Comisia speciala trebuie sa faca un proiect pentru votul in diaspora pana pe 5 iulie. Variantele PNL

Joi, 20 Iunie 2019, ora 13:47
3479 citiri
Comisia speciala trebuie sa faca un proiect pentru votul in diaspora pana pe 5 iulie. Variantele PNL

Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea, modificarea si completarea propunerilor legislative in materie electorala a stabilit joi, in prima sa sedinta, ca pana pe 5 iulie sa redacteze un proiect de act normativ care sa reglementeze desfasurarea procesului electoral in afara tarii.

Regulamentul comisiei a fost inaintat Birourilor Permanente reunite spre aprobare.

Urmatoarea sedinta a comisiei va avea loc luni, la ora 14:00, fiind invitati reprezentanti ai AEP, MAE, MAI, Ministerului Justitiei si Ministerului romanilor de pretutindeni.

Senatorul liberal Daniel Fenechiu a detaliat variantele pe care le sustine PNL pentru a fi evitate aglomerarile la vot: prima propunere "esentiala" este aceea de extindere a perioadei de vot la sambata si duminica, iar cea de-a doua - este extinderea la toate alegerile a votului prin corespondenta.

"Noi am comunicat doar un set minimal de conditii, prima propunere esentiala era aceea sa extindem perioada de vot la sambata si duminica, pentru ca s-a constatat ca daca votam intr-o singura zi exista o problema de vot.

O a doua problema pe care PNL o sustine este extinderea la toate alegerile a votului prin corespondenta, ipoteza in care vom permite mai multor romani sa voteze, iar pe parcursul dezbaterilor vom veni si cu alte propuneri, pe care incercam sa le corelam intr-o propunere legislativa care sa poata sa treaca, pentru ca noi nu ne dorim practic sa venim cu niste solicitari care sa nasca tot soiul de dezbateri, ci dorim sa venim cu propuneri clare, care sa poata fi aplicate", a declarat senatorul liberal.

El a mai precizat ca PNL nu va sustine votul electronic pentru alegerile prezidentiale, "pentru ca nu e fezabil", insa votul prin corespondenta, care s-a aplicat in Romania si care a functionat, poate fi folosit in toamna.

PSD ar prefera alegeri care sa se desfasoare in doua zile, mai degraba decat vot electronic

La fel se poate vota in doua zile si la prezidentiale si la alte tipuri de alegeri, a adaugat liberalul.

Cat priveste propunerea presedintelui Romaniei de extindere a duratei de vot la opt zile, Daniel Fenechiu a spus ca "doua zile este mai mult decat o zi". "Doua zile este mai mult decat o zi, iar perioada la care o sa facem aceasta extindere o vom vedea", a sustinut Fenechiu.

"In legatura cu celelalte propuneri care exista in circuit parlamentar, acestea vor fi centralizate si vom avea timp in intervalul de sase luni de zile ca sa elaboram tot ceea ce este necesar, sa modificam legislatia in raport de dorintele romanilor", a mai spus acesta.

Amintim ca mii de romani nu au reusit sa voteze, pe 26 mai, in diaspora pentru alegerile europarlamentare, desi unii au stat ore in sir la coada.

Iata cum aratau cozile formate de romanii care voiau sa isi exercite dreptul la vot.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...
Comentarii
bum
rank 5
e nasol pentru psd , daca toti suntem lasati sa votam !