Tinerii nu ar trebui sa aiba drept de vot de la 16 ani - sondaj

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 10:05
4179 citiri
Tinerii nu ar trebui sa aiba drept de vot de la 16 ani - sondaj

Tinerii nu ar trebui sa aiba drept de vot de la varsta de 16 ani, cred aproape trei sferturi dintre romani.

Potrivit unui sondaj realizat de Ziare.com, 71,51% dintre respondenti sunt de parere ca tinerii din Romania nu ar trebui sa aiba drept de vot cu doi ani mai devreme decat in prezent, adica de la varsta de 16 ani.

De partea cealalta, 26,95% dintre cei care au raspuns la sondaj cred ca este o idee buna ca romanii sa voteze inainte de varsta majoratului, inca de la 16 ani.

Sondajul a fost realizat in perioada 29 martie - 3 aprilie, pe un esantion de 7.214 persoane.

Ar trebui tinerii sa voteze de la varsta de 16 ani? - Sondaj Ziare.com

Intr-un an electoral incarcat si in conditiile in care populatia Romaniei a ajuns la 19 milioane de locuitori, s-au dezvoltat discutiile pe marginea varstei la care ar trebui sa voteze tinerii romani - 18 ani sau 16 ani.

Presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a fost unul dintre cei care au insistat pe ideea ca tinerii ar trebui sa voteze de la varsta de 16 ani, din moment ce ei au dreptul sa munceasca de la aceasta varsta.

"In dreptul romanesc, tinerii pot munci de la 16 ani. Aduc un aport societatii noastre, atunci este corect sa poti sa ai si drepturi", a afirmat Gabriel Oprea.

Acest proiect este sustinut si de Consiliul Europei, dupa ce Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) s-a pronuntat, anul trecut, in favoarea coborarii la 16 ani a varstei minime pentru dreptul de vot in cele 47 de state membre ale organizatiei paneuropene.

Consiliul Europei a considerat ca aceasta masura ar putea combate actuala tendinta demografica din Europa, unde populatia imbatraneste din ce in ce mai mult.

La randul sau, europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, in vara anului trecut, ca sustine in continuare ideea votului de la 16 ani, in ciuda rezultatelor de la examenul de bacalaureat.

Un posibil adversar al acestei idei ar fi PSD, care s-a declarat cu mai multe ocazii impotriva unei astfel de initiative.

Astfel, un argument contra acestei masuri ar fi varsta frageda a viitorilor electori, insa unele voci au declarat ca ei pot fi responsabili si de la aceasta varsta, mai ales daca au loc campanii de informare a lor, in prealabil.

Citeste si:
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...