UDMR contesta uninominalul lui Basescu

Joi, 18 August 2011, ora 21:34
1724 citiri
UDMR contesta uninominalul lui Basescu
Foto:ecomagazin.ro

Presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor, Attila Korodi, a declarat, joi, ca ideea de vot uninominal necompensat, avansata de presedintele Traian Basescu, ar insemna ca o buna parte din societatea romaneasca sa fie marginalizata, chiar daca si-a exprimat votul.

"Asta ar insemna un sfert dintre alegatori prezenti la urne, pentru ca vorbim de oameni care voteaza partide ce nu indeplinesc criteriul de a avea o treime din optiunile electorilor. (...) Sa marginalizezi o parte importanta a societatii romanesti, chiar daca si-a exprimat votul, este sinucidere pe constructia nationala. (...) Si, mai ales, in perioade complicate, chiar daca democratia costa, in sensul bun al cuvantului, ai garantia ca o parte mare a societatii romanesti, prin reprezentanti, este implicata in dezbateri publice serioase", a afirmat deputatul UDMR.

Attila Korodi sustine ca ipoteza de uninominal intr-un singur tur de scrutin este una care nu a mai fost vehiculata pana acum si a precizat ca istoria de 20 de ani a demonstrat ca "momentele in care Guvernul a fost constituit de un partid puternic majoritar au insemnat derapaje si excese".

Presedintele Traian Basescu s-a declarat, joi, adeptul votului uninominal necompensat, care ar fi o solutie corecta si care ar da si posibilitatea formarii unor guverne solide, nu dependente de "tot soiul de aliante".

"Categoric, sustin ideea votului uninominal necompensat, in doua tururi sau intr-un singur tur. Acum avem situatii absolut aberante ca oameni care au fost pe locul intai nu au intrat (in Parlament - n.r.), ci a intrat cel de pe locul doi sau trei, ca urmare a procesului de compensare. Da, cred ca pentru 2012 ar trebui sa venim pe votul uninominal necompensat, intr-un tur sau in doua tururi.

Daca s-a facut pentru primari alegere intr-un singur tur de ce nu s-ar face si pentru membrii Parlamentului alegere intr-un singur tur?", a afirmat seful statului, prezent la tabara de vara de la Sulina, organizata pentru tinerii romani din diaspora.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#vot uninominal, #Attila Korodi , #vot