Alertă de călătorie în Bulgaria, din cauza ninsorilor. Se pot forma troiene de zăpadă

Joi, 26 Ianuarie 2023, ora 11:45
1651 citiri
Alertă de călătorie în Bulgaria, din cauza ninsorilor. Se pot forma troiene de zăpadă
MAE le recomandă cetăţenilor români să urmărească cu atenţie situaţia din zonele respective, iar şoferii să conducă preventiv FOTO Pixabay

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul local de meteorologie şi hidrologie, joi şi vineri, o parte însemnată a teritoriului va fi afectată de căderi abundente de precipitaţii sub formă de ninsoare, fiind emis un cod portocaliu pentru regiunile Smolian, Pazardjik, Plovdiv şi Blagoevgrad.

Se va forma un strat de zăpadă de până la 30 - 35 de centimetri, arată MAE. Se pot forma troiene de zăpadă.

Pentru regiunile Sofia, inclusiv pentru capitala ţării, Kjustendil, Pernik, Loveci, Vraţa, Montana, Kârdjali şi Haskovo a fost emis un cod galben de precipitaţii sub formă de ninsoare şi se va forma un strat de zăpadă de aproximativ 10 centimetri.

MAE le recomandă cetăţenilor români să urmărească cu atenţie situaţia din zonele respective, iar şoferii să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru circulaţia pe drumurile publice în condiţii de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca, prin decizia autorităţilor bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere.

Informaţii suplimentare pot fi accesate cu privire la starea vremii - pe site-ul www.weather.bg; cu privire la starea actuală a drumurilor - pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei "Infrastructura Rutieră" -

www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei "Vămi" din R. Bulgaria - www.customs.bg; cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL - pe site-ul www.bgtoll.bg; cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare - pe site-ul www.mvr.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web sofia.mae.ro, ec.europa.eu, www.meteolaram.org, www.mae.ro şi reaminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

#alerta calatorie bulgaria, #ninsori Bulgaria, #cod galben ninsori, #MAE, #Bulgaria , #Bulgaria