Ziare.com

Senatul a adoptat modificarea Legii pentru alegerea presedintelui Romaniei

Marti, 03 Iulie 2018, ora 14:35

   

Senatul a adoptat modificarea Legii pentru alegerea presedintelui Romaniei
Senatul a adoptat, marti, proiectul PSD care modifica Legea pentru alegerea presedintelui Romaniei, schimbarile constand in posibilitatea unui alegator de a semna pentru sustinerea mai multor candidaturi si dublarea amenzilor.

Initiativa legislativa a social-democratilor a fost adoptata de Senat, prima camera sesizata, cu 70 de voturi "pentru", 15 "impotriva" si 12 abtineri. Camera Deputatilor va da vot asupra proiectul, in calitate de for decizional.

Potrivit articolului 4, alineatul (2) al proiectului de lege care propune modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, depus la Senat pe 2 mai, in procedura de urgenta, "candidaturile propuse de partidele si de aliantele politice, precum si candidaturile independente, pot fi depuse numai daca sunt sustinute de cel putin 200.000 de alegatori. Un alegator poate sustine mai multi candidati". Forma actuala a legii prevede ca "un alegator poate sustine un singur candidat".

Majorarea amenzilor

O alta modificare prevede marirea cuantumului amenzilor in cazul incalcarii Legii, astfel incat, potrivit art 54, "contraventiile prevazute la art. 53 alin (1) se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 la 5.000 lei, cele de la alin (2) se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, cele de la alin (3) se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei". In prezent, legea prevede sanctiuni de la 1.000 lei la 10.000 lei.

In initiativa legislativa a PSD, se aplica amenda de la 2.500 la 5.000 de lei pentru
 • "neluarea de catre organizatori a masurilor necesare desfasurarii normale a adunarilor electorale, precum si distribuirea si consumarea de bauturi alcoolice in timpul acestor adunari.
 • Tiparirea fara drept de buletine de vot.
 • Refuzul de a permite accesul in sectia de votare al candidatilor, al persoanelor acreditate, al membrilor birourilor electorale si al reprezentantilor AEP sa asiste la desfasurarea operatiunilor electorale.
 • Refuzul de a se conforma dipozitiilor emise in conditiile legii de presedintele biroului electoral al sectie de votare cu privire la asigurarea ordinii in localul de vot si in imprejurimi.
 • Distribuirea materialelor de propaganda in sediile sectiilor de votare.
 • Retinerea actului de identitate sau a documentului de identitate, dupa caz, fara motive intemeiate, de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare.
 • Purtarea, pe durata votarii, de catre membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare sau de catre persoanele acreditate de ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala".


Proiectul prevede amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei aplicate de catre biroul electoral judetean, biroul electoral al sectorului municipiului Bucuresti sau biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate, dupa caz, pentru faptele prevazute la Art 53 alin (2):
 • "Folosirea de catre o formatiune politica a insemnului electoral al altei formatiuni politice sau a imaginii candidatilor altei formatiuni politice.
 • Refuzul presedintelui biroului electoral al sectie de votare sau al loctiitorului acestuia de a elibera o copie certificata de pe procesul verbal persoanelor indreptatite potrivit prevederilor prezentei legi.
 • Incalcarea de catre asociatii, fundatii, institutii mass-media romanesti a conditiilor prevaute de lege pentru desemnarea observatorilor interni si a reprezentantilor institutiilor mass-media.
 • Inmanarea buletinului de vot unui alegator care nu prezinta actul de identitate ori care refuza sa semneze in lista electorala in care este inscris pentru primirea buletinului de vot si stampilei de votare.
 • Intocmirea de catre birourilor electorale ale sectiilor de votare a proceselor verbale, cu incalcarea dispozitiilor prezentei legi."

Alte amenzi din proiect variaza de la 10.000 lei la 20.000 lei, aplicate de catre "presedintele biroului electoral, in cazul savarsirii contraventiilor de catre membrii acestuia sau de personalul tehnic auxiliar, ori presedintele biroului electoral ierarhic superior, in cazul savarsirii contraventiilor de catre presedintii birourilor electorale ierarhic inferioare sau de catre loctiitorii acestora pentru fapte prevazute la art. 53 alin (3) - a) refuzul de a primi si inregiastra o sesizare, intampinare, contestatie sau plangere scrisa privind procesul electoral; b) incalcarea de catre membrii birourilor electorale a obligatiei de a participa la activitatea acestor birouri."

Potrivit initiativei, se mentine numarul de semnaturi de sustinere pentru un candidat la alegerile prezidentiale, 200.000, dar se precizeaza ca "un alegator poate sustine mai multi candidati".

Proiectul initial permitea desfasurarea campaniei electorale si in scoli, dar conform raportului comisiei de specialitate s-a revenit printr-un amendament.

Astfel, potrivit art 37 alin (4), "in unitatile militare, in unitatile si institutiile de invatamant, in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale, in sediile misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, sectiilor consulare, institutelor culturale din strainatate, precum si in penitenciare, actiunile de campanie electorala de orice tip sunt interzise".

Initiativa PSD prevede monitorizare audio-video la urnele de vot: "cabinele si urnele de vot trebuie asezate in aceeasi incapere in care se afla biroul electoral al sectiei de votare si in raza mijloacelor de inregistrare audio-video".

De asemenea, alin (6) modificat prevede ca "pe durata votarii, accesul alegatorilor la urnele de vot este monitorizat audio-video in conditiile stabilite prin hotarare a Guvernului".


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 26752 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Alegerea Presedintelui

Un alegator, un vot, este OK , se poate controla Nr. de voturi. Un alegator , mai multe voturi , nu este OK , se pot manipula buletinele de vot . De exemplu, pui stampila pe un candidat si mai tarziu , mai apar 2 stampile pe alti candidati, cine mai poate controla , nimeni . Hotomani mai sunt psd-istii astia .

 

@nic-mar. "Un alegator = un vot" nu mai e la moda.

Va explica Daddy cum puteti avea "un alegator = mai multe voturi" :)))
Daddy a folosit 10 tertipuri diferite pentru a reusi aceasta performanta, pentru care a primit de altfel si un premiu de 2 ani :)))
Sculati voi decedati ai patriei, Draknea are nevoie de voi !!!

Dar daca va inundam sediul sau va dam foc la pantaloni, atunci ce veti face?
Asmutiti caii pe noi? Scoateti tunurile cu apa, sobolanilor? O sa va innecati singuri ...

nic-mar & Mos Gerila.

Cititi articolul mai cu atentie.
La votare ramane UN OM UN VOT.
Pe listele de sustinere,alea cu 200.000 de semnaturi,un om poate semna pentru mai mult de un candidat.Un om poate avea mai mult decat o preferinta in privinta candidatilor.

@KPK1 03.07.2018, 01:29

Le-ai stricat toata placerea. Pai ei ce mai barfesc acum?

P.S. Cred ca nu te-ai asteptat ca indivizii de genul Mos Gerila sa citeasca articolul!?. D-aia titlurile sunt INTOTDEAUNA derutante, tendentioase.

Oda clepto-cratiei

Traim decenii de impliniri marete
Traim decenii de spaga si avint
Traim decenii de smen si frumusete
Traim decenii de intelept cuvint
Visam decenii traite in demnitate
Visam decenii de drum spre comuism
Cu mult pupincurism
Visam decenii de suveranitate
Cu totala imunitate
Visam decenii de mindru eroism

Timp biruitor de glorii si de dor
Noi iti vom urma cu toti chemarea ta
Iubit Cneaz de Belina
Timp de bucurii, al intregii Mafii
Poporu-ntreg si tara prin cintec te-or slavi

Din trecut in zbor, ramii nemuritor
In tot ce-am luat si tzarii am furat
Vis, sarbatoresc, pe plaiul romanesc
Poporu-ntreg si Mafia in cintec te slavesc

Refren:
Traim decenii de impliniri marete
Traim decenii de spaga si avint
Traim decenii de smen si frumusete
Chiolhanuri si ospete
Traim decenii de intelept cuvint
Cu cumetria in vint
Visam decenii traite in demnitate
Visam decenii de drum spre comuism
Cu mult pupincurism
Visam decenii de suveranitate
Cu mult bacsis si imunitate
Visam decenii de mindru nepotism

Timp biruitor de glorii si de dor
Noi iti vom urma cu toti chemarea ta
Iubit bulibasa,
Cneaz de Belina
Timp de bucurii, al intregii Mafii
Poporu-ntreg si tara prin cintec te-or slavi

Ai aflat cum e vremea la Moscova, te-ai linistit?

Acuma poti merge la nani.

@KPK1 01:29, bineinteles ca am sesizat diferenta

intre semnaturile de sustinere si votul final :))) Nu fac parte din cei care au obtinut dottorate la Spiru Haret :)))

Dar, aceasta mica mizerie cu sustinere de candidati multipla este grauntele de nisip care va gripa inteligenta standard a electoratului fara experienta: vor bifa, pe buletinul de vot final DOUA NUME, ceea ce va conduce automat la invalidarea votului.

Si uite asa, din greseala in greseala, pana la victoria finala :)))
Ceea ce va face ca pipota lui vidanje sa tremure de placere, cu anticipatie :)))

Raman la ideea ca nu pot EI frauda, cat vom vota NOI!

Cosorelul lui moceanu

Vremea la Moscova o afli ușor , deschizi geamul și scoți mana afara. Dacă e uda inseamnă ca ploua.

Cind scapam de astia?

Toate legile au drept scop furtul,protejarea infractorului,pensii si salarii nesimtite(din banii nostri),concedii/deplasari/bugete imense ptr bugetari/trintori/asistati/gabori/sparlamentari.Mai sint si platiti regeste ptr asta,pe linga salaroiu,o gramada de indemnizatii..de ex cica "birou in teritoriu"...a vazut cineva vreun sparlamentar facind CEVA in teritoriu?Nimeni.Never ever! de ce iau banii?
Dezvoltarea tarii,drumurile,industria,protejarea mediului(nu defrisarile masive si vinzarea pe nimic a gazului,ca sa importam la preturi triple de la rusi),investitii,NIMIC!Si daca ar vrea nu ar putea sa facaa nimic deoarece nu-i duce mintea.
Decit la furat.
Altceva nu stiu si nici nu vor sa stie.De ce iau banii?Muriti ba cu toti ai vostri,hotilor pesedei,sparlamenatri,etc!

In Diaspora se poate vota intre orele 9:13 si 10:07, doar daca

ai pasaport valabil, carte de identitate, act de nastere, act de casatorie sau divort, impozitele platite si carnetul de partid stampilat la zi.

Orice cetatean care este prins fara aceste acte, va fi bagat in beciul ambasadei si "lamurit" pana promite ca nu mai face si ca voteaza de doua ori pentru sobolanimea rosie :)))

Nenorocitii din Diaspora care au dubla cetatenie, trebuie sa se lepede de aceasta, sa plateasca o amenda echivalenta cu 5 ani de salariu mediu in Europa si sa-si toarne familia la militia partidului. Nu sunt excluse electrocutarile, taiatul unghiilor pana la a 2-a falanga, violarea anala sau in cazuri mai disperate, spartul rotulelor... Tovarasul Melescanu va delega un spargator de oase cu grad de consilier consular.

Ah. am uitat ce este mai importanta: puteti vota si pentru Iohannis si pentru Draknea, pe aceeasi foaie :))) Daca vreti. Daca nu... cititi de la inceput...

Mai da ce dastepti sunt ASTIA :))))))))) Nu-mi vine sa cred?!?!?

 

@MosGerila ai dreptate. Deunazi, a venit talambul de consul la

o serbare cimpenesca unde a latrat in fel si chip ca un nesimtitt, ca parca noi ne-am adunat sa-i ascultam rahaturrile lui inepte cu tenta electorala. A mai adus-o si pe impaiata de nevasta lui ca sa danseze in toate horele. Am plecat la capatul lumii ca sa scapam de ei si uite ca sint ca raia PSD-istii astia. Tupeisti fara pereche.

PSDul o sa aiba 5 candidati la urmatoarele alegeri

Ideea lor este: nu va place asta, poate va uitati la celalat. Nici o tara civilizata nu are asa ceva, iar nu de candidati are lipsa Romania ci de candidati de calitate.

@CosorMoceanu

observ ca,in lipsa de argumente,ai preluat mecanic
frazele celor din tabara adversa.
din pacate pt tine ai reusit sa dai cu bita in balta.
intrebarea ta este de fapt autoincriminare
cu premeditare :)

 

Buna dimineata lele bat pari

Vremea de la Moskova ti se pare un argument solid? Sau poate minunata oda scrisa de capu ala de porc, merge direct la subiect dupa tartacuta ta?
Vrei si alte argumente "imbatabile" prezentate de tabara inteligentilor tai.
Oricum nu te bagam in seama ca numai aberatii debitezi dar vad ca sari de dimineata si dai din coate sa fii primul la rand ca s-o iei direct din fata.
Ce drak nu ti-ai gasit fraieru in dimineata asta? Spune-ti poeziile, ai de grije la lozinci si "jos labele de pe cosor".

@CosorMoceanu

Wow,wow,wow, ce s-a intamplat cu tine?Dintr-un baiat gentil si de bonton ai devenit foarte prost crescut si irascibil....ce se intampla cu tine? nu te trateaza destul de bine sefii tai acolo in beciul din Kiseleff? iar te-au legat de scaun si te obliga sa porti diapers? Ok, tot raul este spre bine, o sa vina si vremuri mai bune si pentru tine don't worry! puie msd

flacaule,delirezi

e greu sa faci om dintr-un asistat social neintegrabil.
vai de capul tau,sa ajungi sluga la psd de tinar
e absolut ridicol :)

daca ai ceva cu poetii sau meteorologii,adreseaza-te lor.
tu nici macar n-ai inteles mesajul meu,esti nervos
ca te-a certat seful pt lipsa de combativitate :)))

tu si partidul vostru va dati prea multa importanta,
asa a inceput si ceausescu/hitler/lenin :)

Bai Mocene bai! Tu esti arhetipul trolului perfect

La munca ba nu la furat. Ciuma rosie!

Interesant

De ce se mai chinuie mafiotii PSD ?
Ar trebui ca legea pentru alegerea presedintelui sa aiba articol unic : "Viitorul presedinte al Romaniei va fi cel mai cinstit om de pe planeta : Liviu Niciolae Dragnea . "

 

Interesant

Mafiotii PSD ar fi renuntat la cele doua tururi insa au facut greseala sa treaca acest lucru in constitutie pe care tot ei au facut-o !
Ha, ha, ha !

 

Puteti modifica tot ce vreti, cu o singura exceptie: votul Diasporei

nu poate fi modificat :)
Poate ca smecheriile voastre tin la compatriotii romani care locuiesc inca in Penalistan, dar in Europa si in restul Lumii, Grupul Infractional Draknea/Tradiceanu nu are nici o putere sau influenta.

 

confuzi diaspora

confuzi diaspora adevarata cu emirantii economici !!! diaspora e cea din bulgaria ,banatul sarbesc ,cernauti , republica moldova , ungaria , cei plecati ante 89 nu hotii ,cersetori , prostituatele si necalificatii care bantuie europa ! toti care au avut wc-ul din fundul curtii din zonele defavorizate,rurale au plecat din ro ,nu cei care au o situatie ,educatie in marile orase din romania . la ce studii si ce meserii au , erau muritori de foame in romanica ... vezi sa nu iti iei ,confunde "inginerul" ala din UK cu un terorist sirian , e periculos arunca cu navete goale in cap... diaspora e "live " pe YT https://www.youtube.com/watch?v=x1N8p7YRjhY&t=61s


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor