Mascarada votului prin corespondenta

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 05 Octombrie 2015, ora 07:59
4332 citiri
Mascarada votului prin corespondenta

Am mari indoieli ca legea votului prin corespondenta va putea fi adoptata si promulgata in timp util pentru a fi aplicata la alegerile parlamentare de anul viitor, adica pana pe la sfarsitul lunii noiembrie. Si liberalii par perfect constienti de acest lucru.

Dupa ce Mihai Voicu a plecat din fruntea Comisiei speciale comune de elaborare a legilor electorale si PNL a anuntat public ca nu va propune un inlocuitor, iata ca parlamentarii liberalii vor intra de luni in greva japoneza pana cand reglementarea va fi adoptata.

Eu cred ca este strict o strategie de imagine care sa puna chestiunea exclusiv in bratele coalitiei de guvernare, iar esecul sa poata fi folosit ca munitie electorala anul viitor. Daca PNL chiar voia sa iasa din aceasta logica electorala si dorea sa scoata aceasta lege, ar fi avut un moment minunat imediat dupa alegeri, cand proiectul lui Eugen Tomac pe aceasta tema a fost respins cu larga majoritate.

Eu nu spun ca trebuia sa treaca in forma propusa, dar fiind deja in procedura avansata putea fi amendat, perfectionat si era deja in vigoare.

Fac parte dintre cei care privesc cu rezerva votul prin corespondenta, nu pentru ca el nu ar functiona in alte tari, ci pentru ca este extrem de riscant in conditiile concrete ale Romaniei. Daca nu este foarte bine gandit, nu doar la nivelul reglementarii propriu-zise, ci si in privinta institutiilor care au un rol decisiv in buna functionare a sistemului, in frunte cu Posta Romana, el poate duce la niste aberatii, scandaluri si chiar fraude grave. Ce indoieli concrete am, am scris deja.

Si va dau exemplul votului uninominal. Si el functioneaza in alte state, in frunte cu Marea Britanie. Dar la noi, ajustat romaneste si aplicat societatii romanesti, cu problemele ei de mentalitate si politice, a dus la rezultate atat de stupide incat a impus revenirea la votul pe lista. Nu tot ce functioneaza undeva, functioneaza oriunde, pentru ca trebuie sa fie indeplinite o suma de conditii.

Ceea ce ma deranjeaza pe mine in chestiunea votului prin corespondenta nu este asadar atat faptul ca legea nu a fost adoptata pana acum. O lege proasta putea fi mai rea decat lipsa ei. Ce ma deranjeaza este ca toti, in frunte cu liberalii, au folosit subiectul strict in cheie electorala si politicianista.

Ce mi-as fi dorit sa vad, in primul rand din partea Opozitiei, ar fi fost o dezbatere foarte ampla, foarte serioasa si amanuntita in privinta avantajelor si dezavantajelor diferitelor tipuri de vot la distanta, prin corespondenta sau electronic, in privinta diferitelor solutii care pot fi folosite, cum e in mod real mai bine in conditiile concrete romanesti. As fi asteptat un demers cu adevarat temeinic din care sa iasa intr-adevar o reglementare buna.

Puteam ajunge si la concluzia ca mai degraba ne-ar avantaja o reglementare care sa prevada masuri foarte stricte de inregistrare a votantilor din strainatate si, de aici, de ajustare obligatorie, pe criterii clare, a numarului si amplasarii numarului de sectii de votare. Era o varianta, puteau exista si altele, desigur, dar ele nu se puteau naste decat dintr-o analiza foarte amanuntita care sa implice politologi, specialisti in drept, eventuala asistenta externa.

Nu a existat. Chestiunea votului prin corespondenta a fost doar un cartof fierbinte pe care Puterea si Opozitia si l-au plasat pentru a acumula puncte electorale. Si de aceea nu exista nici macar premisele rezolvarii chestiunii votului prin corespondenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#vot prin corespondenta lege, #PNL greva japoneza vot diaspora , #vot
Comentarii