Votul diasporei. Unde-i lege nu-i tocmeala, dar poate fi o pacaleala!

Joi, 08 Octombrie 2015, ora 15:03
5194 citiri
Votul diasporei. Unde-i lege nu-i tocmeala, dar poate fi o pacaleala!

In afara granitelor tarii traiesc si muncesc in jur de trei milioane de romani plecati dupa 1990. Niciunul dintre acestia nu a ales strainatatea de placere. Au lasat totul in urma, ca s-o ia de la capat.

Acesti oameni au plecat ca sa scape de saracie. Si asta pentru ca guvernele care s-au succedat la putere dupa evenimentele din decembrie 1989 nu au reusit sa rezolve aceasta problema.

Si nu numai ca nu au reusit, dar au facut promisiuni pe care nu le-au respectat, in plus au furat, lasand o intreaga natiune fara nicio speranta.

Diaspora a devenit decisiva la alegerile din 2014 pentru functia de presedinte al Romaniei. Klaus Iohannis l-a invins pe Victor Ponta in urma valului de antipatie creat de manevrele acestuia din urma in incercarea de a bloca votul romanilor din strainatate.

Ca o recunostinta pentru suferintele celor care au fost umiliti la cozile interminabile din fata ambasadelor, Klaus Iohannis, imediat dupa venirea la putere, a promis ca va face presiuni asupra Parlamentului sa adopte Legea votului prin corespondenta. Se apropie alegerile locale si generale, iar legislatia in domeniul electoral e in continuare blocata.

"Niciodata, niciun partid nu a vrut sa voteze diaspora, pentru ca le spulbera. Eu am propus un proiect de lege la Comisia Electorala. Nu am mai auzit nimic de atunci. Klaus Iohannis nu s-a tinut de promisiune. Trebuie sa faca presiune zi de zi. Nici PSD, nici PNL, nici UDMR, nimeni nu vrea ca romanii din diaspora sa voteze, pentru ca le strica toate socotelile", a declarat Monica Macovei, europarlamentar si presedinte al formatiunii M 10.

Dar oare are dreptate fostul ministru al Justitiei? Pentru Klaus Iohannis si PNL, o astfel de lege inseamna cel putin trei puncte procentuale castigate in fata adversarilor politici.

Atunci de ce in jur s-a asezat aceasta atmosfera de neincredere? De ce atat de multi analisti si politicieni vorbesc de un aranjament intre PSD si PNL pentru ca o astfel de lege sa nu se adopte sau sa se adopte una care nu rezolva problema: garantarea dreptului la vot pentru toti cetatenii Romaniei?

"Toate analizele arata ca ambele mari partide nu doresc votul prin corespondenta. Dintre ele, PSD e mai cinstit ca macar spune pe fata ca nu vrea, PNL sustine ca vrea, dar, in realitate, face tot ce se poate pentru ca votul prin corespondenta sa nu fie o realitate la alegerile din 2016", a declarat fostul presedinte Traian Basescu.

In opinia mea, cred ca la mijloc nu e niciun blat, ci multa neputinta. PNL nu reuseste sa promoveze un astfel de act normativ pentru ca nu are suficiente voturi. Pe de alta parte, liberalii nu au nici capacitatea mediatica de a se face auziti de catre opinia publica.

Greva parlamentara initiata de acestia pare mai mult o joaca de copii decat o criza la nivelul Legislativului.

"Nu cred ca este nevoie de o noua runda de consultari initiata de mine. Am constatat cu multumire ca partidele doresc in aceasta sesiune sa abordeze cu toata forta aceasta lege a votului prin corespondenta. Sper sa se tina de ea si pana la finalul sesiunii sa avem aceasta lege. Este o promisiune pe care au facut-o toate partidele", a declarat Klaus Iohannis in discursul din luna septembrie, tinut in fata Camerelor reunite.

Si atunci de ce oamenii nu cred ca o astfel de lege este posibila in actuala conjunctura politica?

Mai e ceva, PSD nu-si poate permite sa ingroape acest proiect, chiar daca nu-i convine. Ar putea ca valul ucigas sa revina si sa-i striveasca pe social-democrati la parlamentarele de anul viitor.

"N-am reusit sa intelegem care este jocul PNL. Au renuntat la presedintia acestei comisii pe care le-am oferit-o, au si transmis ca nu vor sa nominalizeze pe cineva. Asta inseamna ca probabil nu mai vor sa fie adoptata legea", a declarat Liviu Dragnea dupa demisia liberalului Mihai Voicu de la Comisia parlamentara de Cod Electoral.

In termeni de realism politic, pana la urma va exista o lege a votului prin corespondenta, dar nimeni nu e sigur in acest moment ca acea lege ii va ajuta cu adevarat pe cetatenii romani din strainatate sa voteze sau ii va tine in continuare cat mai departe de urne. Batalia abia a inceput si va fi fara mila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#vot corespondenta diaspora PNL PSD , #vot