Mesajul Patriarhului Daniel, după moartea criticului literar Alex Ştefănescu. „Om de cultură, erudit istoric”

Duminica, 25 Februarie 2024, ora 19:58
2785 citiri
Mesajul Patriarhului Daniel, după moartea criticului literar Alex Ştefănescu. „Om de cultură, erudit istoric”
Criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu a murit la 76 de ani FOTO Facebook/ Silvia Grigore

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj după moartea criticului şi istoricului literar Alex Ştefănescu.

El a transmis că acesta a fost "un exemplu strălucit de bunătate, erudiţie şi fidelitate faţă de credinţă şi cultură".

"Am aflat cu adâncă întristare vestea trecerii din această viaţă, după o lungă şi grea suferinţă, a marelui om de cultură, erudit istoric şi critic literar, domnul Alex Ştefănescu. (...) În aceste momente de întristare, adresăm sincere condoleanţe soţiei şi familiei îndoliate, prietenilor şi tuturor celor îndureraţi care l-au cunoscut sau i-au citit cărţile. Veşnica lui pomenire din neam în neam! Cu părinteşti condoleanţe pentru toţi cei îndoliaţi", a transmis, duminică, PF Daniel.

Martor profund implicat al unei prolifice epoci a literaturii române din ultimele cinci decenii, autorul unei monumentale "Istorii a literaturii romane contemporane (1941-2000)", unul dintre cei mai profunzi cunoscători şi interpreţi ai operei poetice eminesciene, un om onest, generos şi credincios, Alex Ştefănescu rămâne şi post-mortem, potrivit Patriarhului, "un model cultural şi moral formator".

Patriarhul aminteşte că "a fost şi un vrednic colaborator" al postului Trinitas TV, unde a realizat "memorabila rubrică 'Lecţia de literatură'".

"În ultimii ani, ca semn de apreciere şi recunoştinţă, am oferit regretatului om de cultură Alex Ştefănescu mai multe ordine sau distincţii ale Patriarhiei Române: Diploma omagială 'Sfântul Ioan Gură de Aur, în anul 2015, Diploma şi medalia Sfinţirii Catedralei Naţionale şi Diploma omagială a anului 2018, iar în anul 2019 i-am acordat Diploma omagială a anului 2019 şi Ordinul 'Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul'. Ca o încununarea a întregii sale opere dedicate promovării credinţei şi culturii creştine, în anul 2020, i-am conferit Ordinul 'Crucea Patriarhală', cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române", a mai transmis Patriarhul BOR.

Criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu a murit la 76 de ani.

"O veste care îndoliază cultura română: a murit marele critic şi istoric literar Alex Ştefănescu. Dumnezeu să-l odihnească", a scris duminică, pe Facebook, criticul Daniel Cristea-Enache.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A murit Roberto Cavalli. Creatorul de modă italian avea 83 de ani și în ultimii ani a fost grav bolnav
A murit Roberto Cavalli. Creatorul de modă italian avea 83 de ani și în ultimii ani a fost grav bolnav
Creatorul de modă italian Roberto Cavalli a murit vineri, 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani, a anunţat presa italiană. Cunoscut timp de decenii datorită pieilor de piton şi imprimeurilor...
A murit O.J. Simpson, superstarul fotbalului acuzat de o dublă crimă în ”procesul secolului”. Pentru ce a făcut 9 ani de închisoare
A murit O.J. Simpson, superstarul fotbalului acuzat de o dublă crimă în ”procesul secolului”. Pentru ce a făcut 9 ani de închisoare
Fostul superstar al fotbalului american O.J. Simpson, al cărui proces cu privire la o dublă crimă în 1995 a captivat America înainte de achitare, a murit de cancer la vârsta de 76 de ani,...
#alex stefanescu, #deces, #Patriarhul Daniel , #BOR