De cati politicieni e nevoie ca sa ingropi votul prin corespondenta?

Autor: Codru Vrabie - activist, trainer, consultant
Luni, 26 Octombrie 2015, ora 11:13
3719 citiri

De putini, mon cher, de mult prea putini! Sau de toti, depinde... Expresia "astia sunt prosti de dau in gropi" nu se mai aplica in ziua de azi! Acum expresia corecta ar trebui sa fie "is atat de prosti si rai, c-am inceput noi sa dam in gropi!".

Sa vezi cum e cu gropile din calea proiectului de lege privind votul prin corespondenta, ca-i grav! Mai exact, ca sa nu fii dezamagit, iti recomand sa nu te-astepti la intrarea in vigoare a legii in timp util pentru alegerile parlamentare din 2016.

Prostia si rea-vointa isi impletesc, isi combina si-si umfla reciproc efectele, astfel incat fiecare cetatean ajunge sa dea in gropi. Pe scurt, urmeaza cateva evenimente graitoare pentru modul in care politicienii romani privesc votul prin corespondenta si relatia lor cu electoratul:

  • luni, dezbaterea publica de la Parlament va fi, cel mai probabil, o mascarada;
  • marti, sedinta Comisiei pentru legile electorale va consfinti o sarada a razboiului politic dintre PNL si PSD;
  • miercuri, votul final din Camera Derutatilor va deschide un nou front de lupta intre Parlament si presedinte;
  • joi, ma astept ca legea votului prin corespondenta sa fie atacata la Curtea Constitutionala, astfel incat sa nu poata intra in vigoare la timp si sa nu poata fi aplicata la alegerile parlamentare din noiembrie 2016.

De-aceea, draga alegatorule roman, te intreb: Oare te simti reprezentat de actiunile vreunuia dintre politicienii trecuti in revista mai jos? Te-ntreb tocmai pentru ca ei pretind ca-ti reprezinta dorintele. Daca-ti dai seama ca nu te reprezinta, fie le scrii la legi.electorale@cdep.ro (eventual in sprijinul propunerilor facute de Campania Politica fara Bariere), fie te atentionez de pe-acum sa nu-ti pui sperante in votul prin corespondenta! Daca le scrii, iata surse de inspiratie cu privire la ce e bine si ce nu-i bine in proiectul de lege.

Daca vrei doar sa te documentezi, iata, mai jos, o trecere in revista a evenimentelor si actorilor care ne-au adus in aceasta situatie. Concluzia mea e ca mai exista doar

doua variante posibile: fie va fi o lege atat de proasta incat iti va fi lehamite s-o folosesti, fie va fi o lege atat de intarziata incat n-o vei putea folosi mai devreme de alegerile europarlamentare si prezidentiale din 2019. Vorba

Coanii Joitichii, #abonantandiorsaliu...

Insamantarile din toamna 2014 si recolta din primavara 2015

In urma cu un an, invingatorul cursei prezidentiale solicita, chiar in discursul inaugural, adoptarea unui sistem de vot la distanta (prin corespondenta sau electronic), iar invinsul parea sa inteleaga ca e mai bine sa deschida accesul la participarea politica a tuturor cetatenilor.

Daca ar fi avut capacitatea de-a mobiliza cateva minti luminate (ori macar de-a accepta propunerile de bun simt ale societatii civile), ar fi avut ocazia sa se prezinte drept "buricul pamantului". Dar n-a fost sa fie, desi pornisera pe un drum destul de bun:

In primele luni ale anului, cu sprijinul presedintelui Camerei Deputatilor si la insistentele presedintelui Romaniei, cu deschiderea premierului fata de subiect si cu o suma de compromisuri sustinute (mai degraba corect) de opozitia parlamentara (desi nu uitam de tururi si praguri), legislatia electorala a trecut printr-o reforma substantiala - nu deplina, nu rotunda, nu pe de-a-ntregul "cu mintea-n cap", dar substantiala!

Nu a fost suficient, insa. Odata cu deschiderea, am inceput sa resimtim si reculul: Propunerile societatii civile privind eliminarea barierelor din calea participarii politice a tuturor cetatenilor s-au lovit de noile ziduri edificate de politicieni. Mai intai, radierea; apoi, numarul semnaturilor de sprijin pentru candidati, calificarea pentru subventii si pentru decontarea cheltuielilor din campania electorala; nu in ultimul rand, chiar accesul la exercitarea dreptului de vot (art. 41-51 din Legea 208/2015 ii cam "leaga de glie" pe alegatori).

Aceasta ultima chestiune, care este cruciala si primordiala din perspectiva Constitutiei, se "bucura" acum de cele mai aiuritoare lovituri, din partea unor politicieni care fie nu se gandesc deloc la consecintele actiunilor lor, fie se gandesc cu asupra de masura, dar nu in beneficiul cetateanului, ci doar in cheia rau-voitoare a luptelor partizane.

Si ma refer la noile conditii care se prefigureaza prin proiectul legii privind votul prin corespondenta, desi acesta ar fi trebuit sa reglementeze situatii in care se poate recurge la aceasta alternativa pentru exercitarea dreptului de vot.

Cand politicienii nu vor sa decida, dezbaterile sunt ineficiente

De-a lungul intregii primaveri, am avut parte de o sumedenie de dezbateri privind votul la distanta, in care s-au cantarit si masurat toate avantajele si dezavantajele votului prin corespondenta si ale votului (electronic) prin Internet.

Concluzia e destul de clara, nu avem suficienta incredere in capacitatea de-a securiza votul prin Internet, deci ramane sa ne concentram pe votul prin corespondenta.

Macar din 8 iulie, aveam o viziune relativ convergenta, a tuturor celor interesati de subiect, cu privire la continutul conceptual (concretizat pana in 17 septembrie) al reglementarilor care ar fi trebuit adoptate pentru ca votul prin corespondenta sa fie un succes al colaborarii dintre politicieni si societatea civila. Daca nu un succes deplin, macar unul partial, asa cum am avut in privinta legilor privind partidele politice, finantarea partidelor si campaniilor electorale, alegerile locale si alegerile parlamentare.

Spre deosebire de organizatiile neguvernamentale (nu doar cele din Politica fara Bariere), care reprezinta drepturi (si pe toti cetatenii care s-ar putea bucura de ele), partidele reprezinta interese adeseori obscure, imbracate in (sau cosmetizate cu) ceea ce politicienii pretind ca reprezinta dorintele alegatorilor.

Asadar, pentru ca politicienii iau deciziile, ma-ntreb oare cat de mult e prostie si cat de mult e rea-vointa in evenimentele care s-au succedat in aceasta toamna?

Toamna se numara bobocii iresponsabili sau incompetenti

PNL, care avea deja un proiect de lege suficient de bun si destul de avansat in procedura legislativa, a renuntat intempestiv la presedintia Comisiei pentru legile electorale.

Daca privesti lucrurile din perspectiva Principiului lui Schattschneider ("definirea alternativelor este instrumentul suprem al puterii"), evident ca e o prostie sa lasi din mana pozitia care-ti permite sa faci agenda, mai ales cand stii ca esti minoritar in Parlament. Daca te gandesti, insa, c-ai putea profita electoral de faptul ca poti acuza PSD ca pune piedici, evident ca esti rau-voitor si pui alte interese mai presus decat drepturile cetatenilor! Ba chiar dai dovada inca o data de prostie, pentru ca stii bine ca PSD poate face un simulacru de lege, care-ti va produce si mai multe neplaceri.

PSD, care are o teama nejustificata de votantii din strainatate, e incapabil de o gandire strategica pozitiva, de constructie pentru viitor. Drept urmare, tergiverseaza numirea unui nou presedinte al Comisiei pentru legile electorale si arunca responsabilitatea in carca Autoritatii Electorale Permanente, desi avea posibilitatea sa preia propunerile Campaniei Politica fara Bariere, pentru a avea acces la un bazin electoral imens, inlauntrul granitelor tarii. Aici ma gandesc la 2 mari categorii de oameni:

In egala masura, presedintele a tratat subiectul cu superficialitate, uitand sa mentioneze votul prin corespondenta in discursul de toamna din fata Parlamentului; aici, din pacate pentru noi toti, nu cred ca-i vorba de rea-vointa, asa cum ma poate duce gandul in cazul PNL.

Despre rea-vointa PSD, ca nu vreau s-o las deoparte, scenariul e ceva mai complicat si presupune ca actuala majoritate parlamentara se va dizolva inaintea alegerilor, astfel incat PNL sa fie nevoit sa-si asume organizarea alegerilor din noiembrie 2016 pe o legislatie proasta, asa incat sa-si franga gatul in fata propriului electorat. [Dar atentionez ca asta e doar o speculatie, acum; vom trai si vom vedea ce se va intampla in 2016.]

Nu in ultimul rand, o mare parte din vina o poarta si AEP. Din nou, n-am motive sa cred ca poate fi vorba de rea-vointa acolo, pentru ca si ei isi doresc un cadru legal care sa le faca viata mai usoara.

Dar in ruptul capului nu pot sa-nteleg cum e posibil sa detii presedintia Asociatiei Mondiale a Organismelor Electorale, dar sa nu poti propune, la tine acasa, o lege avansata privind votul prin corespondenta, bazata pe suma tuturor bunelor practici de la nivel global? Cum sa nu te bati pentru a da Romania ca exemplu intregii lumi, cand toti politicienii nostri sunt animati de sentimente nationaliste si ahtiati sa scoata in evidenta exceptionalismul romanesc? Cum sa refuzi oportunitatea de-a deveni "buricul pamantului"?

Codru Vrabie este activist, trainer si consultant in domeniul bunei guvernari, cu preocupari privind reformele anticoruptie in justitie si administratie. Din 1998, Codru a reprezentat mai multe organizatii ale societatii civile, la nivel local, national si international. Licentiat in stiinte politice si drept, masterat in afaceri europene si administratie publica, Codru lucreaza din februarie 2014 cu Asociatia Funky Citizens, alaturi de care promoveaza democratia participativa, responsabila si transparenta.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vot corespondenta, #proiec vot corespondenta , #vot