Ziare.com

Primul vot prin corespondenta, marcat de reglementari neclare si insuficiente, care au generat confuzie

de Redactia Ziare.com
Duminica, 10 Noiembrie 2019, ora 12:12

   

Primul vot prin corespondenta, marcat de reglementari neclare si insuficiente, care au generat confuzie
Asociatia Expert Forum informeaza ca a primit de la alegatori peste 50 de sesizari prin intermediul platformei www.votcorect.ro privind diverse probleme legate de transmiterea voturilor prin corespondenta. Majoritatea sesizarilor sunt legate de plicuri care nu au ajuns la destinatie in timp util pentru a fi luate in calcul.

Observatorii #FiecareVot s-au intalnit cu reprezentanti ai institutiilor care au atributii in organizarea votului prin corespondenta si au vizitat joi si sambata birourile electorale pentru voturile prin corespondenta din Bucuresti, se arata intr-un comunicat de presa al Expert Forum.

Voluntarii arata ca timpul pentru modificarea legislatiei si organizarea votului prin corespondenta a fost prea scurt si a generat dificultati si confuzie in organizarea procesului.

De asemenea, exista reglementari neclare referitoare la luarea deciziilor cu privire la votul prin corespondenta. Legea 288/2015 prevede ca alegatorii ale caror plicuri nu ajung cu 20 de zile inainte de data votarii trebuie sa raporteze Autoritatii Electorale Permanente. In acelasi timp, Legea 370/2004 prevede ca biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate este responsabil pentru gestionarea votului in strainatate. Traseul sesizarilor devine birocratic si prea lung din aceasta cauza.

Observatorii mai spun ca numarul de alegatori alocati unei sectii pentru votul prin corespondenta, pana la 10.000, este excesiv. Avand in vedere ca numarul de alegatori pentru o sectie din tara este de cel mult 2000, numarul plicuri gestionate de un birou electoral format din maximum 9 persoane este prea mare.

O alta problema ar fi ca membrii birourilor electorale sunt platiti pentru cinci zile aferente fiecarui tur de scrutin. Acest timp a fost apreciat de interlocutori ca fiind nerealist, intrucat cantitatea de munca este semnificativ mai mare. Consideram ca trebuie luate masuri urgente in acest sens pentru a asigura participarea membrilor birourilor electorale pentru toata durata de functionare a acestora.

In acelasi timp, reglementarile privind gestionarea plicurilor pentru cel de-al doilea tur de scrutin sunt insuficiente, deoarece nu clarifica ce se intampla cu acestea - cine le gestioneaza, unde sunt stocate, care sunt masurile de securitate etc. Expert Forum a solicitat BESVS 48 clarificari in acest sens, pentru a afla care este procedura de gestionare a plicurilor si care sunt institutiile responsabile.

Nu in ultimul rand, reglementarile legale privind validitatea voturilor sunt insuficient detaliate in ce priveste conditiile in care un plic exterior poate fi anulat. Termenul "desigilare" este vag si poate fi aplicat diferit de birourile electorale pentru votul prin corespondenta.

Expert Forum considera necesar un efort mai sustinut pentru instruirea alegatorilor cu privire la procedura de votare prin corespondenta, in special in ce priveste utilizarea certificatul de alegator si lipirea sigiliilor si sustine simplificarea acesteia.

Doar 25.189 romani aflati in strainatate au votat prin corespondenta la alegerile prezidentiale.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre vot corespondenta 2019
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1714 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@Cristian. Va felicit. MAI (Carmen Dan) si MAE (Flescaianu)

Va transmit salutari cordiale! Nominal :))) Si AEP la fel :)))
Dancila va trimite mai tarziu felicitarile oficiale si va multumeste pentru circuitul datelor personale.
Nu va mirati daca primiti si oferte comerciale :)))

Acum sunt 545'000 de romani din strainanate care au votat. Si numai 25'000 prin posta. Un adevarat SUPTCES :)))

 

Obiectivitatea lipseste

Un articol care vede lucrurile din prisma unor probleme ce creaza o falsa impresie vis a vis de un proces care in opinia mea s-a desfasurat lin, cu instructiuni mai mult decat clare. Cei care au facut acest studiu ar trebui sa nu pastrese obiectivitatea si sa nu traga concluzii bazate pe erori ce pot aparea in orice proces. Am votat prin corespondenta si pot spune ca am fost foarte multumit de modul in care a fost pregatit. Timp suficient pentru inscriere si pentru transmiterea plicului. Instructiunile clare si concise. In fine, incercati sa prezentati cat mai obiectiv faptele.

 

din curiozitate.....

1. ai primit, sau vazut ca votul tau trimis prin corespondenta a fost primit in Romania?
2. ai verificat pe site-ul aep ca votul tau apare ca "primit" pe site-ul aep?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor