Ziare.com

Votul "in alb", un proiect care le-ar da romanilor ocazia sa-i taxeze pe politicieni

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 22:23

   

Votul "in alb", un proiect care le-ar da romanilor ocazia sa-i taxeze pe politicieni
Parlamentarii Opozitiei au inaintat un proiect legislativ care sa le dea alegatorilor optiunea sa nu voteze pentru niciun candidat de pe buletin, fara ca votul lor sa fie anulat.

Este vorba despre votul in alb, cunoscut si sub denumirea de "vot de protest", un sistem ce le-ar permite oamenilor sa mearga la vot si sa puna stampila pe un cadran gol, ceea ce inseamna ca nu aleg niciun candidat, dar votul ramane valabil, transmite Adevarul.

Unul dintre semnatarii acestui proiect este deputatul Tudor Ciuhodaru, care a explicat ca el ar permite alegatorilor sa-i sanctioneze pe politicieni si pe partidele din care acestia vin, dar ar reduce si numarul de parlamentari si ar creste participarea la vot.

La 30 noiembrie, romanii pot vota "in alb"

"Acest sistem de vot ne va da pentru prima data posibilitatea sa-i trimitem acasa pe ei si pe partidele pe care le reprezinta. Putini stiu astazi ca putem sa ne exprimam nemultumirea fata de politica si politicieni prin simpla introducere in urna a buletinului de vot nestampilat. Si mai putini stiu ca, in forma actuala, acest vot alb practic nu conteaza intrucat nu este luat in calcul la numararea voturilor valabil exprimate.

Pentru ca aceasta sanctiune sa devina efectiva acest act normativ prevede ca votul alb sa fie exprimat intr-un patrulater distinct pe buletinul de vor si sa conteze in formula de calcul a voturilor valabil exprimate", a declarat Tudor Ciuhodaru.

Proiectul a intrat deja in dezbaterea Camerei Deputatilor, care este for decizional, iar daca el va trece de Parlament, romanii isi vor putea exprima nemultumirea fata politicieni pe care nu-i doresc nici macar in calitate de candidati.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1724 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

voi bagatzi-le in alb ,

- ca le schimba dragnea cu alea care ii trebuie la deschiderea urnelor !!!

 

Iata aiureala Opozitiei,lipsita de proiecte de tara "postintegrare"!

Din lipsa de proiecte de reconstructie economica si industriala, postintegrare in UE, Opozitia noastra calca in oale, cu tot felul de proteste, propuneri de reducere a cine stie carei dari, cu tot felul de aiureli, desi stie ca sint imposibile financiar.
Cu economisti de carton si fara viziune asupra dezvoltarii economice, face doar galagie "opozitionala" de 2 ani, fiindca inexistenta cum este in "stiinta economica a dezvoltarii economice", nu critica nici macar ceeace ar fi LEGITIM de reprosat guvernului Ponta:renuntarea la promisiunea electorala de crestere economica asumata politic,de 3-4 la suta pe an, care ar fi creat citeva mii de noi locuri de munca anual.In rest, ce mie Guvernarea, Tanda, asa-i si opozitia ...Manda!

 

Are un "vot alb" de la mine, pentru convingerile politice ferme,

Verticalitate si intraga "activitate politica" in Parlamentul Romaniei!

 

BA NU!

eu ALEG sa nu girez nici un candidat neprezentandu-ma la vot. renunt la cetatenia romana, ca si asa nu-mi aduce decat deservicii...

 

fara titlu

Foarte buna ideea cu votul alb, in acest caz voi merge si eu la votare!

 

O idee buna,

care ar permite reducerea numarului de parlamentari.

 

aceeasi mizerie

Nu, romanii isi vor exprima nemultumirea fata de politicieni prin absenta de la vot, sau punand stampila pe toti candidatii, fiind astfel siguri ca votul va fi anulat. Cel mai bine este sa scrie pe buletin ca-i baga in p. m. pe toti banditii si mincinosii din pulitica rromaneasca.

 

Principiul votului "alb" este mai complicat un pic...

Dar apreciez argumentatia sustinuta in articol si in citeva comentarii.
Cel mai simplu, ar fi sa adauge inca o linie, fara nume, unde orice alegator poate propune candidatul sau preferat! Poate scrie si numele pisicii daca doreste!
Astfel, votul este valabil si contabilizat!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor