Ziare.com

Noul Cod electoral: Sectii de vot deschise pana la 24:00 si in tara. Exit-poll-urile anuntate doar dupa miezul noptii

Marti, 02 Iulie 2019, ora 17:20

   

Noul Cod electoral: Sectii de vot deschise pana la 24:00 si in tara. Exit-poll-urile anuntate doar dupa miezul noptii
Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a adoptat, marti, raportul asupra proiectului pentru modificarea unor acte normative privind votul in strainatate la alegerile prezidentiale, acesta urmand sa fie dezbatut si votat in sedinta de plen de miercuri.

S-au inregistrat 12 voturi pentru si 10 abtineri.

Deputatii din Comisia Juridica au introdus mai multe amendamente, unele la solicitarea Autoritatii Electorale Permanente.

Astfel, este interzisa prezentarea sondajelor realizate la iesirea de la urne, inainte de ora 24:00, ora Romaniei, a zilei alegerilor.

Un alt amendament introdus la propunerea USR si PNL se refera la faptul ca listele electorale suplimentare din strainatate se fac si in format pe hartie, in cazul existentei unor disfunctionalitati.

"Listele electorale suplimentare din strainatate generate in format electronic in mod automat, pe baza datelor inregistrate in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.

In situatia disfunctionalitatii sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, listele electorale suplimentare se introduc pe format de hartie si cuprind pentru numele, codul numeric personal si semnatura alegatorului", prevede textul adoptat.

Conform celor adoptate, "incepand cu data de 1 aprilie a anului in care au loc alegeri pentru presedintele Romaniei, la termen, si pana la data expirarii a cel mult 15 zile de la data inceperii perioadei electorale, alegatorul care doreste sa voteze in strainatate la alegerile pentru presedintele Romaniei se poate inregistra in registrul electoral ca alegator in strainatate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, in care va inscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea si statul unde opteaza sa voteze, la care anexeaza copia scanata sau fotografia actului de identitate".

Pentru a vota prin corespondenta, alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate trebuie sa se inregistreze ca alegator prin corespondenta, alegatorii sunt inscrisi in listele electorale permanente din strainatate, listele se intocmesc de AEP in format electronic si sunt puse la dispozitia Biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate - se mentioneaza in articolul 8 al legii, in forma stabilita de parlamentarii comisiei.

Numarul membrilor Biroului electoral, daca este insuficient, poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu romani cu domiciliul in strainatate.

In diaspora votul se desfasoara pe parcursul a trei zile - vineri, sambata si duminica.

"In ziua de duminica, votarea incepe la ora locala 7:00 si se incheie la ora locala 21:00. Prin exceptie de la prevederile alin. 1, votarea in strainatate se desfasoara si pe parcursul zilelor de vineri si sambata imediat anterioare zilei votarii. In ziua de vineri, votarea incepe la ora locala 12:00 si se incheie la ora locala 21:00, iar in ziua de sambata votarea se deschide la ora locala 7:00 si se incheie la ora locala 21:00".

De asemenea, in diaspora, la ora 21:00, cand se inchid sectiile, alegatorii care se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care stau la rand pot sa isi exercite in continuare dreptul de vot.

Un membru al biroului electoral al sectiei de votare, desemnat de presedintele acestuia, verifica la ora 21:00 daca in afara localului de vot se afla alegatori care asteapta si stabileste ordinea in care acestia au acces in sala. Alegatorii aflati la rand isi pot exercita dreptul de vot pana la maximum ora 23:59.

MAE va transmite AEP lista cu informatiile furnizate de autoritatile straine competente privind numarul cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta sau alte forme de inregistrare in strainatate, defalcat pe state.

AEP: Procedura privind prelungirea timpului de vot pana la ora 23:59 se aplica si in tara

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Florin Mituletu-Buica, a informat, marti, ca procedura privind prelungirea timpului de vot pana la maximum ora 23:59 se aplica si in sectiile de vot din tara.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat marti raport de adoptare proiectului pentru modificarea unor acte normative privind votul in strainatate la alegerile prezidentiale, iar acesta prevede ca, la ora 21:00, cand se inchid sectiile, alegatorii care se afla la sediul acestora, precum si cei care stau la rand in afara lor pot sa isi exercite in continuare dreptul de vot pana la ora 23:59.

Proiectul a fost adoptat luni de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3666 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu spun ca e cea mai buna solutie, dar...

Vad oarecare decenta in modificarile descrise in articol.
Nu inteleg de ce in zilele de vineri, alegerile vor incepe la ora 12:00. Care ar fi fost ;problema daca ar fi inceput la 7:00 dimineata?
Toate aceste sa le spunem imbunatatiri trebuiau propuse de incompetentul Melescanu inca de acum cativa ani. N-o sa-l iert pt "sugestia" ca romanii din Paris sa se duca sa voteze in Nisa!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor