Ar trebui tinerii sa voteze de la varsta de 16 ani? - Sondaj Ziare.com

Joi, 29 Martie 2012, ora 07:20
26412 citiri
Ar trebui tinerii sa voteze de la varsta de 16 ani? - Sondaj Ziare.com
Foto: frontpress.ro

Intr-un an electoral incarcat si in conditiile in care populatia Romaniei a ajuns la 19 milioane de locuitori, s-au dezvoltat discutiile pe marginea varstei la care ar trebui sa voteze tinerii romani - 18 ani sau 16 ani.

Presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a insistat pe ideea ca tinerii ar trebui sa voteze de la varsta de 16 ani, din moment ce ei au dreptul sa munceasca de la aceasta varsta.

Gabriel Oprea: Daca tinerii muncesc de la 16 ani, de ce sa nu voteze?

"In dreptul romanesc, tinerii pot munci de la 16 ani. Aduc un aport societatii noastre, atunci este corect sa poti sa ai si drepturi", a afirmat Gabriel Oprea, la B1 TV, considerand ca aceasta initiativa este foarte bine vazuta in randul tinerilor.

In plus, multi dintre parlamentari percep pozitiv aceasta tema, considerata foarte importanta, iar secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, declara in ianuarie ca introducerea dreptului de vot de la 16 ani ar putea fi facuta dupa o dezbatere nationala ampla.

Drept de vot la 16 ani, dupa o dezbatere nationala ampla?

Mai mult pro decat contra

Un argument contra acestei masuri ar fi varsta frageda a viitorilor electori, insa unele voci au declarat ca ei pot fi responsabili si de la aceasta varsta, mai ales daca au loc campanii de informare a lor, in prealabil.

UNPR vrea vot de la 16 ani - tinerii trebuie sa se implice

In octombrie 2011, senatorul UNPR de Olt, Ion Toma, a propus reducerea varstei de vot de la 18 la 16 ani "pentru ca tinerii sa se implice cu adevarat in procesul decizional".

Acesta credea ca, daca tinerii de 16 sau 17 ani pot fi buni contribuabili si pot munci, ar trebui sa aiba si dreptul sa voteze. Tot in favoarea acestei masuri s-a declarat si deputatul UNPR Eugen Nicolicea.

Principalele argumente aduse de acesta sunt acelea ca tinerii s-au mai "copt" la minte in ultimii ani, odata cu dezvoltarea intelectuala a noii generatii.

Consiliul Europei vrea vot de la 16 ani

In plus, acest proiect este sustinut si de Consiliul Europei, dupa ce Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) s-a pronuntat, anul trecut, in favoarea coborarii la 16 ani a varstei minime pentru dreptul de vot in cele 47 de state membre ale organizatiei paneuropene.

Consiliul Europei, de acord cu reducerea varstei de vot la 16 ani

Consiliul Europei a considerat ca aceasta masura ar putea combate actuala tendinta demografica din Europa, unde populatia imbatraneste din ce in ce mai mult.

Pentru marea majoritate a statelor europene, varsta minima de vot este de 18 ani. In 2007, Austria a devenit prima tara care a stabilit varsta minima de vot la 16 ani pentru toate tipurile de alegeri. Landuri germane, un canton elvetian si trei teritorii dependente de Coroana britanica au coborat, de asemenea, varsta de vot la 16 ani.

In alte state europene precum Bosnia, Serbia si Muntenegru se voteaza de la 16 ani, la fel ca in Brazilia sau Cuba, dar la nivel mondial cel mai des intalnita varsta minima pentru vot este 18 ani.

In Romania, varsta minima pentru vot a fost redusa, in timpul comunismului, la 20 de ani, pentru ca apoi sa ajunga la 18 ani, varsta majoratului.

PDL pentru, PSD impotriva

La randul sau, europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, in vara anului trecut, ca sustine in continuare ideea votului de la 16 ani, in ciuda rezultatelor de la examenul de bacalaureat.

Un posibil adversar al acestei idei ar fi PSD, care s-a declarat cu mai multe ocazii impotriva unei astfel de initiative.

Reducerea varstei minime de vot ar putea fi introdusa, in viitor, in Constitutie, dupa o modificare a acesteia.

Ziare.com va invita la o dezbatere si va intreaba daca ar trebui redusa varsta minima de vot la 16 ani, avand in vedere ca aceasta este varsta la care tinerii pot munci sau se pot casatori cu acordul parintilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#vot 16 ani, #drept de vot 16 ani, #romani vot 16 ani, #tineri vot 16 ani , #vot