Heirupismul votului prin corespondenta. De pe bicicleta, in racheta

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 30 August 2015, ora 06:42
3675 citiri
Heirupismul votului prin corespondenta. De pe bicicleta, in racheta

Votul prin corespondenta este de anul trecut una dintre marotele politicii romanesti. Opozitia preseaza si din motive populiste, dar si sperand ca din strainatate sa capteze un important bazin electoral. Puterea s-a codit, dar fara explicatii serioase.

Despre aspectele concrete, cu dezavantajele si riscurile incluse, ale votului prin corespondenta si votului electronic se vorbeste foarte putin, ele fiind privite ca panacee fara fisura pentru respectarea dreptului la vot grav incalcat in noiembrie anul trecut. Tema este tratata preponderent emotional, prea putin rational si aceasta este in general o reteta sigura pentru un mare esec.

Eu ma tem ca raportat la conditiile concrete ale Romaniei, votul prin corespondenta ar putea face mai mult rau decat bine. Si prin conditii concrete inteleg, in primul rand, problemele majore pe care le avem cu fraudele chiar in conditiile unui vot clasic, la urne.

Eu imi permit sa ridic cateva semne de intrebare pe care nu le-am prea auzit discutate.

In primul rand, nu cred ca exista o metoda sigura de a garanta identitatea votantului. Indiferent ce date de identificare include formularul de vot, eventual ce copii dupa actele de indentitate ar trebui, eventual, anexate, ele pot fi obtinute si folosite de altcineva decat realul titular.

Apoi, ma intreb cum poate fi garantata confidentialitatea votului. In cabina de vot nu ai voie sa intri decat singur, dar in cazul celui prin corespondenta cum poti garanta ca votul este optiune individuala liber exprimata, nu prin presiune, sub influenta directa, in familie sau mai stiu eu cum?

Daca votul la urna poate fi cumparat, e oare mai greu sau mai usor sa-l cumperi pe cel prin corespondenta, pentru care nu exista niciun fel de observator independent? Dupa cum ma intreb daca nu va exploda votul multiplu.

Sigur ca intr-o tara cu solida traditie si educatie democratica riscurile acestea sunt mai mici, dar in Romania, unde de-abia am avut confirmarea prin hotarare judecatoareasca a unei mari fraude electorale, la referendumul din 2012, oare suntem constienti ce riscuri ne-am asuma prin acest tip de vot?

Votul electronic elimina o parte dintre aceste probleme, de exemplu chestiunea confidentialitatii votului (daca exista de exemplu un token), insa adauga riscurile informatice. Si din nou fac apel la o experienta recenta - functionarea softului pentru cardul de sanatate.

In plus, noi nu suntem in stare sa informatizam cum trebuie ANAF-ul, noi nu ne putem plati taxele si impozitele pe internet decat in urma unei proceduri complicate si putem avea speranta unui soft care sa permita un vot electronic fara probleme majore? As vrea sa raspund da, dar ma tem ca as fi cu mult prea optimista.

Si nu am dat decat cateva exemple de posibile probleme pe care le ridica votul electronic si prin corespondenta. Nu as vrea sa se inteleaga din asta ca sunt impotriva lor. Sunt doar extrem de sceptica in privinta capacitatii noastre organziatorice de a pune in practica un sistem care sa nu se lase cu nereguli, disfunctionatati si fraude.

Si atunci, ma intreb, oare nu ar fi mai sigur sa regandim sistemul sectiilor de votare in strainatate, astfel incat orice comunitate de romani sa aiba la dispozitie un numar corespunzator care sa permita exercitarea dreptului la vot fara deplasari mari, fara cozi, fara efort? Cred ca o inventariere a acestor comunitati si o adaptare a numarului de sectii este un obiectiv fezabil cu buna credinta, aceea care pare sa fi lipsit la prezidentiale.

Da, votul clasic este mai costisitor pentru stat, dar democratia costa, iar un vor fraudat este in orice caz mai scump si periculos. Da, in SUA (dar nu in toate statele) si multe tari europene, precum Marea Britanie, Belgia, Olanda si Spania, votul prin corespondenta este practicat cu succes. Dar oare conditiile politice, democratice si de educatie sunt identice la noi?

Nu ar fi bine ca inainte sa ne suiam in racheta sa invatam sa mergem cu masina foarte bine, fara sa intram in pom? Ca noi acum suntem undeva pe la nivel de bicicleta.

Sunt doar intrebari, dar pe care cred ca ar trebui sa ni le punem serios si sa luam o decizie doar in functie de raspunsuri cumpanite si realiste. Deciziile emotionale si heirupiste nu prea au cum sa dea solutii bune si ma tem ca exact in aceasta situatie ne aflam noi acum in privinta votului prin corespondenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#vot prin corespondenta, #vot electronic , #vot