De ce s-au inscris putini romani la votul prin corespondenta - Deputat de diaspora: Lipsa informatiei si teama de Fisc

Luni, 22 August 2016, ora 09:05
4715 citiri
De ce s-au inscris putini romani la votul prin corespondenta - Deputat de diaspora: Lipsa informatiei si teama de Fisc
Foto: Ziare.com

Asteptat de romanii din afara tarii, si avand inca in memorie cozile imense de la alegerile prezidentiale, votul prin corespondenta se anunta deja un fiasco, cu aproximativ 3 luni inainte de parlamentare.

La cateva zile dupa ce romanii din diaspora au amenintat cu boicotarea alegerilor parlamentare, nemultumiti de legea actuala, Ziare.com a stat de vorba cu deputatul de diaspora Aurelian Mihai.

Acesta reprezinta romanii din Europa de Vest si considera nerealist un asemenea boicot.

"Dupa 11 ani traiti in Madrid, mi se pare fantezista ideea unui boicot. Nu-mi imaginez ce au dorit sa exprime persoanele care au vorbit despre un boicot in diaspora. Traind si participand la fiecare alegere din diaspora, pot spune ca nu vad ca realista o asemenea chestiune. Cred ca multe persoane vorbesc in numele multor cetateni, desi nu au reprezentativitate.

Ceea ce am auzit cu referire la acest boicot cred ca nu poate fi decat cel mult o lozinca folosita din punct de vedere politic pentru rezultate scontate de o formatiune sau alta in vederea viitoarelor alegeri parlamentare", a spus parlamentarul.

Deputatul a amintit despre doua proiecte de lege depuse in sesiunea anterioara, dar si despre un proiect de OUG care a fost lansat in dezbatere publica.

"Am depus doua proiecte de lege, in sesiunea anterioara, cu privire la modificarea Legii 208 (organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor - n.red.) si Legii 288 din 2015 (privind votul prin corespondenta - n.red.). Despre asta discutam. Despre anumite chestiuni care raman doar la nivelul de discutie si de evenimente media se poate vorbi oricand.

Avem o OUG care va fi pregatita - iar textul a fost prezentat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe si va fi supus dezbaterii publice o saptamana, pentru a fi pregatit ca ordonanta.

Este vorba despre revendicarile noastre - ale parlamentarilor si ale cetatenilor. In primul rand, inscrierea online, si chestiuni legate de parcursul votului prin corespondenta. Din punctul de vedere al Legii 208, am depus o modificare cu privire la infiintarea mai multor sectii de votare, altele decat cele organizate in ambasade, consulate si institutele culturale romanesti, unde trebuie sa existe liste suplimentare", a mai subliniat deputatul, care mai spune ca ambele legi sunt "incomplete".

De ce sunt atat de putini romani inscrisi pentrul votul prin corespondenta: Teama de Fisc

Potrivit Autoritatii Electorale Permanente, doar aproximativ 4.800 de romani din afara tarii si-au exprimat optiunea pentru votul prin corespondenta, iar alti 1.300 au optat pentru votul in sectiile de votare.

Deputatul a explicat de ce numarul lor este mic, in conditiile in care la prezidentiale au fost cozi foarte mari.

"Din discutiile pe care le-am avut cu mai multe persoane, evident ca lipsa informatiei este una dintre cauze. A doua chestiune este legata de faptul ca, prin lege, cei care au obligatia sa promoveze legislatia in vigoare sunt cei de la MAE si de la Autoritatea Electorala Permanenta. Nu cunosc resursele de care dispun, dar consider ca n-a fost o promovare suficient de extinsa. Este evident ca e o problema a promovarii.

Si inca un lucru: e normal ca, atunci cand cineva lanseaza pe piata ipoteza conform careia baza de date, respectiv cei inscrisi in registrul electoral pentru romanii din strainatate, ar putea ajunge la dispozitia unui alt minister decat cel al Afacerilor Externe, cum ar fi Ministerul Finantelor, este o temere nejustificata in momentul de fata potrivit careia Ministerul de Finante ar putea sa se serveasca de acea baza de date pentru a trimite informari romanilor din diaspora cu privire la amenzi, penalitati, instiintari de natura fiscala, ceea ce a descurajat foarte mult romanii", a explicat parlamentarul.

Aurelian Mihai a precizat ca i-a cerut ministrului delegat pentru Romanii de Pretutindeni, Maria Ligor, ca Guvernul sa emita un comunicat si sa atraga atentia romanilor din diaspora ca acea baza de date nu se va afla la dispozitia altui minister, cum este cel de Finante in acest caz, si ca dupa ce vor trece alegerile parlamentare datele din registru vor fi sterse.

" (...) Este clar ca batalia pentru inscrierea pentru votul prin corespondenta a picat, ma astept doar la infiintare de mai multe sectii electorale si, evident, accesul pe listele suplimentare, care este motivat de cine dintre cei care traiesc in strainatate vor putea vota. Aici va fi marea problema", a spus parlamentarul.

Daca buletinul de vot ar fi fost descarcat de pe Internet, ar fi fost un dezastru si mai mare

In ceea ce priveste buletinul de vot prin corespondenta, deputatul parlamentarul si-a exprimat multumirea ca a trecut amendamentul ca cetatenii din afara tarii sa primeasca acest document, nu sa il descarce de pe Internet.

"Un cetatean ar fi trebuit sa descarce buletinul de vot si va dati seama cate voturi ar fi riscat sa fie anulate, pentru ca ar fi existat un motiv - ba ca imprimanta nu l-a scos cu suficienta claritate, ba ca in pagina era asezat stramb. Ar fi fost un dezastru si mai mare decat ceea ce avem", a mai spus Aurelian Mihai.

Actele necesare pentru a vota in afara tarii

Aurelian Mihai sustine ca nu toti cetatenii romani din afara tarii vor putea iesi la vot, pentru ca exista restrictii cu privire la actele pe care le detin acestia.

"Eu 3 ani si jumatate nu am avut acte, iar in momentul in care trebuie sa te prezinti la vot, dupa noua lege, este imposibil sa poti justifica prezenta daca n-ai un permis de rezidenta, daca n-ai un permis de munca sau daca n-ai un pasaport romanesc cu domiciliul in strainatate. Sunt cele trei forme prin care poti sa te prezinti la sectia de vot pentru a-ti exercita dreptul constitutional. Altfel, poti sa traiesti si de 10 ani in strainatate, nu poti vota. Nici macar pe listele suplimentare. Pe listele suplimentare vor putea totusi vota cei care nu s-au inscris.

Exista cel putin doua milioane de cetateni in strainatate care nu au acte de sedere. Asta este fluxul migratoriu", a mai spus deputatul de diaspora, care a incheiat concluzionand ca, in prezent, se ingradeste si mai mult posibilitatea de vot, fata de alegerile prezidentiale.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#deputat diaspora vot corespondenta, #romani vot corespondenta parlamentare, #romani inscrisi registru electoral vot corespondenta , #vot