UDMR contesta uninominalul lui Basescu

Joi, 18 August 2011, ora 21:34
1574 citiri
UDMR contesta uninominalul lui Basescu

Presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor, Attila Korodi, a declarat, joi, ca ideea de vot uninominal necompensat, avansata de presedintele Traian Basescu, ar insemna ca o buna parte din societatea romaneasca sa fie marginalizata, chiar daca si-a exprimat votul.

"Asta ar insemna un sfert dintre alegatori prezenti la urne, pentru ca vorbim de oameni care voteaza partide ce nu indeplinesc criteriul de a avea o treime din optiunile electorilor. (...) Sa marginalizezi o parte importanta a societatii romanesti, chiar daca si-a exprimat votul, este sinucidere pe constructia nationala. (...) Si, mai ales, in perioade complicate, chiar daca democratia costa, in sensul bun al cuvantului, ai garantia ca o parte mare a societatii romanesti, prin reprezentanti, este implicata in dezbateri publice serioase", a afirmat deputatul UDMR.

Attila Korodi sustine ca ipoteza de uninominal intr-un singur tur de scrutin este una care nu a mai fost vehiculata pana acum si a precizat ca istoria de 20 de ani a demonstrat ca "momentele in care Guvernul a fost constituit de un partid puternic majoritar au insemnat derapaje si excese".

Presedintele Traian Basescu s-a declarat, joi, adeptul votului uninominal necompensat, care ar fi o solutie corecta si care ar da si posibilitatea formarii unor guverne solide, nu dependente de "tot soiul de aliante".

"Categoric, sustin ideea votului uninominal necompensat, in doua tururi sau intr-un singur tur. Acum avem situatii absolut aberante ca oameni care au fost pe locul intai nu au intrat (in Parlament - n.r.), ci a intrat cel de pe locul doi sau trei, ca urmare a procesului de compensare. Da, cred ca pentru 2012 ar trebui sa venim pe votul uninominal necompensat, intr-un tur sau in doua tururi.

Daca s-a facut pentru primari alegere intr-un singur tur de ce nu s-ar face si pentru membrii Parlamentului alegere intr-un singur tur?", a afirmat seful statului, prezent la tabara de vara de la Sulina, organizata pentru tinerii romani din diaspora.

Citeste si:
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat vineri, 28 ianuarie, la criticile primite de cetățeni din cauza problemelor legate de termoficare. Într-unul dintre mesajele critice, un...
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut vineri, 28 ianuarie, noi declarații aberante împotriva vaccinării anti-Covid. Invitată la un post de televiziune intitulat News România, senatoarea a...