Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Praf in ochi pentru diaspora? Votul prin corespondenta si cel electronic, avizate negativ

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 14:40
3591 citiri
Praf in ochi pentru diaspora? Votul prin corespondenta si cel electronic, avizate negativ
Foto: Arhiva Ziare.com

Politicieni atat de la Putere, cat si de la Opozitie au declarat ca votul prin corespondenta reprezinta o prioritate pentru aceasta sesiune legislativa. Timpul trece si Parlamentul nu a reusit inca sa transeze problema votului electronic sau prin corespondenta.

Ambele propuneri, desi primisera anterior aviz pozitiv din partea Consiliului Legsilativ, care a confirmat constitutionalitatea prevederilor, au fost respinse de comisiile de Administratie si de Drepturile Omului din Camera Deputatilor.

"Romanii de peste hotare vor fi din nou umiliti anul viitor la alegerile parlamentare. Proiectul de lege privind votul prin corespondenta eleborat de MAE cu contributia MAI si AEP a fost avizat negativ de catre parlamentarii PSD si PNL din comisia de administratie publica din Senat.

De asemenea, proiectul de lege privind introducerea votului electornic a fost avizat negativ de catre parlamentarii PSD si PNL din cadrul aceleiasi comisii. Ambele initiative au fost promovate de mine cu sustinerea mai multor colegi din Parlament, care isi doresc in mod sincer modificarea legislatiei si crearea unui mecanism modern privind organizarea votului in comunitatile de romani de peste hotare", scrie pe Facebook Eugen Tomac, cel care a promovat cele doua proiecte legislative.

De la Caragiale la grotesc: 4 proiecte aidoma pentru votul prin corespondenta, nimic concret, doar lanturi umane

Deputatul PMP spune ca "in Parlament va incepe un nou joc ieftin intre PSD si PNL" si "se va trage de timp in cautarea vinovatului".

"In realitate atat 'noul' PNL si vechiul PSD au aceeasi abordare pe care am intalnit-o in 2012, cand sustineau cu voce tare ca cei care nu sunt in tara nu trebuie sa voteze", conchide Tomac.

La aproape un an dupa revolta diasporei, care nu a putut sa voteze la alegerile prezidentiale, nu exista inca o lege care sa permita tuturor romanilor de peste granite sa isi aleaga candidatul.

In Parlament zac nu mai putin de patru proiecte foarte asemanatoare ale votului prin corespondenta.

Legea trebuie adoptata cu cel putin un an inainte de data alegerilor, pentru a putea fi aplicata, potrivit unei decizii a Comisiei de la Venetia si a Curtii Constitutionale.

Votul prin corespondenta, praf in ochi pentru diaspora? Ce au facut politicienii pentru romanii de peste granita

Pentru ca problema sa fie rezolvata si pentru ca romanii din diaspora sa poata vota la alegerile de anul viitor, Comisia de Cod Electoral, ar trebui sa transeze in cel mult cateva saptamani problema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#vot corespondenta diaspora, #vot corespondenta romani diaspora , #vot