Cati alegatori sunt in Romania? Intrebare cu raspunsuri multiple

Marti, 31 Iulie 2012, ora 15:48
12371 citiri
Cati alegatori sunt in Romania? Intrebare cu raspunsuri multiple
Foto: Arhiva

Numarul total al alegatorilor cu carti de identitate este de 15.714.403, a transmis pe 10 iulie catre BEC Directia de Evidenta a Populatiei din Ministerul de Interne.

Documentul MAI mai preciza ca "numarul de alegatori" (incluzand aici si pe cei cu carti de identitate) este de 18.308.612. Faxul nu spune insa ce reprezinta diferenta intre cei 18.308.612 si cei 15.714.403 (2.594.209), fiind posibil sa fie inclusi aici cei fara acte de identitate valabile si cei care nu mai pot vota potrivit legii (bolnavii mintal si condamnatii), dar e posibil sa fie si alte categorii incluse aici, avand in vedere ca 2,5 milioane este o cifra consistenta din totalul de 18,3 milioane.

Este de asemenea prezentata si situatia defalcata pe judete, cu cele doua categorii-cetateni cu drept de vot si cetateni cu drept de vot si CI.

Premierul Victor Ponta a spus luni seara la o emisiune TV ca romanii cu drept de vot sunt in numar de 15 milioane.

Pe de alta parte, potrivit unui calcul USL bazat pe o adresa de la INS 16.527.971 ar fi numarul cetatenilor cu drept de vot. Liviu Dragnea a facut o adresa catre Institutul National de Statistica, prin care cerea un numar provizoriu al populatiei stabile din Romania.

INS i-a comunicat ca din datele ultimului recensamant in Romania numarul populatiei stabile este de 19.042.936. La acest numar se adauga numarul cetatenilor romani aflati in strainatate, rezultatul final fiind de 20.254.866.

Extragand numarul persoanelor sub 18 ani din numarul populatiei stabile, potrivit calculelor USL, rezulta ca in Romania la ora referendumului, numarul persoanelor cu drept de vot era de 16.527.971.

Din nou in curtea CCR

Pana una-alta, vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, marti, ca decizia Curtii Constitutionale privind referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu trebuie sa armonizeze datele privind "Romania reala si cea statistica".

"Curtea Constitutionala trebuie sa isi dea decizia cu referire la cvorumul indicat de lege, in conditiile in care acest cvorum trebuie sa armonizeze datele Institutului National de Statistica, datele pe care le detine Ministerul de Interne privind persoanele care si-au pierdut temporar dreptul de vot din cauza expirarii buletinelor care nu au fost reinnoite.

De asemenea, de acord cu deciziile instantelor judecatoresti privind pierderea capacitatii de vot pentru diferite categorii de persoane, fie ca e vorba de persoane care au pierdut dreptul de a vota in urma unor sentinte judecatoresti derivind din aplicarea Codului Penal, fie ca e vorba de persoane care nu au capacitatea acestui exercitiu de vointa", a explicat Vosganian.

El a precizat ca trebuie ca decizia CCR sa reprezinte si Romania reala si sa incheie criza politica, iar o alta decizia ar tensiona opinia publica.

"Curtea Constitutionala trebuie sa isi dea decizia abia dupa ce armonizeaza toate aceste informatii. Orice decizie care s-ar da in baza unei Romanii ipotetice, in baza unei Romanii statistice care nu este in cooncordanta cu Romania reala ar putea sa duca la o concluzie riscanta pentru societatea romaneasca, in care Romania reala sa nu se simta reprezentata prin datele care intemeiaza aceasta decizie.

Noi spunem ca decizia CCR si procedurile pe care le va urma Parlamentul pentru aplicarea acestei decizii trebuie sa duca pe deoparte la o solutie juridica privind referendumul, dar pe de alta parte trebuie sa ofere auspicii favorabile pentru incheierea crizei politie din Romania.

Orice solutie care nu pune de acord Romania statistica si Romania reala si care se bazeaza pe un cvorum excesiv ipotetic, nu ar face decat sa adanceasca apoi criza politica, sa duca la o stare de ilegitimitate cronica pentru unele institutii ale statului, in primul rand pentru cea prezidentiala si sa tensioneze opinia publica", a mai relatat vicepresedintele PNL.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#statistica alegatori Romania, #CCR decizie validare referendum , #stiri alegeri