Când apare cartea de memorii a lui Aleksei Navalnîi. Va fi lansată în 11 limbi, inclusiv în rusă

Joi, 11 Aprilie 2024, ora 20:40
1264 citiri
Când apare cartea de memorii a lui Aleksei Navalnîi. Va fi lansată în 11 limbi, inclusiv în rusă
Aleksei Navalnîi a murit la 16 februarie 2024 FOTO Hepta

Memoriile postume ale principalului opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, o mărturie a "angajamentului său neclintit în lupta împotriva dictaturii", potrivit văduvei sale, vor fi publicate pe 22 octombrie, a anunţat joi editorul american Knopf, potrivit AFP.

"Această carte este o mărturie nu numai despre viaţa lui Aleksei, ci şi despre angajamentul său neclintit în lupta împotriva dictaturii, o luptă pentru care a dat totul, inclusiv propria viaţă", a spus Iulia Navalnaia în comunicatul transmis de Knopf, referindu-se la carte, despre care editorul a precizat că va avea şi o ediţie în limba rusă.

Pe reţeaua X (ex-Twitter), Iulia Navalnaia, care trăieşte în exil în străinătate şi a promis că va continua lupta soţului ei, precizează că volumul, intitulat "Patriot" în engleză, va fi lansat în 11 limbi, "inclusiv în rusă".

Conform Knopf, Navalnîi a început să scrie cartea la scurt timp după otrăvirea severă pe care a suferit-o în 2020, pentru care a acuzat Kremlinul, dar memoriile conţin şi "corespondenţe inedite" din închisoare.

"Nu este deloc modul în care mi-am imaginat că Aleksei îşi va scrie biografia. Am crezut că vom avea optzeci de ani, iar el va sta în faţa calculatorului, lângă fereastra deschisă, şi va scrie. Iar eu m-aş fi plâns că pierde vremea în timp ce copiii urmau să vină în scurt timp la noi", a scris Navalnaia pe X.

"Ei bine, ce fel de biografie scrii la 44 de ani? A trăit abia puţin peste jumătate din viaţă (...) şi asta într-un mod oribil şi foarte, foarte nedrept. S-a dovedit că nu mai urma şi a doua jumătate", a adăugat ea.

La întoarcerea sa în Rusia în ianuarie 2021, după o otrăvire gravă, activistul anticorupţie a fost arestat imediat. El ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru "extremism" într-o colonie penitenciară din zona arctică atunci când a murit la vârsta de 47 de ani, pe 16 februarie.

Moartea sa a provocat condamnarea unanimă din partea capitalelor occidentale, mulţi lideri dând vina pe Vladimir Putin.

"Scrisă cu pasiunea, inteligenţa, francheţea şi curajul care i-au adus aprecierea pe care o merita, 'Patriot' este ultima scrisoare a lui Navalnîi către lume: o relatare emoţionantă a ultimilor ani petrecuţi în cea mai brutală închisoare din lume, o reamintire a motivelor pentru care principiile libertăţii individuale sunt atât de importante şi un apel vibrant la libertate", promite editura Knopf.

Cartea exprimă "convingerea totală a lui Navalnîi că nimic nu va rezista schimbării care va veni", a adăugat editorul.

Drepturile au fost deja vândute în întreaga lume, iar editorul intenţionează să tipărească într-o primă fază 500.000 de exemplare.

Moartea lui Navalnîi a survenit pe fondul unei represiuni sporite împotriva opoziţiei din Rusia, care s-a intensificat după invazia rusă din Ucraina în 2022.

Mii de oameni au participat la funeraliile criticului numărul unu al lui Vladimir Putin la Moscova, în ciuda riscului de a fi arestaţi. Fost avocat, Navalnîi a câştigat popularitate prin campania împotriva corupţiei.

Luna trecută, Vladimir Putin a fost reales preşedinte cu 87% din voturi, un scrutin considerat nedemocratic de majoritatea statelor occidentale, şi pe fondul unei opoziţii decimate de represiune.

Quarterly Report - Editia 4

Vladimir Putin a dat un decret prezidențial prin care dă dreptul unui colos american să-și "lichideze voluntar" afacerile din Rusia
Vladimir Putin a dat un decret prezidențial prin care dă dreptul unui colos american să-și "lichideze voluntar" afacerile din Rusia
Preşedintele rus Vladimir Putin a acordat American Express dreptul de a-şi ”lichida voluntar” afacerile din Rusia, conform unui decret publicat pe site-ul oficial al preşedinţiei, transmite...
Liderul cecen Ramzan Kadîrov s-a întâlnit cu Vladimir Putin și i-a oferit "zeci de mii de soldați", care să lupte în Ucraina
Liderul cecen Ramzan Kadîrov s-a întâlnit cu Vladimir Putin și i-a oferit "zeci de mii de soldați", care să lupte în Ucraina
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat joi dimineaţă că s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin la Kremlin şi s-a oferit să trimită mai mulţi luptători pentru a ajuta Moscova în...
#Aleksei Navalnii, #Vladimir Putin, #lansare, #carte , #Stiri Alexei Navalny