Ziare.com

Ambasadorii si consulii pot cere de azi suplimentarea sectiilor de vot in diaspora. Care sunt regulile

Joi, 12 Septembrie 2019, ora 18:01

   

Ambasadorii si consulii pot cere de azi suplimentarea sectiilor de vot in diaspora. Care sunt regulile
Misiunile diplomatice pot propune Ministerului Afacerilor Externe (MAE), incepand de joi, infiintarea de sectii de votare in strainatate, proces care se va incheia pe data de 19 octombrie, a anuntat presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituletu-Buica.

"Incepand de astazi, 12 septembrie, misiunile diplomatice - ambasade, oficii consulare - pot propune MAE infiintarea de sectii de votare si finalitatea acestui proces este 19 octombrie, cu 20 de zile inaintea votarii, astfel incat aceste 20 de zile sa asigure o transparenta, o mapare pe site-ul AEP, pe state, tari, localitati, ca cetatenii sa fie informati in aceste 20 de zile cu privire la cea mai apropiata sectie de votare la care se pot prezenta la vot pe timpul celor trei zile - vineri, de la ora 12:00 pana la ora 21:00, cu posibilitatea extinderii procesului de votare la 23:59, in cazul in care sunt cetateni in afara sectiei de votare.

In aceeasi procedura, in ziua de sambata, ca vot anticipat, ora 7:00 si pana la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii sectiei de votare pana la 23:59. Duminica, ziua votarii ca si in tara: 7:00 - 21:00, cu posibilitatea prelungirii votarii pana la ora 23:59, astfel incat sa ne asiguram ca pana la finalitatea procesului de votare isi vor exercita dreptul de vot cat mai multi cetateni si nu vor exista cozi sau persoane la usa sectiei de votare care nu vor vota. Duminica, ora 23:59, fiind ultimul moment in care isi poate exercita dreptul de vot un cetatean in strainatate, cu mentiunea ora statului gazda in care se desfasoara votarea", a explicat Buica.

Potrivit presedintelui AEP, sectiile de votare se infiinteaza, in primul rand, acolo unde sunt "peste 100" de cetateni pe localitati sau grupuri de localitati, iar acolo unde se infiinteaza la propunerea misiunilor diplomatice, exista o lista de mai multe documente pe care trebuie sa le prezinte MAE, iar MAE trebuie sa le prezinte AEP pentru infiintarea fiecarei sectii de votare.

"Lista sectiilor de votare finala va fi adusa la cunostinta pe data de 21 octombrie, la trei zile dupa finalizarea procesului de infiintare si propunere a sectiilor de votare", a subliniat Buica.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2370 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cand vorbiti,de ambasadori,e vorba si de Klemm,sau el e guvernator ?

.

 

daaa Klemm

este kon-sula;el ordona pe tot continentul 119;

M-ai dat pe spate copile

cat esti de spiritual.
Klemm este cunva ambasadorul statului unde iubita voastra veorica vrea sa mearga in curand sa faca temenele, sau ma insel?

Zau?

Si care-i baza legala pe care o invoca pentru a suplimenta numarul de sectii de vot? Sigur ca nu va fi registrul votantilor din strainatate! Si atunci...
E nevoie de mai multe sectii sa poata vota securistii la ele pentru ca a devenit periculos sa intre in aceeasi sectie de mai multe ori!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor