Vom alege primarii in doua tururi? Testul PNL

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 10:32
17648 citiri
Vom alege primarii in doua tururi? Testul PNL

Alegerea primarilor in doua tururi la viitoarele alegeri locale este probabil reforma de care depinde in cea mai mare masura viitorul Romaniei.

Cum in 2016, PNL il soma pe premierul Ciolos sa emita ordonanta reformista, era de asteptat ca o asemenea OUG sa fie una dintre primele decizii ale Guvernului Orban. Asta cu atat mai mult cu cat si recent realesul presedinte Iohannis si-a exprimat preferinta pentru aceasta schimbare.

Si, totusi, nu cred ca exista sanse prea mari ca ea sa devina realitate, in pofida declaratiilor care tin speranta vie. De ce?

Din start, chiar nu inteleg cum pot pretinde vehement aceasta decizie a Guvernului Orban cei care nu au avut nimic de comentat cand premierul desemnat s-a angajat oficial fata de UDMR, cu semnatura pe hartie, ca Guvernul nu va face o asemenea reforma pentru alegerile din 2020.

Cine a fost de acord atunci cu orice ca sa fie instalat Guvernul si acum pretinde ca intelegerile semnate sa fie incalcate cred ca merita fix tipul de politica pe care o avem si din cauza careia suntem unde suntem.

Nu poti pretinde corectitudine doar cand iti convine, dupa cum mi se pare profund imoral sa accepti o intelegere plecand de la premisa ca ea va fi incalcata dupa ce sacii vor fi fost urcati in caruta.

Dar daca PNL avea interesul real sa faca aceasta modificare, cred ca nu se incurca intr-o semnatura si gasea argumentele dambovitene ca sa-si ia vorba inapoi. Totusi, avem un premier care a declarat senin ca una sunt declaratiile din Opozitie si alta actiunea guvernamentala.

Dar PNL nu ar avea interesul sa treaca la doua tururi, din mai multe motive.

In primul rand, cel care a facut ca aceasta reglementare sa fie mentinuta la revizuirea legilor electorale si sa fie promulgata fara obiectii de presedintele Iohannis.

Primarii liberali isi doresc la fel de mult ca pesedistii mentinerea acestui sistem, care ii favorizeaza pe cei in functie. In plus, PNL spera sa faca niste achizitii de la PSD in buza alegerilor, valoroase, mai ales daca sistemul actual se mentine.

Apoi, este vorba despre planul strategic cu USR si PLUS, partide pe care PNL le-a considerat intotdeauna rivale mai periculoase decat PSD, pentru ca sunt pe acelasi culoar si au un alt tip de dinamica in orasele mari.

Dar USR si PLUS nu sunt partide cu structuri teritoriale puternice. Votul intr-un tur, care presupune mobilizare si disciplina, nu le lasa multe sanse.

Vedem deja prin ce criza de acnee trece USR, una care - dincolo de elementele circumstantiale - are drept cauza profunda boala a acestei reuniri de bune intentii si de energii: nu este partid, nu are cultura de partid, nu are mental de organizatie, a ramas la stadiul de ONG, functioneaza pe orizontala, nu are nicio treaba cu structura ierarhica si disciplina.

Intr-un tur, asemenea partide nu vor lua mai nimic ceea ce, adaugat la situatia critica de acum, le-ar putea termina pentru parlamentare si PNL scapa de-o grija.

Al treilea motiv tine de Ludovic Orban. Nu a fost si nu este o locomotiva. Cei mai multi ar fi putut jura ca nu va ajunge vreodata premier. A tinut cu inversunare sa fie, pentru ca puterea domniei sale vine strict din autoritatea functiei, nu are tractiune electorala.

Aparitia unui primar general al Capitalei PNL ar insemna ca in partid sa se nasca un nou pol de putere, extrem de important in perspectiva prezidentialelor din 2024. Ca ar fi Rares Bogdan sau altcineva este clar ca pentru dl Orban el ar reprezenta un mare pericol. Unul pe care are tot interesul sa-l evite. Cum?

Alegerile intr-un tur ar pune presiune pe partidele din Bucuresti sa aiba candidati unici. Dl Orban ar putea opta pentru liberali la sectoare si ar putea ceda, generos, nu-i asa?, in numele antipesedismului si "antiligheanului", candidatura unui independent, chiar daca el e propus de alt partid. De exemplu, Nicusor Dan.

Daca independentul castiga, se numeste ca generozitatea PNL a salvat Bucurestiul, iar dl Orban nu are nicio problema in partid. Daca independentul pierde, n-a pierdut un liberal. Unde mai pui, ca bonus, ca independentul cu pricina este si un permanent ferment de distrugere a oricarei pojghite de partid real pe care o mai prinde din cand in cand USR.

Deci, daca tragem linie, PNL nu are niciun motiv pragmatic sa doreasca trecerea la doua tururi. Insa, desigur, are tot interesul, la fel ca presedintele Iohannis, sa isi arate toata disponibilitatea.

Cred ca pentru PNL acesta este un test esential. Daca va reusi sa-si depaseasca propriul interes politic pentru un interes cu adevarat national sau va ramane in jocul mic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#alegeri primari doua tururi , #stiri alegeri