Ziare.com

Satul de indiferenta guvernantilor, un roman din diaspora creeaza Alternativa

de Diana Robu
Joi, 30 Aprilie 2015, ora 06:26

   

Satul de indiferenta guvernantilor, un roman din diaspora creeaza Alternativa
Dupa scrutinul prezidential, oamenii politici de la Bucuresti, din toate partidele, au promis ca romanii din strainatate vor fi o prioritate, iar situatii precum cele din luna noiembrie, cand mii de oameni nu si-au putut exercita votul, nu se vor repeta.

Problema votului pentru romanii din diaspora nu a fost nici acum rezolvata. Dupa ce votul prin corespondenta a fost respins in Camera Deputatilor, la scurta vreme dupa alegerile prezidentiale, acum exista in Parlament doua proiecte de lege aproape identice - unul initiat de deputatul PMP Eugen Tomac, unul al liberalilor.

Daca interesul este unul chiar real, guvernantii romani ar putea sa gaseasca alternative viabile. De exemplu, Dragos Adrian Sterpu, un informatician roman care conduce din Spania o divizie a Microsoft pentru Europa de Vest, a dezvoltat si implementat un sistem de vot electronic care functioneaza deja perfect in mai multe tari.

Votul prin corespondenta, praf in ochi pentru diaspora? Ce au facut politicienii pentru romanii de peste granita

Informaticianul conduce Platforma DynamicsNav in Europa, care apartine companiei Microsoft, unde isi desfasoara activitatea ca si coordonator al unei echipe care se ocupa cu platforma Webservice IGAE (Intervencion General de la Administracion del Estado). Clientii platformei DynamicsNav sunt in general institutii de stat sau mari corporatii bancare.

"Fiecare client al DynamicsNav isi personalizeaza software-ul dupa propria necesitate. In tarile nordice (Danemarca, Suedia), este folosit pentru citirea firmelor digitale si a votului online. Aportul echipei DynamicsNav in noua platforma Windows 10 inseamna tot modulul de securitate", a declarat Dragos Sterpu pentru Ziare.com.

Sistemul de vot online implementat de Dragos Sterpu functioneaza perfect deja in mai multe tari, iar informaticianul spune ca Romania este obligata sa implementeze, la randul sau, un asemenea sistem.

"Noi am implementat un sistem bazat pe 24 de legi ale UE. Exista o lege de functionare a sistemelor de vot, dar toate au la baza un suport legislativ si informatic. Pentru a putea vota online este nevoie de o structura legislativa si informatica, nu poti vorbi de vot online sau prin corespondenta atat timp cat tu nu ai reglementata o lege a accesului electronic al cetateanului la sisteme nationale, aceasta lege reglementeaza toata structura sistemului. Nu poti trasa marcaje pe o sosea in constructie, una care inca nu s-a asfaltat.

Sistemul functioneaza perfect, cateva prezentari pe care eu le-am facut au fost tocmai pentru a convinge actuala clasa politica de necesitatea acestuia. Romania este obligata sa implementeze o structura informatica pe baza legii accesului electronic al cetateanului, identic cum Romania si-a asumat ca pana in 2018 sa aiba canalizare si apa curenta in toata tara", subliniaza romanul.

Indignat de atitudinea clasei politice din Romania si mai ales a celor care ne reprezinta in Parlament sau in Guvern, Sterpu a initiat o miscare politica numita "Alternativa". Romanul precizeaza ca Europa inca nu a uitat umilinta la care au fost supusi cetatenii romani cu prilejul alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014, cand autoritatile romane nu au avut capacitatea de a asigura dreptul la vot al tuturor cetatenilor. Solutia acestei probleme, spune Sterpu, trece prin aprobarea unei legi de acces electronic al cetatenilor la sistemele nationale.

Votul prin corespondenta, respins: "Dispret, dezinteres, spirit ceausist. Romanii din afara nu sunt tradatori"

Cum functioneaza votul online propus de Sterpu

Miscarea initiata de romanul care a implementat deja un sistem de vot online care functioneaza perfect in mai multe tari propune un proiect al accesului electronic. Acesta "respecta normativa europeana si internationala in materie si are in vedere un intreg sistem de acces electronic care ar pune Romania in pas cu Occidentul".

Pentru o exemplificare, Sterpu a intocmit un document impartit in mai multe puncte, care are menirea de a explica pe indelete pasii care trebuie realizati in cazul unui proces de vot online, electronic sau prin corespondenta.

Pagina Autoritatii Electorale Permanente

Se acceseaza pagina Autoritatii Electorale Permanente. Se selecteaza tipul de inregistrare dorit (votul online sau votul prin corespondenta).Odata introduse datele (CNP si Nume) aceasta se redirectioneaza catre pagina protejata a AEP din componenta SNVE, Sediul Electronic al AEP. Se trimite solicitarea WS catre serviciul de verificare a datelor de la evidenta populatiei din cadrul SNSE. Odata primita confirmarea ca aceasta persoana exista, se permite accesul in SE al AEP.

Daca aplicatia nu recupereaza IP-ul solicitantului, nu se permite intrarea in SNSE, SNSE - printr-un modul de securitate special - este capabil sa recupereze IP-ul real al solicitantului.


1. Regulamentul onlinevoting; vot online

Inregistrarea se poate face cu 3 luni inainte de scrutin si se termina cu o luna inainte de data scrutinului.

Odata intrat in sistemul securizat, se solicita inregistrarea pentru participarea la scrutin folosind sistemul online. Se pot inregistra urmatoarele persoane:

1.1. Cetatenii romani cu drept de vot care au o alta resedinta decat cea trecuta pe documentul de identitate. (ex. persoana cu domiciliul in Cluj, dar care are resedinta stabila in Bucuresti).

Obligativitatea completarii blocului 2 al formularului si numarul vizei de flotant.
Persoanele care se gasesc in aceasta situatie vor fi luati in evidenta electorala a noului domiciliu.

Votul prin corespondenta si cel electronic, din nou in Parlament: "Testul suprem pentru clasa politica"

1.2. Cetatenii romani care se afla in misiuni diplomatice sau in orice alta situatie cand sunt in interesul serviciului de stat (ex. personalul diplomatic, militarii aflati in misiuni in afara tarii) sau toate persoanele cu drept de vot care din comoditate doresc sa voteze online.

Persoanele nu vor fi obligate sa completeze blocul 2 din formularul de inregistrare si vor ramane in evidenta electorala a domiciliului.

1.3. Cetatenii romani cu drept de vot care au domiciliul de resedinta sau care au nationalitate romana si se gasesc pe teritoriul altor tari. (ex. Un cetatean roman care are rezidenta legala pe teritoriul altei tari, un student sau cetatenii romani din provinciile istorice)

Obligativitatea completarii blocului 2 al formularului si introducerea tipului si numarului de identificare al tarii respective.

SNSE prin Platforma Nationala de Interoperabilitate (PNI) comunica cu organele abilitate din tara respectiva pentru verificarea datelor introduse. PNI este compatibila cu restul de platforme din majoritatea tarilor.


Odata trimis formularul, se va primi o confirmare cu inregistrarea efectuata si pe adresa de mail un cod provizoriu care trebuie pastrat. Cu acest cod se va face autentificarea in ziua votului si se va primi semnatura digitala cu care se va vota.Important: Toate persoanele inregistrate pentru votul online NU vor mai aparea pe listele de votare de la sectiile de vot.

Acelasi mesaj va fi trimis si adresei de mail din formular.

Cu ajutorul acestui cod, pana in ultima zi cand se pot face inscrieri electronice, se poate anula subscriptia.Obtinerea semnaturii digitale in ziua scrutinului electoral.CNC trebuie sa dispuna de sisteme pentru crearea, identificarea si autentificarea electronica a semnaturii electronice avansate, care sa ofere garantii de performanta specifice:

a) Sistemul de semnatura cu parola personala.
b) Sistemul de semnatura CU parola personala si de unica folosinta, cod si valabilitate temporala (OTP). Recunoscuta ca semnatura 24 (signDigi24h).

2. Regulamentul evoting; vot electronic

Nu este necesara nici o inregistrare.
Se cunosc diferite tipuri de proceduri:

a. Sistem care se bazeaza pe un touchscreen de vot electronic si care are si capacitatea de a imprima un buletin de vot pentru un posibil audit al rezultatului. Se poate accesa in doua moduri. Prin introducerea unui document de identitate electronic sau prin introducerea datelor de forma manuala (Belgia).

b. Urnele biometrice (Brazilia).

c. Sistem care foloseste masini de vot electronice DRE (directrecording electronic voting systems). Se poate accesa in doua moduri: prin introducerea unui document de identitate electronic sau prin introducerea datelor manual (SUA).

Sistemele de vot electronic inlocuiesc folosirea urnelor si a buletinelor de vot cu masini legate la SNSE. Contabilizarea voturilor se face independent in fiecare DRE si, odata terminat procesul, aceasta trimite la sediul central rezultatele obtinute. Se eficientizeaza procesul de vot, se face economie la hartie, dar PREZENTA ESTE OBLIGATORIE LA SECTIA DE VOTARE.

3. Regulamentul mailvoting; votul prin corespondenta

Pentru votul prin corespondenta exista doua proceduri de inregistrare:

1. La orice oficiu postal se primeste un formular de solicitare de vot prin corespondenta. Odata completat formularul de solicitare, acesta se trimite cu titlu gratuit AEP. AEP va trimite un mesaj de reconfirmare la adresa de email a persoanei specificate in formular pentru eliberarea certificatului de inregistrare electoral.

2. Inregistrarea online in SE al AEP. Completarea formularului de solicitare pentru votul prin corespondenta. AEP va trimite un mesaj de reconfirmare la adresa de email a persoanei specificate in formular pentru eliberarea certificatului de inregistrare electoral.

Delegatiile Electorale trimit, prin scrisoare recomandata (un plic oficial), certificatul de inregistrare pe listele electorale si buletinul de vot. Dupa completarea acestei documentatii, trebuie sa fie depusa intotdeauna personal la sedii electorale in urne speciale.

Pentru persoanele care nu locuiesc pe teritoriul Romaniei, depunerea acestora se face in sediile ambasadelor sau consulatelor aflate pe teritoriul tarii respective.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10630 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
19 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

nu exista metoda de vot care sa nu poata fi fraudata. E o iluzie ca

votul electronic sau prin corespondenta nu poate fi fraudat, procedurile de verificare sunt mult prea oneroase si dureaza mult.
Sterpu nu poate garanta ca votul meu pentru candidatul 2 nu se centralizeaza la candidatul 4... cel mult poate garanta ca am votat si a doua oara daca incerc la alta sectie sa ma ia politia in arest preventiv. Nu poate nici macar garanta ca nu exista votanti fictivi.
Lasati-va de goange.

 

De adaugat

La votul prin corespondenta sau electronic,votantul sa trimita un e.mail sau o copie scrisa la o sectie de votare si una la o alta sectie.In caz de frauda se pot face confruntari cu cele doua sectii.
De exemplu,eu sa zicem ca votez electronic,adica prin e.mail.e.mailul meu sa fie trimis unul la sectia de votare "A" si unul la sectia de votare "B".Ambele sectii numara voturile si daca nu sunt la egalitate atunci se poate verifica cine a produs frauda.

 

@martorana-de adaugat

Da'prin votul electronic nu se poate fura?!Mai dihai ca acum,
cand totul este,cica,la vedere.

Daca tot se fura oricum, barem e mai ieftin.

Optez pentru votul electronic.

salvarea Romaniei vine din diaspora !

Ca doar nu o veni de la securistii pensionari care voteaza in haita cum le canta antena 3 .

Cat despre nesimtirea clasei politice = se stie de peste 25 de ani . Dar , avem ce s-a votat .

Sterpule, spune tu cum descoperi CNP-uri fictive

si persoanele fictive corespunzatoare care voteaza... o data ca persoana reala si a doua oara pe CNP-ul fictiv... poate numai cu un sistem de identificare handscanner sau ceva asemanator...
Pitestean sa fii, noroc sa ai!

Va sigur Martorana, ca sistemele de verificare si autentificar

sint mult mai subtile si dificil de ocolit decat este descris in articol. Desigur, nimenu nu va garanta niciodata inviolabilitatea absoluta, dar sansele sa fie traficat in scurta perioada (citeva minute) de activitate electorala personala, sint absolut infime. Cupalt cu un sistem de cifraj de 256bits, decriptarea ar luma citeva zeci de ani, in conditiile tehnice actuale.
Efortul de a sparte plicul inchis este ata de importanta siia atata timp, incat nu mai are sens...
Doar viitoarea informatica quantica, poate avea sanse de spargere a informatiilor securifzate prin algoritmele de inalta complexitate utilizate in Elvetia!
Citi hackeri se pot lauda ca au spart un cont bancar aici sau au masluit un vot electronic?
A 5ea Elvetie, voteaza de ani de zile astfel, comisiile electorale nu au constatat cazuri de frauda cu succes.
A 5ea Elvetie are un numar de electori comparabil cu Diaspora romana si care sint repartizati pe toate continentele! Credeti ca elvetienii sint mai stupizi decat altii?

Informare

Aici nu vorbin de o singura lege....sunt 24 de legi europene care trebuiesc respectate...nu este o idee...este o practica in Europa moderna...cat despre siguranta ...cine doreste ii voi trimite un document tehnic...aici vb de incriptari in sisteme webservice.....cat despre daca cineva doreste sa voteze de doua ori nu prea mai poate..daca intai se citea documentul se vedea ca o persoana inregistrata nu mai apare pe listele de votare, nu mai are unde vota...dispar listele ,,aditionale,, ...intai citim si dupa comentam...eu oricum pot raspunde la orice intrebare

uite ce-i baiatu: sa puna statul un premiu de

100 000 EUR pentru cel care dovedeste ca programl lui Sterpu poatere fi fraudat si vorbim dupa aia... pariez ca vor fi mai multi castigatori decat cei de la loteria fiscala!

Vot electronic?

Unii nu stiu sa scrie,altii nu au curent electric si foarte multi habar nu au de PC.Puneti mana si faceti autostrazi ca poate doar asa le vine romanilor mintea la cap, nu de afara,ca si aia de afara sunt marea majoritate dusi cu pluta,ci de la Iluminati.

 

Votul electroni este astfel conceput si simplificat, incat o

persoana cu grad redus de educatie (sa spunem din clasa 8a) este capabila sa inteleaga functionarea si sa foloseasca sistemul corect. Acesta este un minim de educatie exigent. Aceasta inseamna o ergonomie corecta si in folosul cetateanului.
Nu trebuie sa fii inginer in bombe atomice ca sa votezi in 2-3 minute :))) sistemul face restul pentru tine!

Aici vorbim de votul romanilor din afara tarii, ...

...nu de analfabetii de la tara. Aia se duc si voteaza cum stiu ei, clasic, cu degetul pe trandafiri.
Cei plecati din tara, daca nu stiu sa manipuleze un PC, nu vad ce ar cauta in strainatate, doar a fure sau sa cersasca, ca peste tot se cer cunostinte de operare PC. Pana si cei de la matura stiu bine sa manuiasca un e-mail, webcam sau un mess, sa vada ce mai fac cei din tara.
Cei care se duc sa fure sau sa cersasca, se pot duce la ambasade, votul clasic nu e eliminat, merge in paralel cu cel electronic. Cine stie si are un calculator, voteaza electronic, cine nu, bate drumul pana in tara sau la ambasada. Simplu!

Votul

Exista solutii pentru (aproape) toate problemele legate de votul celor ce nu sunt in tara in momentul votului. Nu lipsa de solutii a fost aceea ce a dus la nefunctionarea votului.

In primul rand trebuie sa se doreasca ca votul sa fie exprimat de toti cei ce doresc aceasta.

Apoi, votul exprimat trebuie sa notifice pozitia exacta a votantului fata de subiectul votului. In cazul unei alegeri intre doua raspunsuri, sa existe si optiunea de a specifica ca niciuna dintre solutiile propuse nu corespunde.

In final, votul trebuie sa fie suficient de transparent pentru a putea fi trasabil si de securizat pentru a nu putea fi deturnat, denaturat sau falsificat.

 

Corect Obiectiv21. aici exista (in standard) optiunea de a

propune altceva decat DA sau NU, decat un candidat sau altul! Poti adauga NU STIU sau numele altei persoane, oricare ar fi ea! Daca aceasta persoana este eligibila legal, va acumula voturi ca si candidatii propusi initial!
Cita despre inviolabilitatea votului si imposibilitatea falsificarii, avem solutii intr-adevar exceptionale, va asigur! si testate de ani de zile. In tari ca US sau Canada. V-am asigurat?

O sa trebuiasca sa o rezolve

legiuitorii, adica cei d'al de "auto",si alte eminente alese, numai ele stiu de cine...
Daca vor vot obligatoriu, ce ziceti, nu vor trebui sa rezolve si aceasta hiba ?Acum conteaza cum o vor face, avand in vedere ca poporul s-a cam inmuiat, nu mai are chef de vigilenta la tot ce inseamna legislativ, executiv,...
Nu ati vazut declaratia lui Ponta fata de greva functionarilor publici ?

 

BRAVO, DOMNULE!

Fratii nostrii din afara granitelor ii vor FORTA pe bolovanii si cozile de topor, sa actioneze! Astia, dragilor, numai de FRICA vor face ceva! Sa-i ajutam sa nu uite cine-i voteaza! Zic!

 

Solutia propusa de Dragos Adrian Sterpu si Microsoft este perfect

valabila. Bineinteles, nu sint descrise mecanismele de autentificare, codare a votului propriu-zis, etc. in fine solutiile de securitate normale pentru asemenea tranzactii.
Am propus si eu sistemul eVoting di Geneva, foarte asemanator cu sistemul descris in articol. Cu particularitatea ca sistemele de autentificare, cifrare si validare a votului sint sustinute de masuri de srecuritate care depasesc cu mult solutiile Microsoft. (asta nu inseaman ca solutia lor nu este buna, inseamna doar ca ar putea exista fali de securitate...).
Noi folosim canale de comunicare secirizate cu algoritmi specific elvetieni, care nu sint admisi in US, de exemplu, fiindca sint reputati imposibil de spart :))) acesti algoritmi sint o creatie autohtona, utilizat in specal in sistemul bancar si in sitemul dosarului medical informatic, alta aplicatie de varf a tehnologiilor de cifrare cu inalt grad de siguranta.
In sectorul medical, secretul medical este inca si mai important decat secretul electoral, ... va las sa apreciati calitatile sale :)
Deci, acum 2 saptamani, am lasat documentati necesara in Romania, vom vdea daca presedintele, parlamentul sau guvernul vor fi gata sa utilizeze aceste tehnologii si sa adapteze legile nationale, in concordanta cu aceste drepturi constitutionale.
Probele actuala in RO este ABSENTA cadrului legislativ pentru votul prin corespondenta sai electronic. Aceasta absenta intarzie realizarea acestui proiect de democratie.

 

Sisteme

Sistemele elvetiene tip ACS sunt redutabile insa nu cred ca romanii si le pot permite. Oricum, solutii exista.

 

Pare cea mai sigura forma de vot,

Este absolut necesar daca traim in Europa secolului actual si in plus, are avantajul de a ingradi accesul la vot al analfabetilor. Ar mai fi doar un aspect: sa nu se implice STS-ul sau alte servicii. Dar daca sistemul de vot e corect, vor accepta oare "alesii"? Daca nu ne modernizam, atunci sa votam ca-n India, unde dupa vot, esti insemnat, inmuind degetul intr-o cerneala care se mai ia abia peste o saptamana. Propun initierea unui referendum sau cel putin a unei petitii online (http://www.petitieonline.com/).

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor