Lukaşenko spune că prin manevrele militare din Belarus nu amenință Ucraina. „Dacă vreţi pace, pregătiţi-vă pentru război”

Joi, 22 Decembrie 2022, ora 14:45
2173 citiri
Lukaşenko spune că prin manevrele militare din Belarus nu amenință Ucraina. „Dacă vreţi pace, pregătiţi-vă pentru război”
Președintelr belarus Aleksandr Lukașenko și omologul său rus Vladimir Putin/ FOTO: i24news.tv

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a negat joi că recentele manevre militare din ţară ar fi avut ca ţintă Ucraina şi a respins "teoriile conspiraţiei" privind desfăşurările forţelor armate belaruse la graniţă, relatează Reuters.

Vorbind la o reuniune cu liderii militari, care a marcat sfârşitul inspecţiilor militare instantanee desfăşurate în această lună, Lukaşenko a mai spus că nu poate exclude o "agresiune" împotriva Belarusului din partea unor "vecini", fără a specifica cine ar putea fi aceştia.

"Dacă vreţi pace, pregătiţi-vă pentru război", a adăugat Lukaşenko, precizând că manevrele militare s-au limitat la teritoriul belarus şi nu au ameninţat pe nimeni altcineva.

În ultimele săptămâni, Belarusul a anunţat o serie de activităţi militare, inclusiv verificări ale nivelului de pregătire şi o nouă desfăşurare de trupe ruseşti în ţară. Manevrele i-au făcut pe oficialii ucraineni să sugereze că Rusia ar putea plănui un nou atac asupra Kievului folosindu-se de teritoriul belarus, aşa cum a făcut, fără succes, în primele zile ale războiului său din Ucraina.

Lukaşenko l-a primit luni la Minsk pe Vladimir Putin, o vizită rară în străinătate pentru liderul de la Kremlin. Deplasarea lui Putin a provocat temeri că ar încerca să convingă Belarusul să se alăture campaniei sale militare din Ucraina, lucru pe care Lukaşenko a refuzat să-l facă până în prezent.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că ipotezele privind astfel de planuri sunt "nefondate" şi "stupide".

#Aleksandr Lukasenko, #Belarus, #Rusia, #razboi, #razboi Ucraina , #stiri internationale
Comentarii