Rezultate partiale la alegerile locale de duminica: Liberalii sustin ca au castigat o treime dintre primarii

Luni, 12 Iunie 2017, ora 10:32
6381 citiri
Rezultate partiale la alegerile locale de duminica: Liberalii sustin ca au castigat o treime dintre primarii
Foto: Arhiva Ziare.com

Liberalii se lauda ca au castigat in peste o treime dintre primariile in care au fost organizate duminica alegeri locale partiale. Rezultatele oficiale vor fi anuntate insa urmand ca in cursul zilei de luni birourile electorale sa confirme sau sa infirme oficial rezultatele numaratorilor paralele efectuate de partide.

Alegerile locale partiale au fost organizate in cinci municipii - Moinesti (judetul Bacau), Craiova (judetul Dolj), Targu Jiu (judetul Gorj), Lupeni (judetul Hunedoara), Roman (judetul Neamt), in noua orase - Rasnov, Lehliu Gara, Amara, Fierbinti-Targ, Tandarei, Ulmeni, Baia Sprie, Busteni, Baicoi, precum si in 35 de comune.

La Craiova, Mihai Genoiu (PSD) a fost confirmat oficial de BEC drept castigator al alegerilor pentru postul de primar, dupa ce a obtinut 42,8% din voturile valabil exprimate. Pe locurile urmatoare s-au situat Mario Oprea (PNL), care a obtinut doar 16,24% din voturile valabil exprimate, Lucian Bernd Sauleanu (independent), Anisoara Stanculescu (ALDE) si Adrian Prisnel (USR).

Prezenta la vot in municipiul Craiova a fost de 18,57%, printre cele mai slabe inregistrate duminica.

Functia de primar al Craiovei a ramas vacanta dupa demisia Liei Oguta Vasilescu, care a devenit ministru al Muncii. In total, in lupta electorala s-au inscris opt candidati.

La Targu Jiu, PSD a pierdut pentru prima oara dupa 17 ani fotoliul de primar, care a fost castigat de liberalul Marcel Romanescu, potrivit numaratorii paralele efectuate de PNL. Rezultatul a fost confirmat si de PSD, candidatul Aurel Popescu recunoscandu-si pe Facebook infrangerea.

Conform datelor inca neoficiale, Romanescu ar fi castigat in 44 din cele 46 de sectii pentru care au fost centralizate voturile.

Prezenta la vot in Targu Jiu a fost de 29,92%. Alegerile partiale au fost organizate dupa ce Florin Circiumaru, care a condus orasul timp pe 17 ani, a demisionat din functia de primar pentru a merge in Parlament.

Tot liberalii au castigat si la Roman, conform numaratorii paralele efectuate de partid. Lucian Micu l-a devansat pe principalul sau contracandidat, Marius Neculai (PSD), cu peste 20 de procente, arata sursa citata.

Prezenta la urne in municipiul Roman a fost de 33,2 la suta.

La Baicoi (Prahova), viitorul primar va fi de la ALDE. Viceprimarul cu atributii de primar al orasului Baicoi, Marius Constantin (ALDE) a castigat alegerile partiale organizate in aceasta localitate, conform numaratorii paralele a partidelor, au declarat surse politice.

De altfel, candidatul ALDE si-a anuntat victoria, duminica seara, pe pagina sa de Facebook.

Orasul a ramas fara primar la sfarsitul anului trecut, cand liberalul Ciprian Statescu, ales la scrutinul din iunie, a fost condamnat definitiv cu suspendare pentru conflict de interese, fiind gasit vinovat fiindca i-a concesionat surorii sale un teren in oras.

Potrivit numaratorilor paralele efectuate de partide, PSD a castigat primaria orasului Busteni, Irinel Ghita fiind ales primar.

Pentru primaria Busteni s-au inscris in lupta electorala opt candidati, sapte dintre ei fiind sustinuti de partide politice, iar unul fiind independent.

Lucian Resmerita (PSD), fratele fostului edil Cristian Resmerita, a castigat primaria Lupeni. Potrivit numaratorii paralele, Lucian Resmerita ar fi obtinut 40 la suta din voturile valabil exprimate.

Prezenta la urne in municipiul Lupeni a fost de 35,01 la suta.

Reprezentantii BEJ Brasov au anuntat ca, in urma numararii voturilor valabil exprimate, Liviu Butnariu, de la PNL, este noul primar din Rasnov.

El a fost votat de 51,7% din alegatori, iar pe locul al doilea s-a clasat Daniel Diaconu, de la PER, cu 42,1% din voturi. Prezenta la vot la Rasnov a fost de 46,54%.

Presedintele PNL Raluca Turcan afirma ca liberalii au castigat primariile in cel putin 16 din cele 49 de localitati in care au avut loc duminica alegeri locale partiale. Candidatii PNL s-au situat pe primele locuri la Targu Jiu, la Roman si la Rasnov.

Candidatii PNL au mai castigat functia de primar si in Jilava (judetul Ilfov), Baia Sprie (judetul Maramures), dar si la Fierbinti (judetul Ialomita), precum si alte 10 localitati din judetele Suceava, Arad, Prahova, Sibiu, Vrancea, Caras Severin, Arges, Neamt, Alba, Braila.

Scrutinul pentru functia de primar in cele 49 de localitati a avut loc dupa ce aceasta a ramas vacanta ca urmare a demisiilor unor titulari, a situatiilor de incompatibilitate, invalidarii mandatelor, decesului sau aplicarii unei pedepse privative de libertate.

Peste 207.000 de persoane, adica doar o treime din numarul alegatorilor asteptati la urne, au votat duminica.

Citește și:
Bucureștenii vor putea afla în timp real când vine autobuzul în stație. Proiect de peste 5 milioane de euro anunțat de Nicușor Dan
Bucureștenii vor putea afla în timp real când vine autobuzul în stație. Proiect de peste 5 milioane de euro anunțat de Nicușor Dan
Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că 968 de staţii de transport public din Capitală vor avea panouri digitale pe care vor fi afişate informaţii în timp real, referitoare...
USR și Forța Dreptei depun moţiune simplă împotriva lui Bode: ”Plagiatorul nu ţine ritmul nici cu bunul simţ, nici cu nevoile românilor”
USR și Forța Dreptei depun moţiune simplă împotriva lui Bode: ”Plagiatorul nu ţine ritmul nici cu bunul simţ, nici cu nevoile românilor”
USR şi Forţa Dreptei au anunţat luni, în prima zi a sesiunii parlamentare, că depun moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode. ”Plagiatorul Bode nu ţine ritmul,...