Alergatul schimbă mintea și corpul: Ce boli poți preveni și alunga

Miercuri, 17 August 2022, ora 04:43
4811 citiri
Alergatul schimbă mintea și corpul: Ce boli poți preveni și alunga
Alergarea aduce beneficii mari pentru sănătate FOTO: Health

Alergarea, precum și toate formele de exerciții fizice regulate, au mai multe beneficii asupra sănătății oamenilor.

Oamenii de știință au constatat în urma mai multor studii că alergarea aduce îmbunătățiri semnificative fizice și psihologice persoanelor care o practică, ducând la crearea unei stări foarte bune de spirit, a creșterii performanței cognitive și a scăderii masei corporale și a grăsimilor.

În plus, alergarea regulată pe o durată mai mare de timp reduce foarte mult riscul dezvoltării mai multor boli grave, precum cele de inimă, a diabetului de tip 2 și a obezității, potrivit News Medical.

Efecte psihologice pozitive asociate alergării

Studiile au demonstrat că alergarea recreativă este asociată cu o funcție cognitivă îmbunătățită, aceasta include îmbunătățiri ale fluenței nonverbale, a atenției și performanței neuromotorii.

Principala contribuție a alergării este îmbunătățirea stării de spirit și a bunăstării, cu reduceri concomitente ale depresiei, stresului din viață și al anxietății. Starea de bine, în general, este considerată unul dintre cele mai dominante rezultate psihologice asociate alergării.

Semnal de alarmă tras de medicii europeni: Ceva din aer ne înnebunește VIDEO

Sentimentele generale de bunăstare raportate de studiile de specialitate includ creșterea sănătății psihologice, a sentimentelor de liniște, revitalizare, dispoziție pozitivă, implicare proactivă, reducerea epuizării fizice și sentimente de fericire.

Efecte fizice pozitive asociate alergării

Alergarea, precum și toate formele de exerciții fizice regulate, au mai multe efecte extraordinar de benefice sănătății oamenilor. Aceasta este asociată cu scăderea masei corporale și a adipozității, a grăsimilor.

Deficitul unei vitamine din corp pune în pericol inima și creierul: Cum poți rezolva problema VIDEO

În plus, alergarea mediază riscul de a dezvolta mai multe boli cardiovasculare, cele care pot însoți obezitatea, precum diabetul de tip 2.

Alergarea este asociată cu scăderea markerilor de inflamație, îmbunătățirea supraviețuirii generale, a sănătății metabolice și la reducerea riscului de insuficiență cardiacă. Este redus riscul de dezvoltare al diabetului de tip 2 prin îmbunătățirea toleranței la glucoză și a sensibilității la insulină în timp ce scade nivelul lipidelor.

Alergarea scade, de asemenea, ritmul cardiac în repaus, tensiunea arterială și markerii arterosclerozei. Răspunsul organsimului la alergare este unul pozitiv și acesta include creșterea hipertrofiei cardiace fiziologice, o mărire și o întărire a mușchiului inimii, pentru îmbunătățirea eficienței circulației sanguine.

Citește și:
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu merg în Japonia. Evenimentul la care vor participa și întâlnirile pe care le vor avea cei doi
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu merg în Japonia. Evenimentul la care vor participa și întâlnirile pe care le vor avea cei doi
Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, fac o vizită în Japonia, unde vor avea mai multe întâlniri oficiale şi vor participa la funeraliile de stat ale...
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...