Sa le fie frica! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 19 August 2012, ora 12:55
12622 citiri
Sa le fie frica! (Opinii)
Foto: gigaom.com

"Teroarea si panica!", "Marturii soc din duba!", "Opriti anchetarea alegatorilor!", sub aceste titluri apocalipitice are loc un adevarat linsaj mediatic declansat impotriva procurorilor care ca niste "haite dezlantuite" s-ar fi pus pe anchetat oameni a caror singura "vina" este faptul ca au mers la vot.

"Haitele" intercepteaza fara mila politicieni la fel de nevinovati care discuta la telefon proiecte de dezvoltare a Romaniei sau lista de cumparaturi din piata.

Asistam de fapt la una dintre cele mai mari ticalosii cu putinta, menita sa discrediteze si sa submineze pilonul central al statului de drept, justitia, si o institutie fundamentala, Parchetul, singura a carei inependenta si eficienta a fost marcata in fiecare raport MCV intocmit la Bruxelles.

Spectacolul a ajuns la cote grotesti. Un batran bolsevic care a asumutit haite de mineri asupra bucurestenilor cere aducerea la ordine in Parlament a procurorilor independenti.

Un politican precum Relu Fenchiu, in pragul puscariei din cauza unor potlogarii strigatoare la cer pentru care este anchetat de DNA, instiga la violenta impotriva procurorilor: "Fereasca-i Dumnezeu pe procurori cand vor veni 7,4 milioane de romani pe ei, atunci va fi cum a spus Monica Macovei (razboi civil - n.red.)."

Presedintele interimar vorbeste de anchete ca pe vremea colectivizarii, dispuse, intelegem din ultimele interventii, de americani (cei care au inventat colectivizarea, se stie doar!), iar premierul promite sa apere oamenii nevinovati.

De ce anume sa-i apere? Ce anume ii ameninta? Daca dam la o parte perdeaua de isterie, vom vedea ca singura panica se revarsa, masiv ce-i drept, din televizoare. Desi nu avea nicio obligatie legala sa dea explicatii, procurorul general a comunicat exact ce si pe cine urmaresc procurorii. In niciun caz pe cei care au votat o data, in mod cinstit. Ei sunt cel mult martori in aceasta ancheta de frauda la vot. Nimeni nu-i intreaba cum au votat, ci, cel mult, daca au fost la vot si daca semnatura de pe liste este a lor.

Anchetati sunt cu totul altii si Parchetul spune exact cine si de ce: "persoane care figureaza ca au votat atat pe listele electorale permanente, cat si pe listele electorale suplimentare; persoane care figureaza ca ar fi votat, dar in realitate nu s-au prezentat la vot; prezenta pe listele electorale suplimentare a unor persoane cu date de identificare nereale; prezenta pe listele electorale suplimentare a aceleiasi semnaturi in dreptul unui numar mare de persoane".

Oamenii care au comis asa ceva chiar ar trebui sa se teama, ar trebui sa aiba cosmaruri cu dube si catuse, ar trebui arestati si trimisi vreme indelungata dupa gratii. Ei nu sunt niste victime. Ei nu sunt niste votanti terorizati pe nedrept. Ei sunt niste infractori care intoxica procesul electoral din Romania. Da, e nevoie de o ancheta masiva si de niste masuri exemplare pentru ca pe viitor frica de a comite asemenea neleguiri sa fie cu mult mai mare decat tentatia de a intra in jocul fraudei pentru un pumn de gologani.

Nu frica, ci groaza trebuie sa le intre in oase infractorilor de la urne. Oamenii cinstiti care spun adevarul nu au de ce sa se teama, pentru ca nimeni nu le-a facut si nici nu le va face nimic. Dar nu exista alta metoda de a da de urma infractorilor si de a dezgropa frauda decat intreband din om in om, confruntand marturii si semnaturi.

Cu politicenii e la fel. De ce s-ar teme ca este interceptat unul care nu comite potlogarii? De ce s-ar teme unul care nu are de-a face interlopi? De ce s-ar teme de filaj un om care nu se suie in masini nepotrivite, care nu are contacte nepotrivite? Se tem de Parchet si de interceptari numai cei care au ceva de ascuns, numai infractorii.

De exemplu, ce e rau in faptul ca Teodor Atanasiu a fost interceptat in timp ce se tocmea cu interlopii pentru cumparare de voturi si aducerea oamenilor, ca vitele, la urne? Adica nu ne derajeaza ca a facut asa ceva, dar suntem indignati pana la lesin ca s-a aflat. Este o situatie de maxim interes public si opinia publica trebuie sa o cunoasca si sa o judece.

Nu ma indoiesc ca alde Atansiu, Fenechiu, Dragnea sau mai stiu eu ce baron vargat scuipa flacari pe gura si pe nari impotriva Parchetului. Dar asta nu ma face decat sa fiu si mai convinsa ca procurorii fac o treba buna, ca se apropie tot mai tare de miezul clocotit al coruptiei din Roamania. Le e frica baronilor? Le e frica politicenilor? Daca le e frica inseamna ca au de ce si daca au de ce, sper sa le fie din ce in ce mai frica. Si de ceea ce le e frica sa nu scape!

Citește și:
Deputații au mărit lefurile primarilor însă nu și pe cele ale parlamentarilor. USR anunță că atacă legea la CCR
Deputații au mărit lefurile primarilor însă nu și pe cele ale parlamentarilor. USR anunță că atacă legea la CCR
Camera Deputaților a adoptat marți, 27 septembrie, proiectul de lege privind majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, cu 168 de...
Circ în Parlament: aleșii, la un pas să se ia la bătaie când discutau despre majorarea salariilor. George Simion a stins lumina în sală
Circ în Parlament: aleșii, la un pas să se ia la bătaie când discutau despre majorarea salariilor. George Simion a stins lumina în sală
Parlamentarii din Comisia de Muncă s-au certat marți, 27 septembrie, și mai aveau puțin și se luau la bătaie în timp ce se discuta despre mărirea salariilor primarilor, viceprimarilor și...