita in functia de consilier al presedintelui Traian Basescu, functie ocupata in perioada decembrie 2004 - martie 2007. De asemenea, inscrisa ulterior in PNL, in primavara anului 2008, a fost ales deputat si a demisionat in februarie 2012, fara a mai candida apoi in decembrie 2013. Ulterior, in luna martie 2013 s-a inscris in PDL si a devenit purtator de cuvant al partidului.

Candidatul PMP este fostul deputat PDL Cristian Ilie, care a ajuns in Parlament in martie 2007, cand a inlocuit-o pe Mona Musca. Incepand din anul 1999 a fost vicepresedinte al filialei Sector 4 a PD.

Ceilalti doi candidati pentru functia de senator in acest colegiu sunt Traian Raul Popa (PNTCD) si Nicolae Calota (PP-DD).

Colegiul 8 Senat Bucuresti:

Alegeri parlamentare partiale vor avea loc pe 25 mai, in acest colegiu din sectorul 4 al Capitalei, dupa demisia senatorului PC Dan Voiculescu, pe 28 ianuarie 2013. Atunci, el a anuntat ca renunta la imunitatea parlamentara, pentru a putea fi judecat in procesul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA).

Ilie Nastase, candidat PC pe locul lasat liber de Dan Voiculescu la Senat

Fostul tenismen Ilie Nastase va candida din partea PSD-UNPR-PC, dupa ce, inainte de depunerea candidaturilor pentru alegerile europarlamentare, a fost in tratative cu PRM pentru a candida pe listele acestui partid la euroalegerile din 25 mai. In varsta de 67 de ani, fostul numar 1 ATP si campion la French Open si US Open, Nastase a candidat la Primaria Capitalei in anul 1996, insa fara succes, fiind invins in al doilea tur de Victor Ciorbea. Candidat din partea PDSR, fostul tenismen a obtinut atunci 43,26 la suta din voturi.

O alta fosta tenismena, Ruxandra Dragomir, candideaza din partea PMP, ea fiind totodata presedintele organizatiei de femei a partidului si candidat al formatiunii pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, pe locul 6 al listei. In varsta de 41 de ani, Dragomir s-a retras din actvitate in anul 2005 si are in palmares 4 titluri WTA. Totodata, a fost si presedinte al Federatiei Romane de Tenis.

Europarlamentarul PDL Petru Luhan, care nu a fost nominalizat pe lista democrat-liberalilor pentru euroalegerile din 25 mai, va candida insa din partea partidului pentru alegerile parlamentare partiale. In varsta de 37 de ani, el a fost ales in Parlamentul European in anul 2009, de pe pozitia a 8-a.

PNTCD il propune pe Iulian Craciun pentru alegerile parlamentare partiale din acest colegiu, dupa ce acesta a mai candidat si in luna decembrie 2012, in acelasi colegiu. Aflat intr-un scaun cu rotile, Iulian Craciun a candidat atunci din partea ARD, pe listele Fortei Civice, din care a demisionat in decembrie 2013 pentru a se inscrie in PNTCD, in februarie 2014.

Pe 25 mai, din partea Fortei Civice va candida inginerul Aurel Cristian Radan, in varsta de 72 de ani, membru al filialei sector 4 a partidului incepand cu luna septembrie 2012. De asemenea, liberala Cristina Pastrama, membru in biroul de conducere al PNL Sector 4, si Gheorghe Chiran (PP-DD) sunt ceilalti doi candidati la alegerile pentru Senat din acest colegiu.

Colegiul 2 Senat Gorj:

Alegeri parlamentare partiale vor avea loc pe 25 mai, in acest colegiu din judetul Gorj, dupa demisia social-democratului Toni Grebla, care a fost numit judecator la Curtea Constitutionala, in luna februarie 2014.

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, este propunerea aliantei PSD-UNPR-PC pentru alegerile din acest colegiu. In varsta de 41 de ani, Costoiu a fost numit in functia de ministru delegat in decembrie 2012. In anul 2009 a fost secretar de stat in Ministerul Educatiei, in mandatul Ecaterinei Andronescu. Totodata, din luna martie 2012 este rector al Universitatii Politehnica Bucuresti.

Ministrul Costoiu va candida la alegerile parlamentare partiale - vrea sa fie senator

Vicepresedintele PNL Gorj, Mihai Mazilu, primar al orasului Targu Carbunesti, candideaza si el la alegerile parlamentare partiale din judet, dar si un alt primar, cel al comunei Rosia de Amaradia, Liviu Cotojman, din partea PDL.

Presedintele PP-DD, Simona Man, candideaza de asemenea in acest colegiu, fiind totodata si pe locul 2 al listei partidului sau pentru alegerile europarlamentare din 25 mai. Pe lista candidatilor pentru Parlamentrul Romaniei se afla si presedintele filialei Gorj a partidului Forta Civica, Ion Savoiu, precum si fostul vicepremier al orasului Targu Carbunesti Ion Fugaru (PMP), fost presedinte PRM Gorj in 2008-2009 si apoi trecut la PDL.

Nu in ultimul rand, PNTCD il arunca in lupta pe Matei Catrinoiu, fost candidat la functia de presedinte al CJ Gorj, in luna iunie 2012.

Colegiul 4 Camera Deputatior Ilfov:

Alegeri parlamentare partiale vor avea loc pe 25 mai, in acest colegiu din judetul Ilfov, dupa demisia liberalului Radu Hellvig, in septembrie 2013, care a preluat un mandat de europarlamentar al PNL, in locul Ramonei Manescu, numita ministru al Transporturilor.

Ministrul Tineretului si Sportului, Gabriela Szabo, candideaza din partea PSD-UNPR-PC la aceste alegeri, fiind un nume nou in politica. In varsta de 38 de ani, Szabo si-a preluat mandatul de ministru in luna martie, ea fiind campioana olimpica la atletism in anul 2000, la Sydney, precum si vicecampioana in anul 1996, la Atlanta. De asemenea, este si tripla campioana mondiala, in anii 1997, 1999 si 2001.

Gabriela Szabo va candida pentru un loc de deputat de Ilfov - surse

Candidatii PDL, Dumitru Vasile, respectiv PNL, Daniel Gheorghe, nu sunt prezente cunoscute pe scena politica.

Nici ceilalti patru candidati aflati in cursa pentru mandatul de deputat in acest colegiu din judetul Ilfov nu au o experienta politica si sunt relativ putin cunoscuti: vicepresedintele PMP Ilfov Simion Dumitru, presedintele filialei de tineret a Fortei Civice Ilfov Andrei Octavian Ciozvarda Diaconescu, consilierul local din Buftea Ion Rogoveanu (PP-DD) si Michael Heimann (PRM).

Colegiul 2 Camera Deputatilor Satu Mare:

Alegeri parlamentare partiale vor avea loc pe 25 mai, in acest colegiu din Satu Mare, dupa demisia liberalului Ovidiu Silaghi, care a renuntat la mandat pentru a merge in Parlamentul European, in luna septembrie 2013, in locul lui Cristian Busoi, numit sef la CNAS.

Europarlamentarul PNL Ovidiu Silaghi candideaza pe lista PSD in colegiul din care a demisionat

De altfel, eurodeputatul Ovidiu Silaghi candideaza din nou pentru un mandat de deputat in acelasi colegiu, dar nu din partea PNL, care nu l-a pus pe lista pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, ci din partea PSD. In varsta de 51 de ani, el a fost ministru al Transporturilor in primul Guvern Ponta, in perioada mai - decembrie 2012, dar si ministru pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale in Guvernul Tariceanu, in perioada aprilie 2007 - decembrie 2008. In afara mandatului de deputat din anul 2012, a mai fost ales in Camera Deputatilor si in anul 2004, tot din partea PNL.

Cu doua saptamani inainte de a-si da demisia din functia de deputat, procurorii cerusera Parlamentului sa avizeze inceperea urmaririi penale pe numele lui Ovidiu Silaghi, acuzat de fapte de coruptie din perioada in care a fost ministru al Transporturilor.

Ca urmare a trecerii lui Silaghi la PSD, PNL nu are candidat in acest colegiu, iar singurul contracandidat cu sanse reale al fostului liberal este Dan Diaconescu (PP-DD). In varsta de 46 de ani, omul de televiziune care a fondat OTV a mai candidat si la alegerile parlamentare din decembrie 2012, in colegiul 6 Camera Deputatilor din judetul Gorj, insa a pierdut in fata premierului Victor Ponta. Aflat pe prima pozitie a listei partidului sau pentru alegerile europarlamentare, Diaconescu si-a anuntat si candidatura pentru alegerile prezidentiale din luna noiembrie.

Ceilalti patru candidati sunt: Ileana Blidar - presedintele organizatiei de femei a PDL Satu Mare, Laura Bota - presedintele PMP Satu Mare, fostul candidat PDL pentru Primaria Satu Mare Sergiu Lucian Babasan (Forta Civica) si Szabolcs Nagy - presedintele executiv al UDMR Satu Mare.

Sexypedelista Laura Bota, intr-un nou pictorial (Galerie foto)

Colegiul 3 Camera Deputatilor Timis:

Alegeri parlamentare partiale vor avea loc pe 25 mai, in acest colegiu din Timis, dupa demisia fostului ministru ministrul delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediu de afaceri si turism, Maria Grapini (PC), care a demisionat din Parlament pe 25 martie pentru a se putea organiza alegeri in acest colegiu odata cu alegerile europarlamentare din 25 mai, la care candideaza pe pozitia a 5-a pe lista PSD-UNPR-PC.

E oficial: Maria Grapini pleaca din Guvern si candideaza la europarlamentare

Maria Grapini a demisionat din Parlament

Cel mai cunoscut nume care candideaza la alegerile parlamentare partiale este cel al fostului ministru al Educatiei Daniel Funeriu, din partea PMP. In varsta de 43 de ani, Funeriu a fost ministrul Educatiei in perioada decembrie 2009 - februarie 2012, in Guvernul Emil Boc. A demisionat din PDL pentru a deveni consilier prezidential, functie din care de asemenea a demisionat pentru a se inscrie in PMP, in luna martie 2014. Funeriu candideaza si la alegerile europarlamentare din 25 mai, pe locul 5 al listei partidului. Si in anul 2007 a candidat pentru Parlamentul European, pe listele fostului PLD, insa nu a ajuns europarlamentar, fiind pe pozitia a 4-a listei, iar in PE au mers doar primii trei candidati.

Funeriu vrea sa fie deputat pe locul lasat liber de Grapini: "O veste proasta pentru PSD"

PSD il arunca in lupta pe Florin Birsasteanu, medic radiolog si directorul Spitalului Judetean Timis. Membru PSD din 2001, este consilier local, functie ocupata si in perioada 2004-2008. In anul 2008 a candidat pentru un post de senator, dar nu a reusit sa ajunga in Parlamentul Romaniei.

Viorel Coifan este candidatul propus de PNL, membru inca din anul 1990, fost subprefect, presedinte al CJ Timis si deputat liberal in Legislatura 2000-2004. De asemenea, in perioada 2004-2012 a fost consilier judetean.

PDL l-a nominalizat pe Balint Petrescu pentru alegerile parlamentare partiale. Acesta este inginer si om de afaceri, fiind membru al partidului inca din 1995. Ceilalti trei candidati sunt consilierul judetean Florian Zanfir (PP-DD), presedintele PNTCD Timisoara Ciprian Mihok si fostul pilot Mircea Gurbina (Forta Civica).

Colegiul 9 Camera Deputatilor Galati:

Alegeri parlamentare partiale vor avea loc pe 25 mai, in acest colegiu din judetul Galati, dupa ce social-democratul Aurel Nechita si-a pierdut mandatul, in luna iunie 2013, fiind declarat incompatibil de ANI pentru ca a ocupat in acelasi timp functia de parlamentar si cea de decan al Facultatii de Medicina si Farmacie din Galati.

Un deputat PSD isi va pierde mandatul - ANI l-a gasit incompatibil

Niciunul dintre candidatii pentru mandatul de deputat din acest colegiu nu este destul de cunoscut pe scena politicii. Candidatul PSD, Laura Marin, este inspectorul scolar general al judetului Galati, in timp ce candidatul PDL este Doru Relu Resmerita, presedinte al organizatiei judetene a partidului si de asemenea aflat pe locul 22 al listei PDL la alegerile europarlamentare.

PNL il arunca in lupta pe economistul Sorin Danaila, iar PMP pe consilierul judetean Iulian Nicusor Arama. Forta Civica o propune pe vicepresedintele filialei judetene, Daniela Hancu, in timp ce presedintele PNTCD Galati, Eugen Stamate este propunerea taranistilor.

Nu in ultimul rand, consilierul municipal Monica Dascalu (PP-DD) si Aurelian Sebastian Constantin (PRM) sunt ceilalti doi candidati la alegerile parlamentare partiale din acest colegiu.

Colegiul 3 Camera Deputatilor Hunedoara:

Alegeri parlamentare partiale vor avea loc pe 25 mai, in acest colegiu din judetul Hunedoara, dupa demisia liberalului Dan Radu Rusanu, de pe 29 aprilie 2013, plecat la conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara. Acesta a ajuns insa sa fie trimis in judecata, in luna aprilie 2014, in dosarul de coruptie in care a fost implicata ASF. El se afla in arest, fiind retinut in luna februarie.

Dan Radu Rusanu, trimis in judecata

Liberalii il propun acum pe Sorin Stefoni, fost primar al comunei Densus, ales in anul 2012, si fost secretar de stat in Ministerul Muncii, din 2013 pana in 2014. De asemenea, a mai fost primar al comunei si intre 1990 si 1996.

Un actual primar, Sorin Marica, din comuna Salasu de Sus, este propunerea PSD pentru alegerile parlamentare partiale, in timp ce consilierul local din comuna Pui, Ioan Ciolea este candidatul PDL.

In cele din urma, Radu Cristescu (PMP), fost consilier al ministrului Economiei din Guverul Ungureanu, Lucian Bode, si Marian Muntean (PP-DD), consilier local in municipiul Deva si totodata aflat pe locul 16 al listei partidului sau la alegerile europarlamentare, sunt ceilalti doi candidati pentru un post de deputat in acest colegiu.

F.N.

Citește și:
Noi beneficii pentru parlamentari: Au votat o excepție pentru a putea face angajări la stat, cu toate că ele sunt suspendate
Noi beneficii pentru parlamentari: Au votat o excepție pentru a putea face angajări la stat, cu toate că ele sunt suspendate
Parlamentarii au introdus în ordonanța de urgență votată ieri în Camera Deputaților ce prevede suspendarea ocupării funcțiilor publice până la sfârșitul lui 2022, un amendament care...
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
După ce la finalul anului trecut PNL suferea o lovitură importantă ca urmare a ruperii lui Ludovic Orban și a mai multor parlamentari, rolurile par cum că s-au întors, iar liberalii...