Votul cu care suntem datori

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Sambata, 04 Iunie 2016, ora 16:53
4627 citiri
Votul cu care suntem datori

Cu mai putin de o zi ramasa pana la cele mai plictisitoare alegeri din istoria democratiei romanesti, trebuie sa marturisesc ca imi e foarte greu sa gasesc motivatia de a merge la vot duminica. Si presupun ca sunt destul de multi cei care se afla intr-o situatie similara.

In ultimele saptamani am asistat la o chestie care cu greu poate fi numita campanie electorala. Este vorba despre un non-combat sinistru, care ii are ca principali protagonisti pe candidatii propusi de marile partide. Or, in aceste conditii, in care mai toata lumea stie cam ce se va intampla si care vor fi viitorii edili, cartile fiind, cum se spune, facute, este aproape imposibil sa nu ne gandim cat de neimportant a devenit votul nostru.

Dar inainte de a ne ne complace in aceasta situatie - nu merg la vot pentru ca oricum merg degeaba - ar fi bine sa avem in vedere doua lucruri.

Primul, si poate cel mai important, este cum am ajuns in situatia asta. Pai s-a ajuns la aceasta stare de fapt pentru ca anul trecut pe vremea asta, in luna mai, alesii nostri din Parlament au hotarat ca e nevoie de o noua lege a alegerilor locale si astfel a aparut Legea 115/2015. Care lege prevede ca primarii si consilierii vor fi alesi dintr-un singur tur.

Ce inseamna asta pentru noi? Inseamna ca ne-au anulat un drept fundamental al democratiei dambovitene, acela al alegerii raului mai mic. Cum? Nimic mai simplu. Daca pana acum la mai toate alegerile, atunci cand se ajungea in turul al doilea, erau sanse chiar foarte mari ca un candidat mai slab cotat sa iasa invingator, acum nu mai este posibil.

Si o sa va dau un exemplu concret: la alegerile pentru Primaria Capitalei, din anul 2000, in primul tur candidatul PDSR, Sorin Oprescu, a obtinut peste 41% din voturi! Al doilea clasat a fost candidatul PD, Traian Basescu, cu putin peste 17%. O diferenta enorma, nu? Dar in turul al doilea, viitorul presedinte primea 50,69% din voturi si devenea primar al Bucurestiului!

Si nu este o exceptie, la mai toate alegerile din ultimii 15 ani, duelul dintre electoratul de stanga si cel de dreapta s-a dat in turul al doilea, dupa ce in primul tur doar stanga se prezenta la vot in numar mare. Ei bine, chiar si in acest mod original de a alege, exista totusi un echilibru.

De-acum nu se mai poate. Si revenim la exemplul Bucurestiului. Candidatul cel mai bine cotat in sondaje este cel al PSD, nu e nicio surpriza, care ar fi pe la 35%-40%. Din nou, nu e o surpriza atat de mare, s-a mai intamplat lucrul asta. Surpriza, neplacuta de aceasta data, vine ca omul de pe locul al doilea, fie ca se numeste Nicusor Dan sau Catalin Predoiu, n-o sa mai aiba sansa de a se bate cu Gabriela Firea in turul al doilea, atunci cand, de regula, se pun cutitele pe masa.

Si nici electoratul care se mobilizeaza doar la batalia decisiva nu va mai avea oportunitatea de a se exprima. Or, asta mi se pare una dintre cele mai mari ticalosii legislative de dupa Revolutie, pentru ca schimbarea legii electorale a avut ca scop tocmai acest lucru. Si nu cred ca ar fi deloc rau ca baietii si fetele care au pus la cale un asemenea plan sa primeasca o palma usturatoare din partea celor pe care au vrut sa-i pacaleasca.

In al doilea rand, trebuie sa ne gandim ca intotdeauna exista optiuni si ca scuza "nici macar n-am cu cine sa votez" nu tine. Si am sa explic de ce. Sa spunem ca va gasiti in situatia mea, aveti de ales intre un numar de candidati despre care nu stiti nimic. Sigur, ati vazut pliante, daca ati fost curiosi, desi ma indoiesc, ati citit si promisiunile denumite pompos planuri pe patru ani si... ati plecat mai departe. Bun, ce facem in cazul asta?

Am sa va spun ce fac eu. In primul rand, ii exclud din start pe reprezentantii partidelor parlamentare, asta daca nu e o persoana despre care stiu cu certitudine ca e integra si ca ar face treaba. Dar am stabilit mai sus ca sunt aproape complet rupt de campania electorala, multumesc pe aceasta cale tot politicienilor. Sunt cei care au acces la resurse, care beneficiaza de finantare de la "centru", care vor veni in toamna sa va mobilizeze sa le votati candidatii la Parlament.

Prin urmare, PSD, PNL, PMP, ALDE, UNPR si ce mai vreti, toti aia care s-au plimbat pe la guvernare, locala si centrala, in ultimii 25 de ani si care n-au fost decat dezamagiri nu primesc votul meu.

Mai tai de pe lista si reprezentantii partidelor care mi se par dubioase sau care nu-mi spun nimic bun, cum e neasteptat de celebrul partid "Vlad Tepes". Sau cum era Romania Mare pe vremuri. Asta pentru ca eu, unul, nu m-as simti reprezentat de un primar care militeaza pentru suprematia celor mai drepti dintre traci. As vrea un primar care sa militeze pentru comunitatea care l-a ales.

Bun, iar in momentul asta mai raman cativa candidati pe lista. De la independenti la reprezentanti ai partidelor de apartament. In cazul lor, alegerea tine de hazard. Poti sa alegi pe cineva al carui nume iti place sau pe cineva al carui logo de partid iti place. Ideea este sa fie cineva nou, cineva care nu te-a dezamagit pana acum. Daca de la cei consacrati stii cu siguranta ca te vor dezamagi din nou, un om nou te poate surprinde chiar si placut.

Bineinteles ca o sa-mi spuneti ca nu se intampla nimic daca eu il votez pe un oarecare nea Caisa, ca tot candidatul PSD, PNL, PMP sau orice alt P parlamentar va castiga. Da, va castiga. Dar nu va mai castiga 35% sau 40%, ci cu un vot mai putin.

In cazul ideal, cu suficient de multe voturi mai putin, respectivul candidat n-ar mai castiga. Nu-mi fac iluzii ca asta se va intampla de duminica, dar, usor-usor, invatand principiul votului, nu neaparat responsabil, dar macar neinteresat material (tineti minte pomenile electorale, nu?), vom reusi sa schimbam ceva.

Prin urmare, eu voi vota. Chiar daca la prima vedere votul meu va fi complet neimportant in ecuatia alegerilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#indemn vot alegeri locale 2016 , #vot