USR propune reducerea pragului electoral pentru alegerile parlamentare de la 5% la 3%

Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 13:46
5674 citiri
USR propune reducerea pragului electoral pentru alegerile parlamentare de la 5% la 3%
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentarii USR au initiat un proiect legislativ care vizeaza scaderea pragului electoral pentru alegerile parlamentare de la 5%, cat este in prezent, la 3% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel national.

Reducerea pragului electoral da posibilitatea mai multor partide si candidati independenti sa faca parte din Parlament, marindu-se numarul cetatenilor ale caror optiuni electorale se regasesc in Parlament, afirma parlamentarii USR.

"Pragul electoral de 5% este, de altfel, si pragul maxim recomandat de Comisia de la Venetia, prin Codul sau de bune practici in materie electorala. Consideram ca in Romania nu exista motive pentru ca acest numar sa fie maximul admisibil", se arata in expunerea de motive.

Pragul electoral utilizat in prezent (5%) este cel mai ridicat dintre cele practicate in Uniunea Europeana. Exemple de tari cu praguri electorale mai mari sunt Rusia (7%) si Turcia (10%), adauga initiatorii.

"Pragul electoral reprezinta numarul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentara, calculat dupa cum urmeaza:

a) 3% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel national sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate in cel putin 4 circumscriptii electorale pentru toti competitorii electorali;

b) in cazul aliantelor politice si alintelor electorale, la pragul de 3% se adauga, pentru al doilea membru al aliantei, 2% din voturile valabil exprimate pe intreaga tara si, pentru fiecare membru al aliantei, incepand cu al treilea, cate un singur procent din voturile valabil exprimate in toate circumscriptiile electorale, fara a se putea depasi 7% din aceste voturi", arata textul actului normativ.

De asemenea, se propune scaderea numarului de semnaturi necesare inscrierii candidaturilor de la 1% din numarul celor inscrisi in listele electorale (182.751), cat este acum, la 0,5% (36.060) din numarul de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri parlamentare, in cazul in care se inscriu candidati in toate circumscriptiile electorale.

"Partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si candidatii independenti care depun la Biroul Electoral Central o lista de sustinatori cuprinzand cel putin 0,5% din numarul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri parlamentare, pot depune liste de candidati in toate circumscriptiile electorale", potrivit textului actului normativ.

In cazul in care se candideaza doar intr-o singura circumscriptie, numarul scade la 0,5% din numarul de voturi valabil exprimate in circumscriptia respectiva la ultimele alegeri parlamentare.

"Reducerea numarului de semnaturi necesare depunerii candidaturilor da posibilitatea unui numar mai mare de formatiuni politice si candidati independenti sa se inscrie in competitia electorala", sustin initiatorii.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanante a fost inregistrata la Senat, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Citeste si Ne-am intors la votul pe liste: Ce e nou legat de cum se (re) distribuie mandatele si cum calculam pragul electoral, dar si USR strange semnaturi pentru modificarea Constitutiei: Fara penali in functii publice!

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#USR lege scadere prag alegeri parlamentare , #stiri alegeri