Proiectul de Lege privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale si a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat in anul 2012 si pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215∕2001 este propus spre dezbatere publica pe site-ul MAI. Aceasta perla a intelighentiei domnului Igas ne propune, intr-o suspecta generozitate, sa economisim timp si bani in organizarea alegerilor din 2012.
In comunicatul de presa al MAI ni se spune ca "desfasurarea concomitenta a alegerilor generale va presupune o infrastructura electorala comuna, iar costurile de personal ar fi injumatatite, de la 43 la circa 22 milioane euro, ca urmare a infiintarii si functionarii unor birourilor electorale ale sectiilor de votare comune".
Grija pentru banii publici este induiosatoare, chiar daca vine din partea unui ministru membru intr-unul dintre cele mai putin transparente guverne romanesti in chestiunea cheltuirii bugetului statului.
Totusi, resimtim necesitatea de a-i aminti domnului ministru Igas ca democratia este un sistem scump, tocmai datorita faptului ca se intemeieaza pe consultarea si participarea directa, prin mecanisme ceva mai complicate si mai complexe decat intr-o dictatura, a tuturor cetatenilor majori la conducerea tarii.
Daca vom calcula costurile de 43 milioane euro, cat ar fi necesar pentru organizarea normala si oarecum corecta a alegerilor - localele in vara, parlamentarele in toamna 2012 - impartind suma la numarul cetatenilor romani, vom obtine un cost de aproximativ 4,5 euro de cetatean. Cred ca cei mai multi dintre romani sunt dispusi sa plateasca la bugetul statului chiar o suma dubla in schimbul garantiei ca se vor organiza alegeri corecte.
Logica pernicioasa a domnului Igas are ca inevitabila finalitate o Romanie in care, de dragul asa-zisei economisiri a banilor de la buget, vom vota prin reprezentantii nostri, sa zicem un politichiu la un milion de cetateni, prin sms si o data la 100 de ani, pentru a prezerva astfel bunastarea nationala.
Penibilul argumentului financiar devenit prioritar in fata organizarii corecte si morale a alegerilor din 2012 dovedeste ca politicienii ne cred mai stupizi decat se poate suspecta ca am fi in realitate.
Intr-o tara in care s-au aruncat in nestire bani pentru super-patinoare si sali de sport "high tech" construite inutil in cele mai uitate si sarace localitati, sa spui ca vrei sa faci o amarata economie la organizarea alegerilor - momentul cel mai important in functionarea si existenta unei democratii - mi se pare o impolitete care evolueaza rapid spre magarie.
Domnul Igas insa este un generos. Generos nu doar cu timpul nostru, ci si cu infractorii. Proiectul de lege propus de MAI prevede ca infractiunea numita "coruperea alegatorilor" prin oferirea sau darea de bani, bunuri ori foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze ori sa nu voteze un anumit candidat sau o lista de candidati, sa fie pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, maximul pedepsei fiind redus de la cei 5 ani, cat prevede legea actuala.
Democratia romaneasca a votului cumparat cu bucata de salam, punga de faina sau hartia de 50 de lei avea, nu-i asa, nevoie taman de aceasta bomboana pe coliva libertatii noastre - reducerea pedepselor pentru mita electorala.
Grotescul spectacol de circ care se anunta a fi scrutinul electoral din 2012 va beneficia si de un bonus, ca tot e promotie la dictatura: bunurile cu valoare simbolica - ce-o fi aia, "simbolica"? - inscriptionate cu insemnele unei formatiuni politice, nu vor fi considerate mita electorala. Sa vezi superoferta la cutii cu drajeuri de rahat inscriptionate cu sigla partidului si cu disclaimer: "Produsul are o valoarea simbolica si se distribuie gratuit. Partidul nostru iti ureaza pofta buna, draga alegatorule!"
Acestea fiind zise, ii batem obrazul onor domnului ministru Igas: "Rusinica, mon cher, rusinica!" si ii dam intalnire la urne, in 2012, sa ne socotim, ca intre alegatori si alesi!
Fiindca nu crezi ca se pot... Vezi tot