Ziare.com

Vot obligatoriu si buletine cu spatiu gol pentru nemultumiti - propunere PSD

Vineri, 13 Iunie 2014, ora 10:58

   

Vot obligatoriu si buletine cu spatiu gol pentru nemultumiti - propunere PSD
Toate buletinele de vot ar putea contine un patrulater liber care va putea fi stampilat de alegatorii care sunt nemultumiti de toti candidatii inscrisi in cursa electorala, a declarat deputatul PSD Ioan Munteanu.

Parlamentarul lucreaza la o initiativa legislativa potrivit careia participarea la vot va deveni obligatorie, in caz contrar fiind prevazute amenzi.

"Este clar ca absenteismul este cauzat de nemultumirea alegatorilor fata de clasa politica, ori daca introducem votul obligatoriu, trebuie sa le oferim posibilitatea acestora sa isi exprime punctul de vedere. Si pentru ca buletinele de vot sa nu mai fie anulate, ne gandim sa introducem un patrulater gol in care cei nemultumiti sa puna puna stampila, iar votul sa nu mai fie anulat", a declarat deputatul Ioan Munteanu.

Parlamentarul social-democrat a adaugat ca se ia in considerare repetarea alegerilor in cazul in care procentul celor care stampileaza patrulaterul gol depaseste 50 la suta plus unu dintre voturile valabil exprimate.

"Este o situatie care se poate intampla de doua-trei ori, ca majoritatea celor care vin la vot sa aleaga aceasta forma de amendare a clasei politice. In aceasta situatie ne gandim daca nu ar trebui repetarea alegerilor. Trebuie insa sa tinem cont ca, intr-o astfel de situatie, vor ramane in mandat tot alesii vechi, care pot fi mai rai decat cei aflati in noul mandat", a adaugat deputatul PSD.

Ioan Munteanu isi doreste ca obligativitatea participarii la vot sa fie aplicata cat mai repede si crede ca va intruni vointa a minim doua treimi dintre parlamentari, asa cum prevede Constitutia, pentru ca proiectul de lege privind obligativitatea votului sa fie aprobat.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2997 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

puneti doar patrulaterul pt. cei nemultumiti:suntem extra-majoritari

"In aceasta situatie ne gandim daca nu ar trebui repetarea alegerilor." Nu!! alungarea vostra!! Introducerea de teste pt. depistarea politicienilor corupti: 99.99%, sa nu mai puteti candida!!

 

...

...vot obligatoriu ok (cu/fara o zi libera de la angajator) dar va rog dragi politicieni sa stati in patru labe pentru un sut in gura de la fiecare "nemultumit"!

Ideea nu e nouă, e bună si poate fi imbunătățită

De exemplu
- patrulaterul să nu fie gol ci să scrie clar in el - niciunul dintre candidați nu mă reprezintă;
- alegerile sa fie repetate, de acord, cu o adăugire: candidații refuzați sa nu mai aibă dreptul să candideze trei ture de la momentul refuzului; obligatoriu să se schimbe garnitura de propuneri!

Ar fi bun și vot uninominal, că listele alea ascund o grămadă de nenorociți...

 

Pana shi indienii (din India) au introdus aceasta regula.

Imi pare ca in Belgia votul este obligatoriu,
cu aceeashi patratzica in plus pentru "nemultzumit".
Nimic neconstitutzional, dupa cum "argumenteaza" unii shi altzii: votul trebuie sa fie obligatoriu, este o datorie a cetatzeanului, care trebuie sa decida viitorul tzarii.
Nu stiu daca procentul este acelashi, de 50%, dar in India au aceeashi "chestie": alegerile se repeta daca alegatorii resping candidatzii.

"sa aleaga aceasta forma de amendare a clasei politice."

Nu am vazut nicaieri ca daca sunt stampilate patratele nemultumitilor, numarul politicienilor alesi ar scadea. Asta-i singurul mod de amendare al politicienilor: sa nu ajunga in functii! Ca altfel ei au imunitate privitoare la ideile lor...

 

metode

Azi politicienii fac totul numai sa amageasca, sa pacaleasca alegatorul in loc de programe de guvernare.
Ei vor legitimitate prin votul poporului sa poata face ce vor in numele poporului. Vot obligatoriu!
Ei nu se uita in curtea lor ca nu fac nimic pentru oameni!

 

.. in cazul in care procentul celor care stampileaza ..

.. . patrulaterul gol depaseste 50 la suta plus unu dintre voturile valabil exprimate.
In acest caz Basescu mai sta 10 ani presedinte,pentru cz 10 ani se vor repeta alegerile.

 

propunere

Repetarea nu e o solutie. Mai degraba reducerea nr de parlamentari in functie de procentul obtinut de cei care sanctioneaza prin vot toata clasa politica. Nu sunt de acord cu amenzi pentru neparticiparea la vot; as propune deduceri de impozit pentru cei care voteaza, ar fi mai stimulativ si nediscrimatoriu (votul obligatoriu cred ca e neconstitutional).

 

Daca tot aveti voi

majoritate in legislativul tarii, ia schimbati voi si numarul de parlamentari la maxim 300.Ca-i o camera ca-s doua, dar nu mai mult de 300 de trantori.
Cat priveste propunerea, cred ca s-a pornit cu stangul: nu patrulater cu membrii de partid ci patrulater cu un singur nume.Nu patrulater alb si cu ramanerea in functie a celor existenti!De unde poti tu deduce ca lumea e multumita de cei existenti.
Interesant in acest caz, cine se duce cu urna la votantii lui Dragnea, cei trecuti din aceasta lume ?

 

probabil

peste70-80% dintre alegatori vor vota patratul gol !

 

Votul obligatoriu este neconstitutional

Daca nu scrie in constitutie ca votul este obligatoriu atunci nu este obligatoriu - Probabil ca deputatul PSD Ioan Munteanu si-a obtinut doctoratul total cu dizertatia drepturilor obligatorii ale omului - La Academia de doctori totali din Crevedia

 

PSD o ia pe aratura clipa de clipa si ceas de ceas

Dupa reducerea CAS la angajator care va diminua pensiile viitoare, au venit acum cu alta nazbatie: votul obligatoriu - Conform constitutiei cetatenii au drepturi si obligatii - Transformarea unui drept constitutional intr-o obligatie este o aberatie care nu putea fi scremuta decat in capetele de paie ale politrucilor damboviteni

 

pur anticonstitutional & ilogic

:)
se pot gasi chestii stimulative(desigur legale) pentru a atrage lumea la vot : alegatorii pot trage suturi candidatilor din orice pozitie,chiar (si mai ales) din ofsaid,anularea impozitelor pe venit(dar somerii ?),tombole cu masini de lux si sejururi pe coasta de azur(bun,astea vor fi antamate de candidati)...

idei pot fi multe,dar,ca sa amendezi un om ca nu voteaza,e o timpenie cit secolul de mareata,marca psd.
in loc sa-i oferi ceva,ii iei,uite asa economia va creste brusc dupa alegeri cu 2-3 % si pitifelnicii psdisti vor horcai de placere :)))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor