Comisia electorala: Vom avea vot mixt la parlamentare. USL si PDL, pentru uninominal

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 14:21
4409 citiri
Comisia electorala: Vom avea vot mixt la parlamentare. USL si PDL, pentru uninominal

Presedintele Comisiei electorale, Sulfina Barbu (PDL), a anuntat miercuri, la finalul sedintei comisiei, ca s-a votat in unanimitate introducerea la alegerile parlamentare din toamna a unui sistem de vot mixt.

"Grupurile parlamentare au adoptat, prin consens, un sistem de vot, o propunere de sistem de vot mixt, jumatate din colegii sa fie votate uninominal majoritar si jumatate sa fie votate pe o lista de compensare pe care vom vedea cu ce propunere vine AEP", a declarat ea.

Barbu a spus ca USL si PDL au votat pentru votul uninominal pur, insa UDMR si minoritatile s-au opus, astfel incat nu s-a putut adopta aceasta hotarare.

Presedintele comisiei electorale a precizat ca au fost supuse votului patru variante de scrutin electoral. "Deci au fost supuse la vot sistemul actual, nu a intrunit numarul de voturi, a fost supus la vot un sistem uninominal majoritar pentru tot teritoriul Romaniei, nu a intrunit numarul de voturi, am supus la vot si un sistem de liste, nici acesta nu a intrunit numarul de voturi. Singurul sistem care a intrunit numarul de voturi pentru care a fost chiar consens, au fost 13 voturi, a fost un sistem mixt, este primul pas spre vot uninominal majoritar", a precizat ea.

"AEP si MAI, pana saptamana viitoare, vor veni cu un proiect de lege scris si partidele parlamentare vor analiza pana saptamana viitoare daca sunt de acord, intram pe fiecare acord in parte si avem sanse, daca reusim sa adoptam prin consens, sa adoptam un proiect de lege pana la sfarsitul lunii aprilie", a mai declarat Barbu.

Parlamentarii nu au decis, insa, si ce fel de liste vom avea, existand doua variante - cea in care cei mai bine clasati pe locul al doilea in colegii merg in Parlament, si cea in care se voteaza o lista, pur si simplu.

"Nici macar nu am discutat lucrul asta, am stabilit doar principiul", a spus unul din membrii comisiei, deputatul Varujan Pambuccian, pentru Ziare.com. El a spus si ca nu s-au discutat nici alte amanunte, acestea urmand sa fie stabilite in urma unor negocieri, cel mai probabil saptamana viitoare.

Mai putini parlamentari

Comisia va vota saptamana viitoare pentru "un numar mai mic" de parlamentari, dar acest lucru se va stabili in urma negocierii exacte a numarului de colegii.

"Acest numar de parlamentari va fi comunicat saptamana viitoare, nu pot sa va spun acum precis fara sa avem numarul de colegii stabilite, fara sa avem exact numarul care se compenseaza pe o lista. Vorbim de un numar mai mic de parlamentari, dar saptamana viitoare vom sti care este acel numar", a mai precizat Barbu.

Citeste si:
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, a anunţat că Guvernul Florin Cîţu va cădea, deoarece PSD nu îşi permite să facă niciun fel de înţelegere...
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...
Sursa: rNews