Ziare.com

Capcanele votului din diaspora: Cati parlamentari ar fi corect sa aiba? Si ce facem cu romanii din tara? Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 09:24

   

Capcanele votului din diaspora: Cati parlamentari ar fi corect sa aiba? Si ce facem cu romanii din tara? Interviu
Discutia despre reprezentarea diasporei in Parlament este destul de populista, mai multe partide se catara pe votul diasporei incercand sa obtina de acolo ceva. O propunere corecta ar fi cea care ofera aceleasi oportunitati tuturor cetatenilor, nu doar celor care s-au mutat in strainatate. Deci recalcularea ar trebui sa fie pentru toata lumea, nu doar pentru diaspora, afirma Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publica.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Ovidiu Voicu a explicat ca schimbarea numarului de reprezentanti ai diasporei ii poate lua in calcul doar pe cei 700.000 de cetateni romani cu domiciliul in strainatate, insa "partea slaba a propunerii este caracterul injust fara de cetatenii romani care au migrat in interior".

Ovidiu Voicu considera ca exista si solutii mai simple, care sa evite capcanele recalcularilor, de exemplu trecerea la o singura circumpscriptie electorala sau folosirea masinilor de vot.

Totodata, Ovidiu Voicu considera necesara revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

In diaspora au votat aproape un milion de oameni, dar reprezentarea ei in Parlament este de numai 4 deputati si 2 senatori, adica mai putin decat pentru imensa majoritate a judetelor din Romania. Ar trebui si ar putea fi crescuta aceasta reprezentare?

Da, trebuie, dar acest lucru trebuie facut plecand de la textul Constitutiei, care spune ca numarul de deputati si senatori se calculeaza prin legea electorala, proportional cu populatia tarii. Deci ar trebui sa avem o masura buna, obiectiva, necotroversata a felului in care este distribuita in acest moment populatia tarii. Inclusiv o discutie despre ce inseamna populatia tarii.

Legea electorala din 2015 stabileste o norma de reprezentare de 73.000 de persoane pentru Camera Deputatilor si 168.000 de persoane pentru Senat, se imparte populatia circumpscriptiei la norma de reprezentare pentru a afla numarul de senatori si deputati, cu limitarea ca nu pot sa fie mai putin de 2 senatori si 4 deputati pe circumscriptie pentru a pastra o anumita reprezentare a tuturor judetelor.

Dar tot legea electorala introduce in anexa un numar fix de deputati si senatori, fara sa prevada vreun mecanism de schimbare a anexei. Legea spune ca se aplica datele INS de la 1 ianuarie a anului in care are loc scrutinul, dar mecanismul de schimbare a anexei nu exista. Deci singurul care poate schimba anexa este tot Parlamentul.

Deci anexa incalca legea din care face parte?

Legea introduce doua instrumente: norma de reprezentare si anexa, care se contrazic. Anexa, fiind ferma si stabila, are prioritate. AEP si chiar guvernul nu-si vor asuma niciodata raspunderea de a aplica celalalt mecanism incalcand anexa.

Si care e solutia?

Sa renuntam la anexa respectiva si sa aplicam procedura de reprezentare. Dar de aici intram intr-o serie de dificultati practice, inclusiv de natura politica. In primul rand, nu avem nicio institutie a statului capabila sa numere cu adevarat cati romani se afla in strainatate.

Si discutia este complicata si pentru ca atunci cand ai decis ca un roman se afla in strainatate trebuie sa-l excluzi de acolo unde era inainte.

Deci nu poti sa il ai in norma de reprezentare si la Vaslui, si la Barcelona.

Ceea ce duce la scaderea numarului de deputati din judetul respectiv. Si daca ai pornit in directia asta, nu poti sa te opresti doar la romanii din strainatate. Avem si o migratie interna foarte puternica.

Ar trebui sa recalculam numarul de deputati si senatori din fiecare judet cu o crestere mare pentru polii urbani - Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi - care atrag populatie, cu scadere pentru judetele mai mici, rurale.

Si ajungem la alta problema. In 2016 calculasem 8 judete, si situatia cred ca s-a inrautatit, a caror populatie este sub norma de reprezentare, deci care primesc automat numarul minim de parlamentari. In fapt, populatia din judetele respective este suprareprezentata.

Lipseste o discutie onesta despre toate aceste probleme. O decizie care sa tina cont doar de o reprezentare mai buna a diasporei ar putea sa genereze mai degraba o neincredere a cetatenilor in mecanismele democratice.

Exista doua proiecte, PNL si USR, care propun raportarea numarului de parlamentari pentru circumscriptia diaspora la numarul de cetateni romani cu domiciliul in strainatate, in jur de 700.000. E fezabil?

E vorba despre romanii care au renuntat la cartea de identitate si au pasaportul CRDS (cetatean roman cu domiciliul in strainatate). Solutia aceasta ar fi un compromis rezonabil, pentru ca in privinta lor stim sigur ca nemaiavand domiciliu in tara, nu mai sunt pe listele electorale permanente din judetele tarii de unde provin, deci nu ii numaram de doua ori la reprezentare.

Partea slaba a propunerii este caracterul injust fara de cetatenii romani care au migrat in interior.

O propunere corecta ar fi cea care ofera aceleasi oportunitati tuturor cetatenilor, nu doar celor care s-au mutat in strainatate. Deci recalcularea ar trebui sa fie pentru toata lumea nu doar pentru diaspora.

Da, dar daca cetatenii romani cu pasaport CRDS s-au inregistrat cu noul domiciliu, migratia interna este neoficiala, neformalizata, oamenii se muta, dar nu inregistreaza si mutarea de domiciliu.

Atentie, conditia din lege se refera la populatia estimata de INS, estimare care nu e dupa evidenta populatiei, ci si dupa propriile metode de evaluare, care nu tin obligatoriu cont de schimbarea buletinului.

Nu ar trebui sa stimulam si disciplina cetatenilor care sa beneficieze de drepturile lor numai in masura in care isi acutualizeaza situatia? Daca ai buletin de Vaslui, dar te-ai mutat la Cluj, de ce nu iti schimbi si actele? E si aceasta o cauza a haosului.

Ba da, trebuie, dar nu nu as numi-o disciplina cetateanului, ci flexibilitatea statului. Sistemul de inregistrare este extrem de rigid, pastrat din perioada comunista.

In mod normal, pot sa am domiciliul oriunde, dar sa anunt cu, sa zicem, trei luni inainte autoritatea electorala ca vrea sa ma inscriu pe lista electorala dintr-o alta parte a tarii. Asa se intampla in majoritatea democratiilor occidentale unde nici macar nu ai domiciliul trecut pe CI, e treaba ta unde stai, nu a statului.

Dar chestiunea inregistrarii anterioare s-a dovedit a nu fi fost un mare succes privind votul prin corespondenta.

Au fost mai multe elemente. In primul rand neincredere, mai ales in posta, in capacitatea acestei institutii de a livra plicul si de a-l duce inapoi.

Apoi e sabotarea procesului de catre guvern. In mijlocul perioadei de inregistrare, ministerul Finantelor condus de dl Teodorovici lansa in dezbatere publica un proiect de ordin prin care cerea ambasadelor sa identifice romanii care se afla in strainatate pentru a-i taxa. Proiectul a fost uitat, dar frica a ramas si eu cred ca a fost o chestiune premeditata.

Si nu in ultimul rand, MAE nu a facut suficient pentru a informa, macar, cetatenii, s-a investit foarte putin in promovare, a folosit doar retelele proprii de social- media.

Pe de alta parte, ne raportam la votul masiv pentru prezidentiale, dar la precedentele alegeri parlamentare au votat doar 106.000 de cetateni din diaspora, ceea ce raportat la cei 600.000 de romani cu domiciliul in strainatate, singurii care puteau sa voteze la aceste alegeri, e o prezenta chiar mai mica decat s-a inregistrat in tara. La ce ne raportam?

Insusi faptul ca avem acesta circumscriptie diaspora e o chestiune impredictibila. Putem estima reprezentarea pentru un milion de oameni. Poate vor veni doar 200.000. Si ce facem la alegerile viitoare, iar scadem reprezentarea? Ne invartim in cerc.

Din acest punct de vedere, propunerea sa ne raportam doar la romanii cu pasaport CRDS are sens, pentru ca despre ei stim sigur ca sunt in strainatate. Pe cei care nu au facut acest gest nu ii putem numara obiectiv.

Daca tragem linie, care ar fi totusi solutia fezabila ramasa pana la parlamentarele de peste un an?

Nu cred ca se poate face o schimbare majora pentru ca intram in discutia referitoare la constitutionalitatea unor schimbari de fond ale sistemului cu un an inainte de alegeri. Avem jurisprudenta CCR in acest sens si schimbarea numarului de reprezentanti intr-o circmumscriptie sau alta e una de fond, in opinia mea.

Ceea ce s-ar putea face din punct de vedere administrativ ar fi sa incurajeze cetatenii sa opteze pentru votul prin corespondenta, care le ofera posibilitatea sa voteze de unde se afla in circumscriptia unde au domiciliul.

Si ar trebui extins votul prin corespondenta la toate circumscriptiile, nu doar pentru diaspora. Daca am extinde la toate circumscriptiile si am avea o campanie de informare si convingere, ar fi usor pentru cei aflati in straintate sa voteze in judetul lor de domiciliu.

Pe termen lung ar trebui sa discutam despre organizare pe circumscriptii in primul rand. Pana la urma, Constitutia ne spune ca, odata alesi, parlamentarii reprezinta tot electoratul, nu doar pe cel din circumscriptia lor. De aceea mandatul imperativ e nul.

Deci am putea discuta despre o circumscriptie unica sau despre mecanisme electronice de vot, nu neaparat de la distanta, prin internet care e nesigur. Dar se poate vota cu masini de vot, ca in SUA. Daca ar fi puse masini de vot in sectiile de vot din diaspora, ai putea vota de acolo pentru circumscriptia de domiciliu, pentru ca masina de vot iti da lista electorala potrivita domiciliului.

Sunt sisteme electorale deja testate.

Discutia este acum destul de populista, mai multe partide se catara pe votul diasporei incercand sa obtina de acolo ceva.

Ati facut referire la cele 12 luni in care nu se pot face modificari ale legislatiei electorale. Asta ar insemna ca trecerea la alegerea primarilor in doua tururi nu se mai poate face pentru viitoarele locale?

Aici e discutabil. In opinia mea, CCR ar trebui sa o accepte in baza unei jurisprudente anterioare, pentru ca ea ar duce la o optiune suplimentara pentru cetateni si o legitimitate mai mare a primarului ales. Deci o crestere a puterii dreptului de vot.

In argumentatia cu care a acceptat introducerea votului prin corespondenta prin OUG, in 2016, CCR a spus ca in conditiile in care modificarile legislative imbunatatesc aplicarea unui drept fundamantal, ele sunt posibile oricand.

Sistemul de vot in doua tururi inseamna mai multe optiuni pentru cetatean, iar cel ales va avea o mai mare legitimitate. Deci este o evidenta imbunatatire in exercitarea dreptului respectiv si ar trebui sa fie acceptata.

Dar spun ca e discutabil pentru ca nu poti sa stii niciodata cum va decide CCR, care este un organism politico-juridic.

Dar aceeasi logica a imbunatatirii nu ar fi aplicabila si in cazul schimbarii numarului de reprezentanti ai diasporei in Parlament cu mai putin de 12 luni inainte de alegeri? Argumentul ar fi o mai buna reprezentare a cetatenilor romani din diaspora.

In cazul alegerii in doua tururi ar fi o prevedere pentru toti primarii, deci imbunatatirea ar fi pentru toti cetatenii. Daca ar creste numarul de reprezentanti numai pentru diaspora, ar putea aparea discutia daca restul cetatenilor nu sunt dezavantajati. Puterea de reprezentare a restului cetatenilor scade, daca ar fi mai multi in diaspora. Deci schimbarea nu s-ar aplica egal tuturor cetatenilor.

Ar aparea si problema referitoare la referendumul privind 300 de parlamentari. Daca vrei sa cresti doar in diaspora fara a scadea in alte parti, inseamna ca ar creste numarul de parlamentari, iar CCR a decis ca nu se poate legifera impotriva deciziei unui referendum.

Votul de 3 zile in diaspora nu incalca acest principiu al egalitatii?

Ba da. Ar fi fost extrem de simplu sa introduci o metoda de vot anticipat pentru toata lumea. De exemplu, la BEJ-uri puteai merge sa votezi anticipat.

Sa speram ca dupa 2020, cand vom avea in fata 4 ani fara alegeri, vom putea avea o discutie asezata despre sistemul electoral.

Deci, singurul lucru care se poate schimba in mod real pentru anul electoral viitor este trecere la doua tururi?

Din punctul de vedere al schimbarilor legislative da, insa se pot face schimbari administrative care sa imbunatateasca exercitarea dreptului la vot. Nu putem exclude posibilitatea unui acord ar partidelor politice sa nu atace eventuale modificari de fond la CCR, insa ea este doar teoretica.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15809 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
42 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bine scris articolul acesta. Complexitatea includerii Diasporei

in reprezentarea parlamentara este cat se poate de evidenta. Nu cred ca adminstratia romaneasca va fi capabila sa rezolve aceasta problema.
Nu inteleg insa de ce in cazul pasapoartelor cetatenilor romania stabiliti in strainatate, listele electorale din ambasade nu sunt actualizate si disponibile pentru toate tipurile de vot? Nu suntem decat 700'000 a avea un asemenea pasaport. Eu estima la vreo 800'000. Nu este o cifra enorma.

Se poate deci incepe calculul numarului de deputati si senatori ai acestei Diaspore, care este cum nu se poate mai oficiala!

Si care este mecanismul de a fi ales in parlament sau senat? Doar nu facem parte din nici un partid! Si acest aspect ar trebui luat in calcul.

De fapt, toti deputatii sau senatorii ar trebui sa fie alesi NOMINAL, nu pe lista de partid! Si in doua tururi, daca este necesar.

 

Daca au votat 9 milioane si 900 000 in Diasapaora

sunt 10 %, din 600 parlamentari da 60 de Parlamentari!
Daca nu va place calculul meu ,intrebati-o pe Pi dracila care va lamureste !
Acesta femeia a dat si meditati la matematica ,gratuite, cine Draknea ar fi plati 2 leipentru ce are in cap leana de Videla ??

 

Ca diasporean consider eticheta CRDS ca discriminatorie si abuziva.

Faptul ca la Consulat mi-au confiscat buletinul si mi-au bagat pe git un pasaport Romanesc CRDS nu e altceva decit o crasa si injositoare discriminare. In comunitea din care va scriu, mai toti pensionarii Romani si-au pastrat pasapoartele din tara si buletinele/cardurile, desi stau aici mai multe luni pe an decit mine. De fapt, multi din nu au mai fost in Romania de multi ani, dar dupa cum spune statul Roman, ei sint mai Romani decit mine. Bineinteles ca multi au deja cetatenie dubla, ca si mine. O absurditate strigatoare la cer, ca mai tot ce am mostenit de la PCR/FSN/PSD. Incerc sa nu fac politica, dar asta e realitatea. Bineinteles ca "aia" din Diaspora pe care am descris-o au plasat mai multe voturi decit numarul de cetateni injositi cu titlul discriminatoriu de CRDS.

Cine se da mare specialist, sa inceapa cu o cercetare profunda a realitatii inainte ca sa deschida gura. Avem nevoie si de o reforma a MAE care sa includa tratamentul discriminatoriu practicat de statul Roman?

Ce urmeaza? Vreti sa ma urmariti si sa ma bateti in tara cind indraznesc s-o vizitez? Ce altceva va umbla prin creier? Spionaj, taxe pe ce v-am adus pe de-a moca in tara, discriminare politica, dosar special? O mare porccarie, de la un stat invatat doar cu abuzuri. Sa va fie rusine......!

 

Adevarul

Sa nu mor prost.... Cu ce ma vor ajuta pe mine parlamentarii pentru diaspora ? Alti lingai care sa manance din banii statului ? Ce au facut bine pentru popor si pentru diaspora Sparlamentarii ? Pate-mi spune si mie cu ce ma ajuta parlamentarii din diaspora .De 25 de ani in America mi-am facut si buletin de Rromanika fiind obligat sa rezolv niste probleme acum cativa ani numai cu buletinul , deci eu nu sunt cetatean cu domiciliul in strainatate cu toate calocuiesc in America si vin in vizita 1,2 luni pe an in Rromanika . Nu stiu care e legea dar noi ne furam caciula altuia .Noi in loc sa avem mai putini sparlamentari vad ca drim sa ii impuim .

Cu ajuta azi Parlamentarii Independenti sau cei

din minoritatile?
Sa vand mai rau ca Centuristele.
60 de Parlamentari din Diasapora ar fi o opozite putenica,care nu se lasa asa usor vanduta.

articolul pune problema prost?

are "diaspora" dreptul sa voteze la legislative?

4 milioane de oameni care circula in exterior, au sau nu au drept de vot pe liste suplimentare, ca la prezidentiale?

daca nu, asa cum a fost in urma cu 4 ani, atunci cum sa vorbesti despre reprezentarea diasporei daca nici macar nu dai drept de vot celor 4 milioane?

Despre ce vorbim?

Mioriticii din țară produc cam 200 miliarde de euro, diaspora aduce cam 3 miliarde de euro, toți nefiscalizați!

din cate inteleg, pasaportul crds reprezinta principala

problema pentru normalizarea situatiei diasporei. din ce am citit are numeroase restrictii (ceea ce banuiesc ca e neconstitutional, tratand discriminatoriu cetateni romani). in consecinta nimeni nu e dispus sa recunoasca ca are domiciliul in strainatate si sa piarda drepturi.

nu stiu cine a inventat crds-ul si de ce, dar nu am auzit ca americani sau nemti sa aiba pasapoarte "cu domiciliul in strainatate" pentru ca e absurd, parte din democratia originala. pasaportul romanesc trebuie sa fie unic cu acleasi drepturi si atunci disapora nu ar mai avea motive sa nu isi declare domiciliul in strainate si ar putea fi numarati, si s-ar inscrie si la votul prin corespondenta.

Vin rușii!

Numărul de parlamentari să fie stabilit in funcție de banii aduși la buget! Cați mangoți aduce diaspora? Zero lei, pe cale de consecință, zero parlamentari!!!

Raspuns pt. PRINSU Bengos de Ferrentary 08:16

Numarul Parlamentarilor sa fie in functie de Nr bani lor consumati de loazele puturoase ce consuma fara sa product nici un ban.
In rest se vede ca capul sec al Bengosului este la Rusi si Love cu alfabeta Dracila si Resturile din blocul lui din Ferrentary 🤣🤣🤣🍋🤞

diaspora aduce o cantite enorma de valuta in tara

cam 25% din consumul intern e datorat diasporei. fara aportul asta leul ar fi o potaie, pe la 7 lei un euro.

chestia e cine aduce si cine ia.
diaspora aduce.
alde @copchilu sunt cei care nu numai ca nu aduc nimic ci iau, adica fura, jefuiesc.

300 de parlamentari, atat!

respectarea referendumului!

daca se taie de la judetele supra-reprezentate, se ajunge usor la cifra asta.

problema "diasporei" nu poate avea o solutie speciala de vreme ce sunt 4 milioane cu buletin dar fara CRDS care circula in permanenta in afara granitelor. reprezentarea acestora in parlament este dupa domiciliul lor din buletin, alta varianta nu exista.

numai cei 700.000 cu CRDS pot pretinde la o reprezentare proportionala. cifra asta inseamna populatia celui mai mare judet, Iasi. cat are Iasul, atata poate avea deci "diaspora".

diaspora aduce o cantite enorma de valuta in tara

Si cine beneficiaza de aceasta "cantitate enorna de valuta"?!?
Cit impozit plateste diaspora pentru aceasta "cantitate enorna de valuta"?!?!?
Si acuma fa o socoteala cit cheltieste statul roman ca diaspora sa voteze 3(TREI) zile mai ales in tarile unmde au votat sub 100 de persoane?!?!?
Daca diaspora aduce o"cantitate enorna de valuta" o aduce pentru neamurile lor si nu in beneficiul statului roman!!!!

 

E o problema majora

Prostia cea mare este ca se voteaza pe liste. Votul nominal e cel care ar rezolva totul. Romania se joaca cu democratia, parlamentarii sint in pixul sefului de partid.
50% din tara nu ii intereseaza cine sint parlamentarii, in schimb diaspora e mai interesata si sint indreptatiti sa isi ceara drepturile.
La locale ar trebui alesi buni administratori nu politruci.

 

Corect ce explici.

Votezi un Draknea si Porkarul pune pe lista toti Puscariasi posibil, pe cei mai mari Criminali si Corupti.
Cine ar mai vota Pisdisti cand pe lista sta Codrinel Spasticul Flocel J. Mitraliera Carmelita, Holguta gura Sparta si nu numai gura, etc??

Consider ca sunt binevenite

explicatiile interviului, invatam si noi din mers ca nu tot ce ne dorim cu ardoare se si poate concretiza peste noapte.

Bine tintite intrebarile.

 

Cum necum

Cetatenii diasporeni nu sunt reprezentați de politicienii din tara in care au resedinta?
Ce contribuție au ei la PIBul țării ca sa aibă reprezentanți platiti din buget?
Mai mult sunt protejați, ajutati prin ambasade si consulate.
Am inteles ca au drept de a alege si de a fi alesi.
Diaspora o minciuna

 

Ohlala

ce contributie ? Omu' 3 miliarde de EUR pe an iti spune ceva ?

https://realitateafinanciara.net/romanii-din-diaspora-record-de-bani-trimisi-in-tara/

Cit despre ajutorul ambasadelor, sunt sigur ca glumesti si ca nu ai fost in viata ta sa ceri ceva de la vreo amabasada. E jale, informatii contradictorii, sedii mizerabile, servicii mizerabile, o birocratie de iti vine sa iti iei cimpii.

diaspora aduce mai mult decat investitiile straine

https://www.cotidianul.ro/banii-din-diaspora-au-batut-investitiile-straine/

fara ajutorul diasporei oamenii ar muri de foame, n-ar avea bani de medicamente si ingrijiri medicale, n-ar cumpara produse si bunuri masiv impozitate de stat.

3 miliarde, mrs Munteanu 7

Banii astia merg in consum, scumpesc produsele si viata amaratilor cu salariu minim.
Voi credeti ca politicienii reprezinta pe cineva!
Politicienii se reprezinta pe ei! fac ce vor! pai de aia nu mai merge lumea la vot!
Pe mine nu ma reprezinta nimeni, nici nu vreau sa ma reprezinte!
Merg la vot, la misto!

Prea multa agitatie cu dispora

Dar de ce diaspora nu plateste impozit in tara, daca trimit bani o face pentru familie si nevoile lor personale. Vor reprezentare mare in parlament, sa-i plateasca din munca lor.
Cate vacante i-au platit lui Iohanis, cat din cheltuielile de votare au suportat ? S-au invatat ai nostri sa plece in turis electoral in diaspora. Diurna in valuta, cazare si masa la hotel, transport gratuit si toate platite de contribuabilii din tara.
Daca nu platesc impozit in tara, cand se prezinta la vot, sa fie verificati la ANAF cat impozit a platit si daca vor vot sa platesca macar cota parte din cheltuielile de votare. Da banutul baga votul la urna, nu vrea, sa plece de unde a venit.
Sa vina in tara sa voteze si nu il intreaba nimeni de sanatate.

 

LOSERII ramasi pe langa cotetu de gaini, nu au ce se caste

gura despre democratie, standard de viata , infrastructural sau politica external.
Gainari sunt in urma cu cel putin 50 de ani, exact cum Romania este 50 de ani fata de alte tari Europene.
Majoritate tin pe umeri un cap patrat, nu au habar pe ce lume traiesc.
Se vede in multe filmulete ca multi nu stiu in ce tara traiesc sau localitatea, cate luni are anul.... Ca sa mai astepti de la asa elemente??
Ratati Ratati si **cati! Latrinisti 3.

n-ar trebui,ca alegerile parlamentare de la anul,

sa inceapa de luni 02 12 2019 ?....si sa se termine,la o saptamana,dupa cele din tara ?

Asa....

si unde crezi ca se duc cele 3 miliarde de EUR / an trimise in tara ? Nu in economia Romaneasca ?

Comunisto, orice ban intrat in tara se impoziteaza!

Nici atata lucru nu stii? E ABC-ul stiintelor economice, dar am uitat ca voi sunteti analfabeti functionali.

Odata prin TVA, fie ca cumperi paine, fie ca stai la hotel. Iar banii aia merg la bugetul se stat.
Daca un diasporean repara casa batranilor care l-au crescut, da de lucru la un meserias, care la randul lui plateste impozit la stat din leafa lui. Plus ca nu e somer si are de lucru. La fel, TVA-ul pe materialele de constructii.
In al doilea rand prin impozitul pe proprietatile din Romania, pe care inca nu le-a lichidat, sa aiba unde veni in concediu.
Daca diasporeanul isi cumpara o casa, un teren plateste dublu impozit: odata la contractul de vanzare-cumparare si apoi in fiecare an la primarie, impozit pe proprietate.
Banii respectivi merg toti la bugetul de stat, de unde iti iei tu ajutorul social.

Iar la ambasada, pentru orice tidula platesti timbru, taxa sau "danie", care merge tot la stat. Ca nimic nu-i gratis pe lumea asta, nici macar "pomana". Si pentru aia trebuie sa platesti contributie.

Asadar, diaspora e cel mai mare investitor in tara. Investeste in constructii, consolidari, terenuri, afaceri, automobile, servicii, turism s.a si pentru astea plateste tot ce spune legea, cot la cot cu romanii ramasi in tara: vama, taxa, impozit, contributie, TVA, acciza si cum s-o mai numi cota parte care merge la stat si alimenteaza bugetul, de unde se plimba presedintele, fura parlamentarul si iti iei tu alocatia.

Parlamentari pentru diaspora

1. Cred ca dorinta tuturor romanilor este reducerea numarului de parlamentari. Ma indoiesc ca diaspora si-ar dori mai multi "reprezentanti" in Parlament. Nimeni nu are nevoie de taietori de frunza la caini si primitori de pensii speciale in plus.
Apropos pensii speciale, cand vor fi anulate?

2. In Germania toata lumea are dreptul de a opta, fie pentru votul prin corespondenta, fie la urne. Procentele celor care aleg una sau alta din variante, este de cca. 50%.

3. Turul de scrutin pe perioada a trei zile plus votul prin corespondenta au fost oferite diasporei in aceasta forma. Nu au fost nici smulse, nici impuse cu forta.
Daca politicienii romani ar fi cat de cat profesionisti si consecventi, ar adopta legi cu respectarea stricta a drepturilor tuturor cetatenilor.

 

Nu ai inteles

Parlamentari pentur diaspora nu inseamna mai multi parlamentari per total, iei din numarul de parlamentari de la unele judete si adaugi la diaspora, numarul total de parlamentari ramane acelasi, la un recensamant sa fie actualizat si numarul de parlamentari.

Cred ca omul s-a referit la altceva:...

...ca reprezentantii din Parlament ai diasporei nu ii ajuta cu nimic. In Parlament tot vor fi minoritari si nu vor putea impune nimic care sa le fie diasporenilor de folos.
Doar daca ar fi destul de numerosi incat sa inlature de pe scena politica partidele "balama", cum ar fi UDMR-ul sau ALDE de exemplu. Abia atunci vocea lor ar fi auzita si i-ar mai interesa pe romani, alegerile din tara.

Nu e nicio capcana daca se indeplinesc,cumulativ, urmatoarele:

Conditii cumulative pentru a candida;
-Listele se fac pe tara in care locuiesc de cel putin 3 ani (dovada se poate face cu orice mijloc de proba),
- nr. deputatilor alesi in fiecare tara = in functie de norma legala de reprezentare si nr. de voturi obtinute,
- prin redistribuire, se acorda loc/locuri candidatului/candidatilor cu cele mai multe voturi in tara/tarile care n-au obtinut niciun loc(conf. normei de reprezentare)
- pot candida din partea unei asociatii de romani din tara respectiva (cu cel putin 100 de membri), individual (avand nr. de semnaturi necesare), sau din partea unei filiale locale a unui partid politic.
- taxele si impozitele din Romania sa fie achitate la zi.
- sa cunoasca limba romana ( scris, citit, vorbit si INTELES) cel putin la nivel "veorica".

 

MosCraciun Rank user: x5 28.11.2019, 00:47

Nici in romania nu sunt toti votantii membrii de partid, pe de alta parte, in diaspora sunt si multi membrii ai diferitelor partide :-)

 

Mos Craciun a luat-o Razna , Are si el o varsta ..!!

a fost impotriva celui mai "curat" partid la alegerile Prezidentiale, vorbesc de USR.
PNL este ok. dar patat.
Preferam un MOS care sa sape la adevarati mizerabil ,Ciumeti Pisdisti .
Cred ca nu mai gandeste clar , cu stressul de Craciun pot sa inteleg.

romann Rank user: x5 28.11.2019, 11:44

"Banii astia merg in consum, scumpesc produsele si viata amaratilor cu salariu minim."
Evident va lipseste o minima intelegere a economiei pentru a continua aceasta discutie. Cu asemenea mentalitate nueste de mirare ca PSD mai stringe 3 milioane de voturi in Romania.

 

Mrs M7

Comerciantii sunt concerne straine!
Produsele sunt din afara, ex Lidl.
Profitul unde merge mrs M7?
Diaspora, o minciuna!

rroman manelist sudist , zici :Diaspora, o minciuna!

Ce crezi ca esti TU?? esti tot o minciuna!
Te-a vrut cineva??
Esti facut pentru o butelie de Gaz, sau din pana de cauciuc,tot asa o sa si termini!
Sa te rogi lui Dumnezeu ca a iantrat LIDL peste VOI...
pacatosilor pagani si rasisti ce sunteti !
Tu faci parte din 3,5 milioane ce a voata alfabeta de videle.pariez pe ce vrei tu !

Mrs. inseamna doamna in primul rind

in al doilea rind este o jalnica exagerare/manipulare sa spui ca toti banii merg la multinationale, asta e teorie de Antena 3. Chiar daca prin absurd am fi de acord cu acesta enormitate, exista in lantul dintre multinationala si cumparatorul final o gramada de intreprinderi Romanesti, cu muncitori Romani, fie chiar unitati de productie, dar sigur transport, desfacere cu amanuntul sau en-gros .. etc.
Dar cum spuneam...nu are rost...va urez toate cele bune, sanatate

De ce nu te angajezi la ferma lu' Dragnea la porci

...sa-ti dea el salariul minim si sa te munceasca ca pe un sclav, fara echipamnent de protectie, sa faci eczeme de la prafurile pentru raie si limbrici si alte boli ale porcinelor?
Cine ne impiedica sa avem si noi multinationale, sa le dam si la altii? Nu cumva mintea noastra putina si incompetenta?
Am avut industrie (metalurgie, tractoare, camioane, autoturisme, masini unelte etc.) si ce am facut cu ea? Am avut agricultura, ei si?
Daca nu erau multinationalele sa dea romanuilor o paine, aveam 3/4 de muritori de foame, ca patronii romani nu angajaza decat soferi, femei de serviciu, vanzatori, facatori de gogosi, guvernante si cam atat. Asta e "nivelul" de dezvoltare economica al Romaniei actuale. Feudalism curat!

Mai fratilor v-am spus si zilele trecute ,e ca si cum dai

reprezentare pasarilor migratoare!Risti o dubla reprezentare si risti mai rau ca in cazurile cand erau adusi cu autobuzele ,in conditiile in care nu ai o statistica foarte clara a deplasarilor!La noi nu se stiu corect cifrele cu votanti -ca sa-i spuneti lui mutu ca mai sunt 19 mil de votanti in tara ,doar cu toti *** din ultimii 20 de ani-d-apoi si migratia!
Oricum ,o tema falsa!Vrei sa votezi ,o faci prin corespondenta ,electronic ,vii in tara ,nu-ti aduc eu urna la nas!Asta daca vrei liberul arbitru ,daca nu ,obligativitatea prezentei la vot ,ca in Grecia ,mama democratiilor din lume ,nu-i asa????

 

romann Rank user: x5 28.11.2019, 13:19

trebuie totusi sa adaug, ca pe linga comert, mai exista constructii, turism, servicii, ca sa fie clar cu manipularea A3.

M7 si movici

Muncim la companii straine pe salariu minim, cumpărăm de la companii straine produse fabricate in Romania si foarte multe in UE. ex: Lactatele din Ro sunt produse de companii cu actionariat strain, franceze..
3 miliarde euro băgați de diasporeni in consum, profitul unde merge!
Trăiască globalizarea, sclavagismul multilateral dezvoltat!

Movici
Pariu pe o punga de mălai ca nu am votat cu emancipata Dancila viorica!
Diaspora pentru mine sunt cei luati cu forta si ținuți captivi, cu dor de casa si fara posibilitatea de a se-ntoarce!
"Diaspora" o minciuna!
Voi sunteti diaspora mincinoasă!

Bei Rromannizule @LIDL aduce produse din afara?

Pai sa aveti ce baga in voi, puturosi si hoti ce nu mai sunteti instare sa produceti nici cartofi Rosi sau mere!
Sau daca exista ceva autohton este dublu de scump, ca ati lucrat la greu.
Putori Ordinari ce stati pe santuri la spart de se minte.

diaspora solutie

Unica solutie ptr. rezolvarea acestei probleme. 1_Interzicerea definitiva si pe termen nelimit a dreptului de vot cetatenilor romani aflati la data votului in Romania.2_Parlamentarii si membrii guvernului sa fie alesi doar in afara tarii de catre romanii aflati la eventuale "studii" sau "intamplator" in tranzit. Dragii mei in acest fel se diminueaza cheluilile pentru orice proces electoral in tara si nu ne mai "punem in cap" UE, ambasade , SUA sau NATO.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor