Medicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad constată că tot mai multe persoane care au avut COVID-19 dezvoltă alergii, chiar dacă nu au în istoric sensibilitate la polen sau alte substanţe, iar numărul celor care se prezintă la specialişti este mai mare decât în anii anteriori.
Medicul Camelia Ciacli, specialist în alergologie- imunologie clinică în cadrul SCJU Arad, a declarat, miercuri, că în ultimele săptămâni foarte mulţi pacienţi alergici ajung la cabinetul specializat al spitalului.
"Această perioadă înseamnă o adresabilitate crescută a pacienţilor cu afecţiuni alergice. Pe lângă pacienţii care se cunosc cu afecţiune alergică de mai mulţi ani, apar tot mai multe cazuri de pacienţi la vârste mai înaintate cu afecţiuni clar documentate de etiologie alergică (...) Am observat că pacienţi care au prezentat infecţie cu SARS-CoV-2, fără antecedente patologice alergice, au dezvoltat anumite sensibilizări alergice într-un număr destul de mare", a spus dr. Camelia Ciacli.
Medicul a adăugat că "există studii recente care demonstrează că afecţiunea alergică duce la scăderea calităţii vieţii asemănător bolilor cardio-vasculare sau diabetului zaharat".
Specialiştii SCJU Arad spun că boala alergică la debut poate fi confundată frecvent cu viroze.
"Pacienţii prezintă de cele mai multe ori strănut în salbe, rinoree apoasă, nas înfundat, prurit nazal, prurit ocular, tuse seacă iritativă. Orice simptome care persistă mai mult de cinci-şapte zile pun problema unui diagnostic diferenţial cu o boală alergică la debut. Există nenumărate cazuri în care boala se agravează şi poate să apară o criză de astm", a spus Camelia Ciacli.
În ultima lună, la Spitalul Judeţean Arad au ajuns aproximativ 100 de pacienţi cu afecţiuni cauzate de alergii.