Alina Gorghiu lupta cu frauda electorala si spune NU votului obligatoriu

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 08:06
2511 citiri
Alina Gorghiu lupta cu frauda electorala si spune NU votului obligatoriu

Deputatul liberal Alina Gorghiu nu este de acord cu impunerea in Romania a votului obligatoriu si a afirmat ca impreuna cu alti colegi parlamentari va prelua proiectul de Cod electoral lansat in 2010 de Autoritatea Electorala Permanenta si-l va lansa in dezbaterea Parlamentului.

Aceasta a organizat duminica, impreuna cu Asociatia "O sansa pentru viitor", o dezbatere pe tema infractiunilor electorale, la Palatul Parlamentului.

"Printre subiectele abordate se numara sanctionarea si mai drastica a infractiunilor ca pana acum, impunerea unei noi sanctiuni in legislatie anume aceea de a fi sanctionati functionarii publici care savarsesc infractiuni si ajuta diversi candidati in timpul campaniei, desi nu au voie.

Un alt subiect este impunerea sau nu a votului obligatoriu la noi in tara. Eu consider ca nu ar trebui ca in Romania votul sa fie obligatoriu, ci sa ramana reglementat in Constitutie asa cum este acum", a declarat Gorghiu.

Potrivit deputatului liberal, sunt zeci de mii de cazuri sesizate de potentiale infractiuni in timpul campaniei electorale, dar, la cateva luni sau la cativa ani de la alegeri, se constata ca nu exista niciun infractor.

"Cazul cel mai clar este cel cu peste 22.000 de cazuri de vot multiplu sesizate de Autoritatea Electorala Permanenta la ultimele alegeri, din pacate nu avem nicio persoana condamnata pentru acest vot multiplu", a mai spus Gorghiu.

Ea a adaugat ca de vina pentru aceasta situatie este proasta legislatie, existand sase legi speciale care reglementeaza fiecare tip de alegeri, iar ele "se bat cap in cap".

"De vreun an ma straduiesc impreuna cu colegii din ONG-uri, cu parlamentari, sa lucram pe propunerea de Cod electoral pe care a pus-o in dezbatere publica AEP inca de la inceputul anului 2010. E nevoie in momentul asta de o legislatie unitara, ea se poate realiza printr-un capitol separat in noul Cod penal sau avem posibilitatea de a elabora un Cod electoral care sa adune toate dispozitiile electorale din toate legile speciale si sa formeze un tot unitar.

Suntem tara in care o lege iti spune ca este condamnata coruptia electorala, daca se savarseste in timpul campaniei electorale, iar eu ca om care a trecut prin campanii electorale va spun ca cea mai mare parte a coruptiei electorale, cea mai mare mita data, se intampla in ziua alegerilor, care nu intra in campania electorala", a aratat Gorghiu.

Alina Gorghiu spera ca acest proiect sa intre in dezbatere publica macar pana in perioada de alegeri parlamentare. In cadrul dezbaterii, deputatul liberal si-a lansat cartea "Infractiuni contra drepturilor electorale".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Alina Gorghiu vot obligatoriu, #Alina Gorghiu fraude vot, #Alina Gorghiu cod electoral , #vot