Uninominal sau lista? (Opinii)

Joi, 13 Iunie 2013, ora 22:48
1774 citiri
Uninominal sau lista? (Opinii)

De vreo zece ani incoace, fiecare coalitie venita la putere in Romania a incercat sau chiar a reusit sa schimbe sistemul de votare.

La inceput a fost votul pe lista. Sub pulpana lui multi neaveniti s-au strecurat in Parlament negociindu-si pozitiile pe lista de partid. Odata ajunsi in Parlament, au capatat imunitate parlamentara la dosare de drept comun si putini au mai auzit de ei pana cand au iesit din parlament. Unii vor mai fi fiind acolo si in ziua de azi.

Si a venit votul uninominal propus de catre defuncta DA. Dupa zbateri inutile prin parlament si la CCR, a reiesit o struto-camila de sistem de vot, o aberatie legislativa care a umplut Parlamentul peste capacitatea lui de dezbatere cu alesi multi veniti de pe pozitiile a doua si a treia in voturile circumscriptiilor electorale.

Mai intai PDL si apoi USL a incercat sa schimbe sistemul in uninominal pur intr-un singur tur. Legea a fost declarata neconstitutionala de catre CCR in cazul USL sau nu a fost acceptata de UDMR in cazul PDL.

Acum USL incearca sa defineasca iar sistemul de vot, insa nu se pot pune de acord cu o propunere.

Toti accepta realitatea ca nimic nu poate fi mai prost decat actualul sistem de votare, insa e greu de definit ce anume ar merge la conditiile actuale din Romania.

Articolul curent face o analiza asupra sistemului de vot uninominal si explica de ce nu poate merge in conditiile curente ale Romaniei fara schimbari mari de filosofie a alegerilor.

Sistemul de vot uninominal intr-un singur tur (castigatorul ia tot) se practica in lumea anglo-saxona de sute de ani.

Este adevarat, favorizeaza partidele mari, insa a fost implementat intr-un mod extrem de transparent, partidele avand foarte putin de spus in selectia candidatilor care ajung in fata alegatorului la alegeri generale pe un buletin de votare.

In sistemele de vot anglo-saxone puterea adevarata este de partea alegatorului prin alegeri primare deschise si transparente.

Cam un an inaintea alegerilor generale, partidele cauta candidati locali pentru participarea in alegerile primare. Modul in care se fac alegerile primare depinde de legislatia in circumscriptie. Cateodata este o adunare in care se face vot la vedere, alta data se face un vot centralizat pe o lista (ambele organizate de partide), insa de multe ori votul este formal in cabina de vot, supervizat de autoritatile electorale pentru corectitudine (mai scump de implementat, insa foarte transparent).

Pentru a castiga nominalizarea partidului au loc dezbateri publice transmise in direct si mitinguri electorale in care candidatii partidului se pozitioneaza in vederea alegerilor primare.

La final, electoratul partidului alege un candidat care sa participe in alegerile generale.

La alegerile generale deja candidatii sunt cunoscuti, insa au loc dezbateri publice transmise in direct intre finalisti. Daca un candidat are un avans substantial in sondaje, de obicei evita dezbaterea pentru a nu pierde in sondaje. Asta se intampla de obicei daca candidatul deja este in pozitia pentru care candideaza si are succes in ea.

In ziua votului, membrii si simpatizantii partidelor si independentii aleg candidatul invingator intr-un singur tur.

Multi ar spune ca sistemul uninominal nu e reprezentativ. Insa procesul total transparent de selectare a candidatilor si puterea pe care o are alegatorul de a stabili candidatul partidului in alegerile generale fac acest sistem foarte puternic si popular. Sistemul favorizeaza partidele mari, insa si candidatii independenti.

Sistemul uninominal curent sau propus in Romania nu are cum sa mearga fara adoptarea unor alegeri primare in partide foarte similar cu sistemele de vot anglo-saxone.

Fara o transparenta a sistemului de selectie prin alegeri primare si fara dezbateri publice deschise la nivel de circumscriptie electorala, omul s-ar duce la vot in necunostiinta de cauza si fara sa aiba niciun fel de detalii asupra candidatilor si initiativelor lor.

Cand se duce la vot, omul ar vota partidul, pentru ca nu stie nimic (sau aproape nimic) despre candidat. Or, un astfel de sistem de vot nu e cu nimic mai bun decat cel pe lista.

In conditiile Romaniei, decat un vot uninominal ciuntit, in care alegatorul este tinut in ignoranta, e mai bun un sistem de vot pe lista.

Insa implementarea unui vot uninominal autentic cere o schimbare a filosofiei a sistemului de votare in Romania.

Ma indoiesc ca partidele curente sunt in stare sa piarda controlul asupra stabilirii candidatilor si mutarii puterii de selectie a candidatilor la nivelul electoratului.

Citeste si:
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
Curtea Constituţională a admis miercuri, 20 octombrie, cu unanimitate de voturi, o sesizare formulată de 50 de parlamentari - deputaţi neafiliaţi şi membri AUR şi PSD, privind...
Rareș Bogdan, fotografiat alături de fugarul Cristian Rizea. Fostul deputat PSD și-a anunțat candidatura la primăria orașului Bălți VIDEO
Rareș Bogdan, fotografiat alături de fugarul Cristian Rizea. Fostul deputat PSD și-a anunțat candidatura la primăria orașului Bălți VIDEO
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit în Republica Moldova pentru a se sustrage unei pedepse primite în România de 4 ani și 8 luni de închisoare, a publicat miercuri, 20 octombrie, o...
Sursa: Ziare.com