Ziare.com

Ar trebui tinerii sa voteze de la varsta de 16 ani? - Sondaj Ziare.com

de Florin Necula
Joi, 29 Martie 2012, ora 07:20

   

Ar trebui tinerii sa voteze de la varsta de 16 ani? - Sondaj Ziare.com
Intr-un an electoral incarcat si in conditiile in care populatia Romaniei a ajuns la 19 milioane de locuitori, s-au dezvoltat discutiile pe marginea varstei la care ar trebui sa voteze tinerii romani - 18 ani sau 16 ani.

Presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a insistat pe ideea ca tinerii ar trebui sa voteze de la varsta de 16 ani, din moment ce ei au dreptul sa munceasca de la aceasta varsta.

Gabriel Oprea: Daca tinerii muncesc de la 16 ani, de ce sa nu voteze?

"In dreptul romanesc, tinerii pot munci de la 16 ani. Aduc un aport societatii noastre, atunci este corect sa poti sa ai si drepturi", a afirmat Gabriel Oprea, la B1 TV, considerand ca aceasta initiativa este foarte bine vazuta in randul tinerilor.

In plus, multi dintre parlamentari percep pozitiv aceasta tema, considerata foarte importanta, iar secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, declara in ianuarie ca introducerea dreptului de vot de la 16 ani ar putea fi facuta dupa o dezbatere nationala ampla.

Drept de vot la 16 ani, dupa o dezbatere nationala ampla?

Mai mult pro decat contra

Un argument contra acestei masuri ar fi varsta frageda a viitorilor electori, insa unele voci au declarat ca ei pot fi responsabili si de la aceasta varsta, mai ales daca au loc campanii de informare a lor, in prealabil.

UNPR vrea vot de la 16 ani - tinerii trebuie sa se implice

In octombrie 2011, senatorul UNPR de Olt, Ion Toma, a propus reducerea varstei de vot de la 18 la 16 ani "pentru ca tinerii sa se implice cu adevarat in procesul decizional".

Acesta credea ca, daca tinerii de 16 sau 17 ani pot fi buni contribuabili si pot munci, ar trebui sa aiba si dreptul sa voteze. Tot in favoarea acestei masuri s-a declarat si deputatul UNPR Eugen Nicolicea.

Principalele argumente aduse de acesta sunt acelea ca tinerii s-au mai "copt" la minte in ultimii ani, odata cu dezvoltarea intelectuala a noii generatii.

Consiliul Europei vrea vot de la 16 ani

In plus, acest proiect este sustinut si de Consiliul Europei, dupa ce Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) s-a pronuntat, anul trecut, in favoarea coborarii la 16 ani a varstei minime pentru dreptul de vot in cele 47 de state membre ale organizatiei paneuropene.

Consiliul Europei, de acord cu reducerea varstei de vot la 16 ani

Consiliul Europei a considerat ca aceasta masura ar putea combate actuala tendinta demografica din Europa, unde populatia imbatraneste din ce in ce mai mult.

Pentru marea majoritate a statelor europene, varsta minima de vot este de 18 ani. In 2007, Austria a devenit prima tara care a stabilit varsta minima de vot la 16 ani pentru toate tipurile de alegeri. Landuri germane, un canton elvetian si trei teritorii dependente de Coroana britanica au coborat, de asemenea, varsta de vot la 16 ani.

In alte state europene precum Bosnia, Serbia si Muntenegru se voteaza de la 16 ani, la fel ca in Brazilia sau Cuba, dar la nivel mondial cel mai des intalnita varsta minima pentru vot este 18 ani.

In Romania, varsta minima pentru vot a fost redusa, in timpul comunismului, la 20 de ani, pentru ca apoi sa ajunga la 18 ani, varsta majoratului.

PDL pentru, PSD impotriva

La randul sau, europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, in vara anului trecut, ca sustine in continuare ideea votului de la 16 ani, in ciuda rezultatelor de la examenul de bacalaureat.

Un posibil adversar al acestei idei ar fi PSD, care s-a declarat cu mai multe ocazii impotriva unei astfel de initiative.

Reducerea varstei minime de vot ar putea fi introdusa, in viitor, in Constitutie, dupa o modificare a acesteia.

Ziare.com va invita la o dezbatere si va intreaba daca ar trebui redusa varsta minima de vot la 16 ani, avand in vedere ca aceasta este varsta la care tinerii pot munci sau se pot casatori cu acordul parintilor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 23375 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
39 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Votul trebuie castigat prin ceva si nu OFERIT.

Sa aibe dreptul de vot numai proprietarii de bunuri inregistrate nce aduc venit ,dupa care se platerste impozit.

Restul sunt cersetori.

Nu ne-am nascut cu dreptul de vot in mana.

 

Bineinteles,

ca ar trebui ca tinerii de 16 ani sa voteze.La aceasta virsta sint destul de responsabili si pot vota pe acei politicieni care se ingrijesc de tineri, de a le oferi sanse mai bune pentru viitor. In Romania pina acum, nu s-a vorbit decit de pensionari si bugetari, iar tinerii care ar trebui pusi in primul rind ,au fost lasati in mod aberant la urma .Politica Romaneasca, ar trebui repusa in normalitate ,iar tinerii sa fie sectorul cel mai important si mai protejat.In multe tari Europene tinerii de 16 ani voteaza,de ce tinerii Romani sa fie considerati mai incapabili ? Eu refuz sa cred asa ceva.

 

Sa se voteze de la 1 an la 14 ani

asa mai pot si politicienii romani sa mai prosteasca pe cineva.

Bine 'nteles ca NU !
Nici politicienii nu ar trebui sa aibe dreptul sa intre in functii superioare de conducere guvernamentale si nici in parlament.

E problemuri (sic!)

Sa ne luam dupa ce spune Constitutia. Asta care e inca in vigoare.
Art. 36,Dreptul de vot,(1): Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.
Art. 37, Dreptul de a fi ales,(2): Candidatii trebuie sa fi implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani pentru a fi alesi in Camera Deputatilor sau in organele administratiei publice locale, varsta de cel putin 33 de ani pentru a fi alesi in Senat si varsta de cel putin 35 de ani pentru a fi alesi in functia de Presedinte al Romaniei.

Exercitarea drepturilor (vezi interdictiile) implica discernamant, maturitate. Maturitatea incepe dupa varsta de 18 ani. Daca schimbam varsta majoratului, trebuie sa schimbam si toata legislatia privind minorul.

Daca justificarea dreptului la munca de la varsta de 16 ani este criteriu suficient pentru vot, de ce sa nu reducem, in consecinta, si varsta de la care poti fi ales.

E o treaba prea complexa pentru creierul "gealului" Oprea. Asa ca el nu vede decat votanti la kilogram.

Domnule sneezy,

complicati situatia fara nici un rost! Nu spune nimeni ca, constitutia actuala este buna ,se spune si se stie clar, ca nu este buna.Romania nu aduce ceva nou prin faptul de a da dreptul tinerilor de 16 ani sa voteze,acest lucru exista ,si este dovedit faptul benefic si educational, de a implica si responsabiliza tinerii, care pina la urma sint copii nostri si viitorul nostru.Eu am totala incredere, in discernamintul tinerilor din Romania,si as dori ca acestia sa poata vota cu drept deplin, precum ceilalti tineri din Europa .

DA,pe Traian Basescu si prin extenso inca de la Premergatoare!

Iar pacaleala asta pseudo electorala cu cca 1800000 de cetateni dati lipsa la recensamant se datoreaza FALSULUI de la alegerile din 2009 cand s-a folosit prin Extrapol(U)are masa de Absenteisti de la Alegerile de pana ATUNCI.
Succesuri ,tinerilor care inca nu stiu sa scrie ,pot vota si cu Degetul imuiat in Cerneala sau pe Tusiera Electorala.

Guv. Besescu +Ungureanu JAF la Economia Nationala

NU ar trebui sa voteze.

Ar trebi ca tineri ce au implinit 16 anii sa detina functie publica ??

Ar trebui ca tineri de 16 ani sa fie magistrati ??

Statistica de DOFTANA,18.103.000 romani in 2009 ?!

...Cifra reprezinta CICA numarul de Romani inscrisi in listele electorale in 2009 ?! Adica cei cuprinsi intre 1-17,99999 ani reprezinta numai CEVA peste 1.230.000? Asta Explica in Totalitate Falsul din 2009 si pentru ca Geoana nu era la Putere pentru ca avea un Alibii puternic probat de Vantu taxatorul de bilete dela S.P.A. - ul cu acelas nume,atunci se pune intrebarea cine a facut falsul ? Raspunsul corect este: elevul Videanu care a reusit in numai 7 ore sa re-numere 5.200.000 de voturi si sale "inregistreze"direct in B.E.C nu boc ... gratie celor mai noi "cu-cerinte" in materie de Telefonie Speciala de atunci ... sa vezi tu tehnica in 2014 ... !!!

Motivatia

In principiu, n-as avea nimic impotriva... Insa motivatia celor care cer acest lucru e cu dublu tais.
Se spune ca " daca pot fi buni contribuabili si pot munci" pot sa si voteze...
Aici vin cu o intrebare: asta inseamna ca acelora care nu contribuie la buget/ nu muncesc le refuzam dreptul la vot? Asistatilor social, bolnavilor inchipuiti... Mira-m-as...

 

continuare

Bine 'nteles ca NU !
Nici politicienii nu ar trebui sa aibe dreptul sa intre in functii superioare de conducere guvernamentale si nici in parlament,pana la varsta de 40 de ani.

democratie curata in RO

cersatorii nu trebuie sa aibe drept de vot, cetatenii sub 40 de ani sa nu poata participa la functii de conducere/politice, tinerii sa nu voteze ca-s prea imaturi, femeile nu au ce cauta in politica din principiu, multiculturalismul este desuet etc Se remarca o "evolutie" impresionanta a societatii romanesti ....fata de anii 1200

Mai bine sa voteze tinerii decat babele analfabete

de la sate care vin si voteaza cum le-a zis primaru sau militianu.
Si pot fi parlamentari de 30 de ani mult mai corecti si mai pregatiti ca unii de 50-60 de ani.
Cel care voteaza trebuie sa fie informat si sa stie ce si de ce voteaza, indiferent de varsta lui.

drept de vot

Eu consider ca atata timp cat minorii peste 16 ani au drept de munca si drept de casatori (cu acordul parintilor) au dreptul sa si voteze, si nu numai in Romania, ci in intreaga Europa.

nu. nu cred ca sunt destul de responsabili pt asta..

majoritatea nu stiu ce vor sa faca in viata, dar sa aiba o viziune atit de larga,mai ales a politicului...
S-au imputinat batrinii si politicienii vor sa puna gheara pe copii?

 

credeti ca in 2 ani se vor responsabiliza??

nu cred ca intre 16 si 18 ani este o diferenta semnificativa de "maturitate"!! In schimb daca tinerii vor avea drept de vot poate politicienii se vor gandi la ei macar cit se gandesc la pensionari :))!

!

Politicienii se pricep la orice, adica la nimic.De ce nu sunt intrebati psihologii? Sau profesorii care lucreaza cu adolescenti? Vor putea afla etapele pe care le parcurge maturizarea psihica a unui adolescent si nu vor mai propune tot felul de nazbatii. De asemenea este aiuritoare si propunerea ca doar cei care platesc impozite sa voteze. Daca ai muncit o viata intreaga si ai ajuns pensionar (intretinut demn de dispret, cancer, povara, etc. in limbajul fascistoid lansat de actuala putere), ar trebui sa fi eliminat din societate? Sa-ti fie suprimate drepturile fundamentale (inclusiv dreptul la munca?)?

Domnule fdan,

psihologii si profesorii s-au pronuntat de mult, pe aceasta tema,articolul putea sa faca un mic istoric,sa prezinte date sstatistice si rezultate a unor studii ,din tarile care fac de ceva vreme acest lucru ,dar ziaristii nostri, nu sint capabili sa incropeasca un articol de ziar.

Nu de varsta ar trebui sa depinda dreptul de a vota

Ar fi bine daca ar beneficia de dreptul la vot doar acei cetateni carefac dovada intelegerii limbii romane. Din pacate la ora actuala o buna parte din electorat nu-si cunosc propria limba intr-atat incat sa inteleaga o fraza.

 

fiti onest!! Sunt politicieni care nu cunosc limba romana!!

de ce cereti ca votantii sa fie superiori celor votati?? Pai in momentul in care un repetent vrea sa conduca Romania d-voastra vreti ca votantii sa aibe diplome de doctori in stiinte?? Orice tara are analfabeti dar putine sustin unrepetent :))!!Sunt copii care la 16 ani sunt genii pe linga Antonescu si pot gestiona o afacere mult mai onest decit Boldea!!!

Aveti perfecta dreptate...

...din pacate.

In principiu, DA

Dar asta intr-o societate normala.
Intr-o societate in care dezinformarea sistematica si manipularea sunt omniprezente si sufocante si pentru cei mai lucizi vor fi victime sigure.

 

am si eu o curiozitate!

oare citi cetateni de 16-17 ani se uita la irealitatea,antene sau la programele politice in general???

Ar fi foare intersant de stiut acest % !!!

S-ar putea ca tocmai tinerii sa fie cei mai putin manipulati....

de acord cu limita de 16 ani ... ar putea fi

chiar si 14 ani ... sau de cand primesti CNP-ul !

... in astfel de conditii trebuie modificat si codurile civile si penale ... in privinta ... ocrotirii minorilor , al discernamantului , al interzisilor ... etc.

Constiinta nu virsta

Constiinta fiecaruia trebuie sa ghideze votul, nu virsta. Atita timp cit sportul national, in zilele de alegeri, este fuga cit mai departe de urnele de vot, orice tentativa de a "aseza" democratia in aceasta tara este o munca de Sisif. Sa nu uitam, totusi, ca (!) capitanul de la cirma tarii o tine in mina gratie unui sfert din populatie. Unde erau ceilalti alegatori ? Votau micul si berea la iarba verde audiind imnul national : maneau.

 

motivatia

pe legea electorala in vigoare, miza reala este scaderea electoratului ca numar, ceea ce impune scaderea numarului de parlamentari. e vorba de scaune si toate interesele foarte pragmatice legate de pozitia de parlamentar.
de unde se deduce si ca toate declaratiile legate de intentiile de reducere a numarului de parlamentari sint apa de ploaie.
si iar se deduce ca votul si optiunea in cunostinta de cauza sint un lucru dificil si la o varsta inaintata, ce sa mai vorbim la 16 ani.
mult mai utile ar fi masuri legislative imediate pentru ca indivizi ca Boldea sa nu mai ajunga niciodata in parlament.

 

Nickolae,

Meregeti la liceele de elita din orasele resedinta de judet!! S-ar putea sa gasiti inmiit mai multi cetateni de 16 ani culti, inteligenti si responsabili decit parlamentarii din Parlamentul Romaniei!!!

Fara dubii ca la 16 ani exista si multa imaturitate dar.... procentual vorbind nu cred ca printe romanii de 16 si 17 ani sunt cu mult mai multi iresponsabili comparativ cu cetatenii de 20-30 de ani. Cel putin din punct de vedere al votului. Parerea mea!

 

Interesant subiectul...

Se incearca probabil ascunderea mizeriei sub pres. Oamenii nu mai merg la vot si se vrea probabil marirea masei de alegatori fara a se intelege de ce nu mai merg oamenii sa voteze.
Desi nu cred ca astia mici vor fi mai motivati sa voteze decat cei in floatrea varstei.
Citind insa comentariile de pe aici, incep sa cred ca multi din romani nu prea stiu DE CE voteaza, dupa cum habar nu au CE voteaza.
Poate ca ar trebui ca inainte de a lua dreptul de vot, sa urmam cu totii un curs minim de “democratie" unde sa fie explicate alegatorilor diferentele dintre doctrine, curente samd). Si care curs sa fie finalizat cu un examen minimal.
Pana la urma, daca vrei drepturi, pune macar mana pe carte si demonstreaza ca le meriti.
Mai degraba as inclina spre obligativitatea votului, care ar exclude din start cumpararea/vanzarea voturilor.
Nu este destul sa urli “Jos" daca nu ai avut chef sa votezi si ai preferat sa stai cu burta la soare sau la telenovele si exit-poll-uri.
Deci, OBLIGATIVITATEA de a participa la vot urmata, de ce nu, de acordarea dreptului la vot celor de peste 16 ani.

 

Aveti perfecta dreptate.

Foarte multi romani nu stiu care este diferenta dintre primar si prefect, dintre consilier local si consilier judetean, dintre presedinte de CJ si prefect, si chiaer dintre Presdintele Romaniei si Primul-ministru al Romaniei. Inclusiv pe acest forum exista multi opinenti care sustin sus si tare ca daca USL va castiga alegerile Victor Ponta tebuie sa fie Prim-ministru, pentru ca asta ar fi ...vointa populara! Dar de unde stim noi care ar fi vointa populara daca nimeni, nicaieri, in Romania nu acorda votul pentru functia de Prim-ministru in mod DIRECT! Poate intre votantii USL sunt 70%, 80% care l-ar prefera Prim-ministru pe domnul Mazare, pe domnul Vanghelie, pe doamnma Ana Birchall, aia cu talente ascunse prin biroul Presedintelui Geoana, poate o vor pe Adina Valean ca are penthouse, de ce neaparat Victor Ponta? Sau cum stim noi ca Victor Ponta este preferatul romanilor daca nu avem nici un vot si nici un plebiscit in acest sens? De aceea sunt de acord cu dumneavoastra. Ori vot obligatoriu, si atunci fie ce-o fi, dar macar stii ca unii ajung acolo sus numai din prostie, nu si din prostie si din ticalosie, adica cumparand voturile, fie drept de vot doar pentru cei care chiar stiu ce inseamna si ce implica votul.

nu

se pare ca domnii parlamentari se tem de scaderea populatiei si implicit de scaderea numarului de votanti care ar duce in mod normal si natural la scaderea numarului de alesi. se cauta solutii pentru cresterea numarului de votanti pentru a se pastra numarul de parlamentari .

 

Daca vopteaza de la 16 ani atunci trebuie

sa aiba si dreptul sa se casatoreasca (baietii).
Si mai ales sa fie decarati majori cu toate consecintele ce decurg de aici (de ex profu sa aiba dreptu sa se culce cu elevii sai de 16 ani si 6 ore) mai ales in plan penal - are 16 ani si 16 zile este matur si sa fie judecat si pedepsit ca un matur!!

 

Bizonule... ai citit Lolita?!

Ai timp sa recuperezi acum, pentru ca, din ce se discuta pe aici nu ne alegem cu mai nimic :))
Oricum, la 16 ani, "copiii" nu mai sunt chiar copii-parerea mea.
Si in multe privintze le-as da mai multe "drepturi" pustilor avand in vedere ca este sin-n viata ca-n cantec:
"They try to tell us we’re too young
Too young to really be in love".
Stii ceva, cand ma uit in urma, imi dau seama ca dragostea adevarata se traieste cel mai intens cam atunci.. pe la 16 ani (poate nu esti de acord sau poate ai uitat deja cum vdevine treaba)... deci-de ce nu?!
Ia sa iesi pe strazile din Scandinavia si sa vezi acolo cam cat de tinere sunt perechile de vikingi, cu cate 2-3 copilasi de fuste ;)

partidul te vrea tuns roacare

Ei vad in elevii de 16 ani o masa de manevra. La 16 ani te afli intr-un liceu, prin buzunare iti bate vantul, ai vise ce incep sa se spulbere pe la finalul liceului sau prin facultate cand intrii in contact cu angajatorii si vezi bataia de joc ce ti se ofera. Cu alte cuvinte sunt o alta categorie ce vor fi cumparati cu 100 de lei in fata sectiei de votare, sau cu vre-o promisiune de genul " scoatem capitole din matematica de bac, sau deschidem magazine de vise", si exemplele pot continua. Probabil ca sunt si elevi care citesc presa online, privesc o emisiune de stiri dar sunt foarte putini, aproape nesemnificativi, marea majoritate stau pe site-uri de socializare, si au preocupari specifice varstei. Daca ai intrebi nici nu stiu numele celui care este ministru educatiei.

 

cautam fraieri sa ne voteze!!!!

Basismul se caracterizeaza printr-o ticalosie dusa la rang inalt de imbecilitate.Adica...:modificam regula jocului in curs pina cind noile reguli imi ofera avantaj net.Nu prea mai merge cu votul din strainatate ,hai sa cautam alti fraieri care sa ne voteze.Cei care ajung sa munceasca de la 16 ani ,cu tot respectul pentru ei, ce grad de cultura socio-economica detin?!!!!!!Cind au existat in Romania sub basism dezbateri ample?!!!

 

Nu ai inteles...

Nu a spus nimeni sa voteze doar cei care muncesc la 16 ani :)
Si pana la urma, un pic de "inconstienta" si inventivitate nu ar strica deloc politicii romanesti, anchilozata in doctrine politice de acum doua secole.

Drept de vot :

De la varsta de 21 de ani dupa un consult psihiatric care sa certifice ca nu are tulburari de personalitate majore si sa aiba un IQ mai mare de 100.

 

IQ peste 100 zici? Pai inseamna ca o sa votam doar noi doi?!

:))
Ar fi bine daca s-ar pune macar conditia sa fie IQ-ul din doua cifre... s-ar simti diferenta si nici nu ar mai cheltui statul atatia bani de pomana.


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor