Libertatea de a nu-ti exercita dreptul de vot (Opinii)

Sambata, 25 August 2012, ora 08:22
9394 citiri
Libertatea de a nu-ti exercita dreptul de vot (Opinii)

Democratia, implicit libertatea, semnifica nu doar dreptul de a-ti exercita votul, ci si dreptul de a nu-ti exercita votul, notiune destul de putin cunoscuta, ori slab argumentata.

Romanii voteaza, voteaza cu televizorul, cu ziarul, cu inima, cu prietenii, rar cu constiinta. Romanii care voteaza o fac pentru ca asa trebuie, nu pentru ca asa doresc.

Romanii sunt indoctrinati. Figurile politice, portocalii sau rosii, se plimba pe sticla si indeamna romanii la vot folosind, mai bine spus exploatand, capitalul Revolutiei din 1989.

Clasa politica a implantat in randul populatiei ideea ca cei care nu se duc la vot sunt niste indivizi carora nu le pasa de soarta tarii si care nu au niciun respect pentru drepturile castigate in 1989.

Ce am castigat in '89 si ce am pierdut pe drum

Logica dicteaza, trebuie doar sa nu ai filtre, fie ele PDL-iste sau USL-iste. Lupta din 1989 a fost data pentru libertate, acest principiu incluzand actiunea de a nu vota daca cetateanul nu este de acord cu niciuna dintre optiunile oferite.

Dar nu, cetateanul obisnuit nu gandeste in nuante. Cetateanul se lasa manipulat de politicianul care ataca aspectul afectiv al oamenilor. Cam la fel ca securistii care anihilau partizanii din muntii Bucovinei arestand si torturandu-le rudele.

Astfel, pe sticla vezi cum ti se spune ca esti un ingrat daca nu-ti exerciti dreptul de vot castigat cu sange la Revolutie. Oare la Revolutie nu am castigat si dreptul de a nu vota?

Schimb un comunism pe un alt fel de comunism

In timpul comunismului, nu exista sa nu votezi, chit ca jocurile erau facute, prezenta la vot fiind maxima. In zilele noastre cam acelasi lucru ni se spune. Daca nu votezi comiti un sacrilegiu, esti o scursura in ochii protestatarilor USL, care, plecand de la sediul CCR dupa aflarea verdictului, agasau oamenii de la terase sa li se alature in mars.

Inainte, constrangerea era fizica, astazi, constrangerea se face pe cale afectiva.

Sunt curios, dintre romanii care voteaza, cat de multi voteaza pentru ca au incredere in optiunea aleasa sau voteaza doar de dragul de a o face.

Cati romani au votat doar din razbunare la referendum, ci nu pentru ca Ponta si Antonescu sunt vazuti drept salvatorii tarii.

Votul, mai mult decat o stampila

Si totusi, romanii, cei care voteaza, se duc la urne din obisnuinta sau din convingere? De ce romanii nu au constiinta in privinta votului?

Sunt foarte multi romani dezamagiti de optiunile politice oferite, insa tot se prezinta la urne si aleg, in opinia lor, raul cel mai mic.

Ma numar printre cei care nu voteaza. Nu ma simt reprezentat nici de PDL si nici de USL. Primii mi se par mai putin rai decat ultimii, insa nu destul incat sa votez pentru ei. Nici pe departe.

Votul meu il acord conform constiintei, sa fiu impacat cu alegerea facuta. Oare cum se simt acei romani care au votat cu X partid politic, desi nu il agreau prea mult, iar apoi au iesit sa-l huiduie. Si chiar daca nu au iesit, nu au contribuit ei la pastrarea actualei clase politice prin votul de incredere acordat?

Cvorumul la alegeri, lipsit de importanta

Este cel putin stupid faptul ca la alegerile prezidentiale nu exista cvorum de prezenta pentru validarea rezultatelor. In conditiile prezentarii a doi candidati, trei voturi sunt de ajuns pentru a desemna presedintele Romaniei.

Astfel, cei care prefera sa nu voteze, din cauza lipsei optiunilor, nu rezolva absolut nimic, in conditiile in care cvorumul nu reprezinta o cerinta.

Cetatenii romani, in comparatie cu americanii, nu dispun de nicio forma de protest cu efect in ceea ce priveste optiunile de vot. Unii romani prefera sa nu vina, fapt care nu schimba rezultatul, unii romani prefera sa-si anuleze votul, fapt care iar nu schimba rezultatul.

De cealalta parte, in SUA, la vot este adesea introdus un personaj fictiv, de obicei din desene animate, Mickey Mouse sau Donald Duck. In acest fel, americanii nemultumiti voteaza cu personajul fictiv si, la final, rezultatul arata gradul de nemultumire din randul populatiei.

Va puteti imagina ce lovitura ar fi pentru Traian Basescu sau Crin Antonescu sa obtina mai putine voturi decat Mickey Mouse. Castigator sa fie X, pe locul doi Y, pe locul trei Mickey, iar pe patru un nume important din politica.

Politicienilor nu le pasa de romanii nemultumiti, oricum nu influenteaza rezultatul. Dar poate o astfel de umilinta, sa ai mai putine voturi decat un personaj din desene animate, le-ar anima demnitatea de a se retrage definitiv din politica.

"Libertatea ta se termina acolo unde incepe libertatea celuilalt"

Libertatea este o notiune complexa si slab inteleasa in popor.

Totusi, cine spune unde se termina libertatea ta? Politicienii sunt un exemplu, unii oameni acceptand limita impusa de acestia.

Romanii sunt liberi, pot sa faca ce vor, insa libertatea se imbina adesea cu constiinta. Esti liber sa omori, dar iti negi aceasta libertate.

Sunt liber sa imi acord increderea PDL-ului sau USL-ului, dar refuz sa o fac.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#romani drept de vot, #democratie libertate vot, #Romania cvorum alegeri , #vot