Romania poate informatiza sectiile de votare in ceasul al doisprezecelea

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 09:47
3819 citiri
Romania poate informatiza sectiile de votare in ceasul al doisprezecelea
Foto: Bistrita online

Romania ar fi putut sa informatizeze toate sectiile de votare, dar a lipsit decizia politica. In schimb, autoritatile din Republica Moldova s-au miscat rapid, astfel incat scrutinul parlamentar din 30 noiembrie a fost unul informatizat.

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) din Romania a elaborat inca din 2010 un Cod Electoral si tot atunci a demarat actiunea de informatizare a alegerilor, mai intai in cadrul unor proiecte pilot, folosite cu ocazia unor alegeri parlamentare partiale.

Ana Maria Patru (AEP): Trebuie sa informatizam sectiile de votare Interviu

Proiectele s-au derulat impecabil, iar rezultatele au fost pe masura. Daca Parlamentul ar fi raspuns solicitarilor repetate ale AEP, si alegerile prezidentiale din acest an s-ar fi desfasurat in conditii mult mai bune.

"Am avut, in 2011, doua intalniri cu partidele politice parlamentare si am avut o intalnire si cu partidele politice neparlamentare, care au fost incantate de proiectul de Cod Electoral. Au participat la intalniri Tanczos Barna de la UDMR, Valeriu Zgonea de la PSD, Mihai Voicu de la PNL si Mircea Toader de la PDL. Informal, am mai discutat si cu alti parlamentari la vremea respectiva", a declarat vicepresedintele AEP Marian Muhulet, pentru Ziare.com.

Modificarea legilor electorale, extrema urgenta - Ce propune AEP

Dupa trei ani in care au tinut proiectul la sertar, parlamentarii declara ca vor sa imbunatateasca legile electorale pana in iunie 2015, dar nu dau niciun semn ca ar intentiona sa porneasca de la acest proiect, elaborat de o autoritate lipsita de partizanat politic.

Intrebat daca au fost chemati la discutii dupa scrutinul prezidential, Marian Muhulet a raspuns: "Deocamdata nu".

Vicepresedintele AEP este de parere ca, daca s-ar incepe dezbaterile, "pe parcursul anului 2015 proiectul poate trece prin ambele camere parlamentare si putem avea un vot".

"Unul dintre principiile enuntate de noi este ca legislatia sa nu se modifice in anul in care au loc consultari populare", a reamintit acesta, in conditiile in care in 2016 vom avea alegeri parlamentare.

Informatizarea sectiilor de votare, in pas rapid

In ceea ce priveste informatizarea sectiilor de votare, ea se poate face si fara adoptarea prealabila a Codului Electoral.

"Da, se poate face independent de existenta Codului Electoral, dar trebuie, tot asa, asumata legislativ. Adica fie trecuta ca o responsabilitate a AEP, cu titlu de proiect aplicabil la toate tipurile de alegeri, asa cum e Registrul Electoral in momentul de fata, fie prevazuta in fiecare dintre cele 5 legi electorale.

In primul caz, AEP poate sa ia toate masurile necesare impreuna cu STS, cu care a fost facut proiectul initial si care e foarte important pe partea de transmisiuni, iar dupa aceea putem discuta despre o hotarare de guvern pentru alocarea sumelor necesare si stabilirii calendarului de masuri aplicabile pentru un asemenea proiect.

Repet, insa, decizia politica trebuie luata cu cel putin un an inainte. Adica cel mai tarziu in primavara lui 2015 sa se decida ca acest proiect e fezabil pentru 2016, in asa fel incat sa putem incepe sa gasim oamenii care sa faca ceea ce trebuie in sectiile de votare", a explicat vicepresedintele AEP.

Intrebat daca o ordonanta de urgenta care sa vizeze strict informatizarea sectiilor de votare nu ar misca lucrurile mai repede, Marian Muhulet a raspuns afirmativ.

"Dar noi am prefera sa fie o modificare legislativa sau o lege pe care Parlamentul sa o adopte. Ar avea mult mai multa greutate politica decat daca ar face-o un guvern", a completat acesta.

Vot electronic in Romania? Care este modelul brazilian

Costuri si riscuri

Costurile informatizarii sectiilor de votare nu pot fi deocamdata estimate.

"Nu pot sa estimez, pentru ca nu stim care este infrastructura in sectiile de votare, ce calculatoare sunt. Am avut discutii cu informaticieni si ei au spus ca, in functie de ce calculatoare exista la fiecare primarie in momentul in care se face proiectul, putem sa facem un inventar si sa ne dam seama ce inseamna sa instalam aplicatia pe diversele tipuri de calculatoare sau daca mai sunt necesare completari cu calculatoare. De aceea, nu pot sa va dau nicio suma", a explicat Muhulet.

In schimb, AEP apreciaza ca va fi nevoie de pregatirea a circa 25.000- 30.000 de persoane.

"Avand 18.500 de sectii de votare, e nevoie de un om care sa se ocupe de asta si de 1-2 rezerve la fiecare centru", a punctat Marian Muhulet.

Pe de alta parte, exista si riscuri, insa ele pot fi depasite, asa cum s-a intamplat in Republica Moldova.

"Evident ca exista si riscuri, dar le-am evaluat la momentul in care am facut propunerea. Riscurile sunt legate de alimentare cu curent, de acoperirea retelelor de Internet, de identificarea celor mai buni oameni", a precizat vicepresedintele AEP.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Marian Muhulet informatizare sectii votare, #Autoritatea Electorala Permanenta informatizare sectii , #vot