Ambasadorul francez: Orice guvern aflat la putere in Romania va pierde alegerile, daca...

Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 21:21
5938 citiri
Ambasadorul francez: Orice guvern aflat la putere in Romania va pierde alegerile, daca...

Ambasadorul Frantei, Francois Saint-Paul, a declarat, vineri, ca Romania ar trebui sa modifice sistemul electoral, atat pentru diaspora, cat si pentru faptul ca orice guvern va fi la putere va pierde alegerile daca se intampla ceva.

Ambasadorul Frantei, Francois Saint-Paul, a recunoscut, vineri, riscurile votului prin corespondenta, la care si Parisul a renuntat, dar a precizat ca cel electronic este aplicat in tara sa.

Diplomatul a explicat ca, pentru a se putea controla mai usor procesul de vot, in Franta "votul electronic are loc inainte de data votului fizic". El a recunoscut ca procedura este "complicata", dar ea se poate aplica, daca exista mijloace informatice, umane si materiale.

Zgonea a convocat sedinta Comisiei de Cod electoral - cand va avea loc

Si in privinta listei electorale, Saint-Paul a precizat ca este un proces "foarte complicat" care necesita timp. In acest sens, el a dat ca exemplu faptul ca a fost numit in functia de director al Directiei pentru Francezii din Strainatate si pentru administratia consulara in octombrie 2009 si de atunci pana in decembrie 2011 s-a ocupat de pregatirea alegerilor prezidentiale din 2012.

"Cred ca pe termen lung este un sistem foarte eficace (listele electorale - n.red.) pentru a putea planifica bine lucrurile, pentru a construi o experienta administrativa si, daca il imbinati cu un sistem de imputernicire, poate aceasta este solutia", a declarat ambasadorul, la seminarul "Organizarea alegerilor in strainatate, experienta franceza", organizat de Ambasada Frantei la Bucuresti.

Modificarea legilor electorale, extrema urgenta - Ce propune AEP

Francois Saint-Paul a subliniat ca trebuie facute aceste modificari pentru diaspora, altfel, orice guvern va fi la putere va pierde alegerile. "Trebuie sa faceti asta pentru diaspora, pot spune chiar ca nu aveti de ales. Pentru ca, daca nu o faceti, toate alegerile se vor derula prost. Si daca alegerile se deruleaza prost, este vorba de un principiu democratic (...), Guvernul la putere va fi invins de fiecare data cand se intampla ceva" daca nu se modifica sistemul de vot, a spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#ambasador Franta cod electoral, #cod electoral Francois Saint Paul , #vot
Comentarii