Ce aduce noul sistem de vot: Avantaje, capcane si salvarea "greilor" - Analiza

Joi, 12 Aprilie 2012, ora 07:37
5065 citiri
Ce aduce noul sistem de vot: Avantaje, capcane si salvarea "greilor" - Analiza

Comisia parlamentara pentru legislatia electorala a decis, miercuri, ca vom avea un sistem de vot mixt la alegerile legislative din 2012, in cadrul caruia jumatate dintre parlamentari vor fi alesi uninominal, iar cealalta jumatate, pe liste.

Comisia electorala: Vom avea vot mixt la parlamentare: USL si PDL, pentru uninominal

Deocamdata, nu s-a stabilit nici numarul colegiilor, nici modul in care se va face delimitarea acestora, nici ce fel de vot mixt vom avea.

votul mixt - doua variante

Ce aduce, mai precis, sistemul de vot mixt? In primul rand, trebuie sa stim ce varianta "mixta" se va alege. Optiunile sunt mai multe, insa doar doua au fost vehiculate serios pana acum, mai ales in negocierile din interiorul coalitiei de guvernare. In prima, jumatate dintre parlamentari sunt alesi uninominal, jumatate pe o lista care-i include pe cei mai buni dintre cei clasati pe locul al doilea. Cu alte cuvinte, uninominal plus lista de secunzi.

In a doua, jumatate sunt alesi uninominal, jumatate pe liste "simple" de partid pe care sunt inclusi oameni care nu au candidat in colegii. Pe jumatate, e o revenire la sistemul listelor, folosit pana in 2008.

Cine are de castigat?

Sistemul de vot mixt, in oricare din aceste doua variante prezinta un avantaj pentru o anumita categorie de oameni - cei mai importanti oameni din partide, care isi asigura, practic, realegerea in Parlament. Mai mult, daca se alege modelul cu liste simple, nu alcatuite din "lista de secunzi", ei sunt scutiti si de afectarea imaginii lor politice prin faptul ca au mers in Parlament, desi nu au castigat colegiile.

In plus, are de castigat UDMR, care se asigura ca obtine parlamentari si din locurile in care, desi are o minoritate maghiara consistenta, e mult depasita de populatia romaneasca. Cel mai probabil, UDMR va forta adoptarea unui sistem de vot pe liste "simple", intrucat, in multe locuri, nu are sanse de a obtine nici locul al doilea.

Ce se schimba? Atuuri, dezavantaje, ciudatenii

Sistemul mixt aduce mai multe modificari semnificative, in special in modul in care parlamentarii sunt responsabili in fata alegatorilor.

In primul rand, la un vot mixt cu uninominal plus liste simple, vom avea, cu siguranta, mai multi parlamentari decat colegii. Ce inseamna asta? Ca scade responsabilitatea pentru jumatate dintre ei.

Cert e ca numarul colegiilor va scadea. Acum avem tot atatia parlamentari cate colegii au fost, plus unul, rezultat dintr-o ciudatenie a legii adoptate in 2008. Lucrul asta n-are cum sa ramana asa, nici in varianta "uninominal plus lista de secunzi", nici la "uninominal plus lista simpla".

Efecte secundare? Pentru inceput, se creeaza doua categorii de parlamentari - unii care sunt direct responsabili, reprezentand personal prima optiune a alegatorilor din respectivul colegiu, altii care fie n-au dat piept cu vreun competitor direct si beneficiaza mult de sistemul politic, fie au fost respinsi ca prima optiune. Dupa cum se stie, din a doua categorie avem mai multi parlamentari in actualul Legislativ.

Inca un efect ciudat? Vor fi dificultati in interiorul partidelor - se vor inghesui toti sa fie pe liste, daca se merge pe "uninominal plus liste simple". Ca sa fim mai precisi, vor exista si doua categorii de candidati - cei care infrunta direct electoratul si cei care merg pe liste. Cu doua tipuri de legitimitate.

Exista, desigur, si avantaje. Atat fata de un sistem proportional, pe liste de partid, cat si fata de uninominalul pur. Evident, are mai multi oameni alesi direct, comparativ cu primul caz, iar voturile oamenilor conteaza mai mult, fata de al doilea, neexistand riscuri majore ca un partid sa castige alegerile, desi are mult mai putine voturi sau ca vointa alegatorilor sa fie distorsionata grav.

Care sunt celelalte variante?

Pana acum, Romania postdecembrista a avut, luate in mare, doua sisteme de vot. Unul a fost cel pe lista de partid, celalalt "uninominalul compensat" din 2008.

Votul pe liste e, probabil, cel mai popular la nivelul conducerii partidelor. Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, spunea ca votul pe liste insemna "filtrul" partidelor, prin care erau exclusi de la candidaturi "oamenii dubiosi". Lucru care, insa, n-a oprit absolut toate partidele care au intrat in Parlament dupa 1990 sa aiba o multime de oameni implicati in afaceri ilegale, unii chiar condamnati.

Problema sa e ca e nepopular in randurile opiniei pblice, dar si ale societatii civile. Cel mai probabil, Romania nu va mai avea, cel putin in urmatoarele campanii, votul pe liste. Cel mult, vom avea sistemul care se prefigureaza acum, cel in care coexista votul pe liste si uninominalul pur.

Principalul avantaj al votului pe liste e ca, spre deosebire de uninominalul pur, voturile se "irosesc" doar pentru partidele care nu ating pragul de intrare in Parlament.

Marele sau dezavantaj e ca legatura dintre electorat si parlamentar e una foarte slaba. Si ca poti baga in Parlament aproape orice "dubios", adaugandu-l pe o lista cu oameni valabili si credibili. De cele mai multe ori, nici cei care au mers la vot nu stiu cine e parlamentarul lor. Asta pentru ca nu ai votat un nume, ai votat o lista de partid, iar parlamentarii judetului tau provin de la toate partidele care au intrat in Parlament. Cine raspunde si cui?

Uninominalul compensat e, paradoxal, mai bun in unele cazuri, din punct de vedere al democratiei. Mai multi oameni au sansa sa trimita in Parlament pe cine vor si sa-i respinga pe unii. Desigur, sistemul prin care si unii clasati pe locul 3 in colegii merg in Parlament le permite partidelor sa-i "strecoare" acolo pe multi din cei doriti.

Unanimitate pentru mixt

Presedintele Comisiei electorale, Sulfina Barbu (PDL), a anuntat miercuri, la finalul sedintei comisiei, ca s-a votat in unanimitate introducerea la alegerile parlamentare din toamna a unui sistem de vot mixt.

"Grupurile parlamentare au adoptat, prin consens, un sistem de vot, o propunere de sistem de vot mixt, jumatate din colegii sa fie votate uninominal majoritar si jumatate sa fie votate pe o lista de compensare pe care vom vedea cu ce propunere vine AEP", a declarat ea.

Barbu a spus ca USL si PDL au votat pentru votul uninominal pur, insa UDMR si minoritatile s-au opus, astfel incat nu s-a putut adopta aceasta hotarare.

Presedintele comisiei electorale a precizat ca au fost supuse votului patru variante de scrutin electoral. "Deci au fost supuse la vot sistemul actual, nu a intrunit numarul de voturi, a fost supus la vot un sistem uninominal majoritar pentru tot teritoriul Romaniei, nu a intrunit numarul de voturi, am supus la vot si un sistem de liste, nici acesta nu a intrunit numarul de voturi. Singurul sistem care a intrunit numarul de voturi pentru care a fost chiar consens, au fost 13 voturi, a fost un sistem mixt, este primul pas spre vot uninominal majoritar", a precizat ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sistem vot avantaje, #vot mixt alegeri 2012 , #vot