7 mituri despre alergiile de piele. De ce sa nu le crezi

Joi, 14 Martie 2024, ora 20:00
1796 citiri
7 mituri despre alergiile de piele. De ce sa nu le crezi
alergii FOTO: freepik.com

Alergiile la nivelul pielii nu sunt asemănătoare alergiilor obișnuite - ele apar în mod neașteptat și sunt cauzate de o mulțime de factori. Având în vedere multitudinea de alergii de piele care apar în rândul persoanelor, nu este de mirare că au apărut numeroase mituri despre acestea. Iată care sunt miturile pe care nu trebuie să le mai crezi.

1. Există un număr mic de factori care pot cauza alergii ale pielii

Numărul potențialilor alergeni pentru piele este nesfârșit. Pielea oamenilor poate reacționa la orice, de la săpun, detergenți pentru rufe, balsam pentru țesături, șampon, metale (nichel, cobalt, crom și zinc), adezivi, lac de unghii, medicamente și până la plante sau alimente.

2. Majoritatea erupțiilor cutanate sunt un semn al unei alergii a pielii

Dacă pielea intră în contact cu nichelul unei bijuterii și se înroșește, se umflă, devine solzoasă și simți mâncărime pentru mai multe zile consecutiv, este foarte posibil să ai o alergie a pielii. Însă, dacă aceste reacții trec rapid, este mult mai posibil să ai o dermatită iritantă - care nu este o reacție alergică.

3. Unguentele medicale nu sunt alergice

Iată un alt mit care nu este adevărat. Ingredientele active unguente (chiar dacă sunt destinate tratării alergiilor) pot provoca reacții alergice. Dacă ai o erupție sau o iritație și utilizezi astfel de produse, iar iritația se agravează și înrăutățește, este clar că ai o alergie a pielii cauzată de una sau mai multe substanțe din unguentul folosit.

4. Alergiile la soluțiile de protecție solara sunt cauzate de ingrediente

Deși unele persoane sunt alergice la ingredientele din produsele de protecție solară, altele reacționează de fapt la combinația dintre razele UV care se lovesc de protecția solară. Dacă nu stai la soare, nu va fi nici o problemă. Însă, de îndată ce te expui soarelui, apare și alergia. Poți evita acest lucru prin utilizarea protecțiilor solare care conțin oxid de titan și/sau zinc și nimic altceva.

5. Uleiurile esențiale sunt sigure pentru piele

Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate, iar unele dintre ele (lavandă, arbore de ceai, mentă) pot declanșă alergii ale pielii. Odată ce realizezi că uleiul esențial este cauza alergiei și încetezi să-l mai folosești, erupția se vindecă treptat.

6. Identificarea factorilor alergeni este ușoară

Alergologii pot restrânge rapid lista alergenilor alimentari, dar în cazul alergiilor pielii lucrurile se complică. Când suntem alergici la creveți, alune, pisici, căini sau polen, reacțiile sunt imediate, în timp ce în cazul alergiilor pielii, simptomele pot apărea și după 48 de ore.

Lista potențialilor factori alergeni este aproape infinită, iar reacțiile alergice la nivelul pielii sunt deseori întârziate în comparație cu cele alimentare, ceea ce îngreunează procesul de depistare a cauzei.

7. Testarea alergiilor pielii se face la fel că în cazul alergiilor obișnuite

Pentru majoritatea alergiilor cutanate, medicii se bazează pe testul "plasturelui", astfel încât să nu existe nicio perforare a pielii. Se plasează o picătură de alergen pe un disc, se aplică discul pe spatele persoanei timp de 48 de ore și apoi se așteaptă 4 zile pentru a vedea dacă există vreo reacție. Majoritatea reacțiilor apar în două zile, dar sunt și situații în care durează mai mult. Se pot utiliza simultan între 40 și 100 de discuri de testare.

Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
Tehnologia face parte din viața noastră de zi cu zi, însă multe dintre informațiile pe care le auzim despre gadgeturi și funcțiile lor sunt, de fapt, mituri. Unele pot fi inofensive, dar...
Rusia, cu ochii pe România. Decizia CCR nu a picat bine la Moscova. Lavrov: "CCR a executat un ordin ca în armată"
Rusia, cu ochii pe România. Decizia CCR nu a picat bine la Moscova. Lavrov: "CCR a executat un ordin ca în armată"
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a vorbit și el despre intervenția CCR și anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din România. Lavrov a spus că a urmărit ce s-a...
#alergii, #simptome, #mituri, #mituri alergii , #sanatate
  1. Horoscop zilnic. Sâmbătă, 7 decembrie. Zodia care primește o invitație tentantă
  2. Bancul zilei: Ce cadou nu trebuie să îi faci unui polițist
  3. Alimentele fermentate sunt excelente pentru sănătatea intestinului. Un cercetător de top oferă 3 sfaturi pentru a le introduce în dietă
  4. Așa arată casa de un milion de euro a lui Ștefan Bănică Jr. cu Lavinia Pîrva. Este impresionantă în interior VIDEO
  5. Lista lucrurilor care erau odată normale: demonstrează cât de mult s-au schimbat timpurile. "Îmi amintesc când nu trebuia să descarc o aplicație pentru a face asta"
  6. Cum să ai o legătură mai bună cu mama atunci când v-ați îndepărtat
  7. Hidrofoare și pompe ieftine: soluții eficiente pentru nevoile tale
  8. Stomatologia secolului 21: Soluții avansate pentru sănătatea orală
  9. 10 metode eficiente pentru a-ți revitaliza pielea după o zi aglomerată: îndrumări pentru un ten strălucitor
  10. Aparatele de spălat cu presiune - indispensabile pentru locuitorii la casă