42 de asociatii si grupuri civice solicita o ampla reforma electorala: Diaspora trebuie sa poata vota!

Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 07:50
3424 citiri
42 de asociatii si grupuri civice solicita o ampla reforma electorala: Diaspora trebuie sa poata vota!
Foto: Rezist Zurich

42 de asociatii si grupuri civice din diaspora si din tara solicita demararea unei ample reforme electorale pentru ca dezastrul de la votul din 26 mai sa nu se mai repete.

Mai exact, cele 42 de asociatii solicita membrilor comisiilor juridice, comisiei pentru drepturile omului si comisiei pentru romanii din afara granitelor din Parlament, precum si tuturor partidelor politice, "sa initieze de urgenta consultari in vederea reformarii legislatiei electorale impreuna cu societatea civila, cu romanii din afara granitelor si cu observatorii electorali independenti".

"Solicitam ca acest dialog sa se faca cu consultarea expertilor electorali ai OSCE si cu respectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia", transmit initiatorii intr-un comunicat remis miercuri dimineata Ziare.com.

Sursa citata precizeaza ca scrutinul din 26 mai 2019 a fost al doilea rand de alegeri organizate in diaspora in conditii total improprii.

"Dupa cum a demonstrat grupul de lucru al initiativei "Un Timbru pentru dreptate", determinarea numarului si distributiei geografice a cetatenilor romani in strainatate este perfect posibila, cu o precizie mai mult decat suficienta. Statul roman are datoria sa determine si sa foloseasca aceste informatii, datorie care ar trebui ancorata in legislatie", adauga comunicatul.

Initiatorii acestui demers apreciaza ca atat presedintele Klaus Iohannis, cat si partidele de opozitie au cerut masuri pentru imbunatatirea procesului de vot la alegerile prezidentiale.

"Salutam in mod special masurile pentru debirocratizarea procesului de votare in sectiile de votare din strainatate, dotarea corespunzatoare a sectiilor de votare, modificarea legislatiei electorale in privinta procedurilor de urmat la inchiderea sectiilor si marirea numarului de sectii de votare din strainatate.

Modificarile privind introducerea votului anticipat pentru alegerea presedintelui Romaniei si extinderea exercitarii dreptului de vot prin corespondenta la alegerea presedintelui Romaniei si la toate celelalte tipuri de alegeri pot reprezenta o imbunatatire semnificativa, daca sunt sustinute de studii de impact si de o campanie intensa de informare a alegatorilor.

Sustinem explicit mentinerea si imbunatatirea sistemului SIMPV, care si-a dovedit utilitatea la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019", completeaza sursa citata.

Insa totul trebuie sa se faca dupa un dialog cu romanii din diaspora, pentru ca sa existe "reformarea sustenabila a legislatiei electorale, bazata pe studii de impact si pe o sustinere larga in societate".

Apel la implicarea diasporei

In final, initiatorii acestui demers fac un apel la romanii cu resedinta sau domiciliul in afara tarii sa contacteze cat de curand Ministerul Afacerilor Externe si Autoritatea Electorala Permanenta:

"Este important ca ei sa isi exprime dorinta de a avea sectii de vot in apropierea resedintei si de a contribui, dupa posibilitati, la organizarea procesului electoral".

Mai mult, Rezist Zurich, unul dintre grupurile civice semnatare, ofera si un model de comunicare cu MAE si AEP.

Pentru contactarea Ministerului Afacerilor Externe si a Autoritatii Electorale Permanenete cetatenii interesati pot folosi exemplul de AICI

Comunicatul este semnat de:

  1. Asociatia Aradul Civic (membra a retelei civice Contract Romania)
  2. Asociatia #activAG Pitesti (membra a retelei civice Contract Romania)
  3. Asociatia Bihorul Civic
  4. Asociatia Platforma Romania 100
  5. Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie - VeDem Just
  6. Actiunea Civica Galati
  7. Brasovul Civic (membra a retelei civice Contract Romania)
  8. Canada Save Rosia
  9. Coruptia Ucide
  10. Cuza Vrea Dreptate Iasi
  11. Diaspora Franta Solidara cu Romania
  12. Diaspora Milano
  13. Euro Aleg 2.0 (membra a retelei civice Contract Romania)
  14. Federatia Initiativa Timisoara
  15. Geeks for Democracy
  16. Grup civic Cetatean Implicat
  17. Grupul Civic Madrid RO
  18. Initiativa Romania
  19. Miscarea Civica Diaspora Belgia
  20. Oradea Civica 2017
  21. ProCivic Baia Mare
  22. Reset
  23. REZISTENTA
  24. Rezist Berlin
  25. Rezist Bilbao
  26. Rezist Budapesta
  27. Rezist Constanta
  28. Rezist Dublin
  29. Rezistenta din Diaspora
  30. Rezist Galati
  31. Rezist Iasi
  32. Rezist Ingolstadt. Si eu sunt din Romania
  33. Rezist Lyon
  34. Rezist Marseille
  35. #Rezist Milano (membra a retelei civice Contract Romania)
  36. Rezist Protestatari pro Democratie Londra
  37. Rezistam si la Paris
  38. Rezist Zurich
  39. Rezist WMW
  40. Stafeta Steagului Uniunii Europene (membra a retelei civice Contract Romania)
  41. Un Timbru pentru Dreptate
  42. Va vedem din Iasi

Ce se intampla in Parlament

Pe de alta parte, ieri, in Parlament, comisia speciala comuna pentru elaborarea, modificarea si completarea propunerilor legislative in materie electorala a decis ca AEP sa simplifice proiectul propus, astfel incat acesta sa includa doar votul prin corespondenta, votul anticipat prelungit si problemele procedurale de organizare a sectiilor de votare.

De asemenea, parlamentarii vor depune amendamente, iar incepand de miercuri, de la ora 15:00, incep dezbaterea si votul articolelor actului normativ.

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Constantin Florin Mitulescu-Buica, a precizat ca AEP va "simplifica proiectul" in sensul dorit de comisie.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#reforma electorala vot diaspora , #vot