Primul vot prin corespondenta, marcat de reglementari neclare si insuficiente, care au generat confuzie

Duminica, 10 Noiembrie 2019, ora 12:12
3960 citiri
Primul vot prin corespondenta, marcat de reglementari neclare si insuficiente, care au generat confuzie

Asociatia Expert Forum informeaza ca a primit de la alegatori peste 50 de sesizari prin intermediul platformei www.votcorect.ro privind diverse probleme legate de transmiterea voturilor prin corespondenta. Majoritatea sesizarilor sunt legate de plicuri care nu au ajuns la destinatie in timp util pentru a fi luate in calcul.

Observatorii #FiecareVot s-au intalnit cu reprezentanti ai institutiilor care au atributii in organizarea votului prin corespondenta si au vizitat joi si sambata birourile electorale pentru voturile prin corespondenta din Bucuresti, se arata intr-un comunicat de presa al Expert Forum.

Voluntarii arata ca timpul pentru modificarea legislatiei si organizarea votului prin corespondenta a fost prea scurt si a generat dificultati si confuzie in organizarea procesului.

De asemenea, exista reglementari neclare referitoare la luarea deciziilor cu privire la votul prin corespondenta. Legea 288/2015 prevede ca alegatorii ale caror plicuri nu ajung cu 20 de zile inainte de data votarii trebuie sa raporteze Autoritatii Electorale Permanente. In acelasi timp, Legea 370/2004 prevede ca biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate este responsabil pentru gestionarea votului in strainatate. Traseul sesizarilor devine birocratic si prea lung din aceasta cauza.

Observatorii mai spun ca numarul de alegatori alocati unei sectii pentru votul prin corespondenta, pana la 10.000, este excesiv. Avand in vedere ca numarul de alegatori pentru o sectie din tara este de cel mult 2000, numarul plicuri gestionate de un birou electoral format din maximum 9 persoane este prea mare.

O alta problema ar fi ca membrii birourilor electorale sunt platiti pentru cinci zile aferente fiecarui tur de scrutin. Acest timp a fost apreciat de interlocutori ca fiind nerealist, intrucat cantitatea de munca este semnificativ mai mare. Consideram ca trebuie luate masuri urgente in acest sens pentru a asigura participarea membrilor birourilor electorale pentru toata durata de functionare a acestora.

In acelasi timp, reglementarile privind gestionarea plicurilor pentru cel de-al doilea tur de scrutin sunt insuficiente, deoarece nu clarifica ce se intampla cu acestea - cine le gestioneaza, unde sunt stocate, care sunt masurile de securitate etc. Expert Forum a solicitat BESVS 48 clarificari in acest sens, pentru a afla care este procedura de gestionare a plicurilor si care sunt institutiile responsabile.

Nu in ultimul rand, reglementarile legale privind validitatea voturilor sunt insuficient detaliate in ce priveste conditiile in care un plic exterior poate fi anulat. Termenul "desigilare" este vag si poate fi aplicat diferit de birourile electorale pentru votul prin corespondenta.

Expert Forum considera necesar un efort mai sustinut pentru instruirea alegatorilor cu privire la procedura de votare prin corespondenta, in special in ce priveste utilizarea certificatul de alegator si lipirea sigiliilor si sustine simplificarea acesteia.

Doar 25.189 romani aflati in strainatate au votat prin corespondenta la alegerile prezidentiale.

Citeste si:
Nicolae Ciucă, contestat de fostul purtător de cuvând al PNL: ”Este o soluţie militară de guvernare, pe care Klaus Iohannis şi-a dorit-o de foarte mult timp”
Nicolae Ciucă, contestat de fostul purtător de cuvând al PNL: ”Este o soluţie militară de guvernare, pe care Klaus Iohannis şi-a dorit-o de foarte mult timp”
Fostul purtător de cuvânt al PNL, deputatul Ionel Dancă, a explicat în seara zilei de joi, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciuca pentru funcţia de prim-ministru ”nu are nicio...
Nicolae Ciucă va avea discuții, vineri, cu liderii UDMR. Cseke Attila: "Noi ne vom strădui în continuare să fim un factor de stabilitate"
Nicolae Ciucă va avea discuții, vineri, cu liderii UDMR. Cseke Attila: "Noi ne vom strădui în continuare să fim un factor de stabilitate"
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat joi, 21 octombrie, că premierul desemnat, Nicolae Ciucă, va avea vineri o întâlnire cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. "A...
Sursa: Ziare.com