Principalul opozant al lui Putin se distrează pe seama birocrației rusești. Cum răspunde penitenciarul cererilor insolite ale lui Alekseii Navalnîi

Sambata, 03 Iunie 2023, ora 08:43
3663 citiri
Principalul opozant al lui Putin se distrează pe seama birocrației rusești. Cum răspunde penitenciarul cererilor insolite ale lui Alekseii Navalnîi
Aleksei Navalnîi a fost condamnat la 11 ani pentru o așa-zisă fraudă, dar îl așteaptă și alte procese /Twitter

Aleksei Navalnîi, cel mai faimos lider al opoziţiei din Rusia, a făcut publice, vineri, cereri oficiale care arată cum se distrează pe seama autorităţilor din închisoare făcând, de luni de zile, solicitări bizare pentru, de pildă, un kimono, o balalaikă, un gândac şi chiar pentru un cangur.

Solicitările au fost, evident, respinse de colonia penală de maximă securitate IK-6 din Melehovo, aflată la aproximativ 250 km est de Moscova, potrivit documentelor ruseşti pe care opozantul le-a postat online prin intermediul avocaţilor.

Navalnîi va împlini duminică 47 de ani, iar echipa sa a lansat apeluri la proteste pentru a-l susţine.

„Atunci când te afli într-o celulă de pedeapsă şi nu ai prea multă distracţie, te poţi oricând amuza corespondând cu administraţia închisorii”, a declarat Navalnîi. El a petrecut aproape 180 de zile în izolare începând din vara anului trecut.

Opozantul rus în vârstă de 46 de ani ispăşeşte pedepse combinate de 11 ani şi jumătate pentru fraudă şi sfidare a instanţei, în baza unor acuzaţii despre care spune că au fost inventate pentru a-l reduce la tăcere.

El a fost arestat în ianuarie 2021, la întoarcerea la Moscova, după ce s-a recuperat în Germania în urma unei otrăviri cu agent neurotoxic pe care a pus-o pe seama Kremlinului.

Documentele arată că Navalnîi i-a bombardat pe oficialii închisorii cu cereri pentru o serie de obiecte insolite, de pildă o sticlă de alcool de contrabandă, o balalaikă (instrument muzical - n.r.), un baston, două pungi de tutun ieftin, un kimono şi o centură neagră.

Corespondenţa lui Navalnîi cu autorităţile dezvăluie, de asemenea, condiţiile din sistemul penitenciar rusesc. Opozantul a cerut să i se dea un megafon unui deţinut bolnav mintal aflat într-o celulă de vizavi, astfel încât „să poată striga şi mai tare”.

De asemenea, Navalnîi a solicitat autorităţilor penitenciare să acorde al 10-lea dan la karate unui deţinut care, aparent, a ucis un om cu mâinile goale.

Închisoarea a refuzat să comenteze acest adevărat război birocratic pornit de Navalnîi pentru amuzament.

Răspunsurile închisorii la cererile sale, scrise în rusa administrativă, oficială, a funcţionarilor, cu numere de înregistrare, acronime şi referiri la diverse legi şi reguli, oferă o perspectivă satirică asupra lumii uneori absurde a birocraţiei ruseşti, o temă pe care scriitorul Nikolai Gogol a satirizat-o încă din secolul al XIX-lea.

Cum a răspuns administrația penitenciarului cererilor lui Navalnîi

„Chestiunea acordării calificării în artele marţiale orientale nu este gestionată de administraţie”, i-a răspuns, de pildă, administraţia închisorii la 28 aprilie.

Ca răspuns la cererea lui Navalnîi de a obţine permisiunea de a avea un cangur, închisoarea a scris: „Animalul identificat în cererea dvs. se referă la marsupialul... Solicitarea dvs. este lăsată fără satisfacţie”.

Navalnîi a cerut, de asemenea, ca un scaun de masaj să-i fie dat unui lider de pluton neidentificat, sugerând că ar putea reduce stresul. Închisoarea a răspuns cu răceală că nu se oferă scaune de masaj.

Navalnîi a întrebat şi despre numele câinilor de pază. Închisoarea i-a spus că nu îi poate furniza astfel de informaţii. Navalnîi a declarat că gardienii i-au spus că, dacă ar cunoaşte numele câinilor, ar putea să se împrietenească cu creaturile şi apoi să încerce să evadeze.

De asemenea, întrebarea sa dacă are nevoie de un permis pentru a ţine un cărăbuş a fost întâmpinată cu un refuz. „Insecta identificată de dvs. în cererea dvs. aparţine regnului animal”, a spus închisoarea într-o scrisoare din 3 mai.

„Voi continua să lupt pentru dreptul meu inalienabil de a deţine un cangur”, a scris Navalnîi cu sarcasm în postarea sa de pe reţelele sociale.

Un tribunal din Moscova a stabilit data de 6 iunie pentru o audiere în vederea unui nou proces pentru Navalnîi pentru acuzaţia de extremism, care l-ar putea ţine în închisoare timp de 30 de ani.

De asemenea, el a declarat că un anchetator i-a spus că va fi supus unui proces separat la un tribunal militar pentru acuzaţii de terorism, pentru care ar putea fi condamnat la închisoare pe viaţă.

Noile acuzaţii vin în contextul în care autorităţile ruseşti desfăşoară o represiune intensificată împotriva disidenţei, pe fondul luptelor din Ucraina, pe care Navalnîi le-a criticat dur.

Eveniment Quarterly Report

Cererea „specială” a lui Vladimir Putin către un fost locotenent al lui Prigojin. Misiunea vizează războiul din Ucraina
Cererea „specială” a lui Vladimir Putin către un fost locotenent al lui Prigojin. Misiunea vizează războiul din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut unui fost locotenent al lui Evgheni Prigojin, patronul grupării paramilitare Wagner căzut în dizgraţia liderului de la Kremlin şi mort în...
Marele scriitor basarabean Ion Druță a murit la Moscova. Artistul avea 95 de ani
Marele scriitor basarabean Ion Druță a murit la Moscova. Artistul avea 95 de ani
Scriitorul Ion Druță, originar din Republica Moldova, a decedat astăzi dimineață, 28 septembrie, la Moscova. Acesta a cerut să fie înmormântat la Soroca. Testamentul a fost făcut public...
#Aleksei Navalnii inchisoare, #opozitie Rusia, #Vladimir Putin, #birocratie, #inchisoare, #Moscova , #Rusia