Instanța pe care Alexander Adamescu ar fi șpăguit-o anulează din nou mandatul de arestare al omului de afaceri fugar

Miercuri, 14 Decembrie 2022, ora 03:05
7665 citiri
Instanța pe care Alexander Adamescu ar fi șpăguit-o anulează din nou mandatul de arestare al omului de afaceri fugar
Alexander Adamescu, la secțiunea „Persoane urmărite” de pe site-ul Poliției Române. FOTO: IGPR

Tribunalul București a revocat din nou, marți, 13 decembrie, mandatul internațional de arestare emis pe numele lui Alexander Adamescu, fiul fostului magnat Dan Adamescu, pe care autoritățile din România tot încearcă să-l aducă în țară, din Marea Britanie, și nu reușesc.

Este pentru a doua oară în acest an când magistrații de la Tribunalul București revocă mandatul lui Alexander Adamescu.

El este căutat pentru a fi judecat pentru complicitate la dare de mită în dosarul în care tatăl acestuia, Dan Adamescu, a fost condamnat la 4 ani și 4 luni pentru că a dat șpagă zeci de mii de euro unor judecători corupți de la Tribunalul București pentru a-i favoriza firmele în dosarele de insolvență.

Mai exact, Adamescu Jr. e acuzat de DNA că ar fi fost intermediarul șpăgilor date de tatăl său. Cum a plecat din țară, Adamescu Jr. nu a putut fi judecat alături de magnatul Dan Adamescu.

Alexander Adamescu face parte din categoria fugarilor de lux, pe care țări din Uniunea Europeană refuză să îi predea României sub diverse pretexte.

Tot în Marea Britanie s-a ascuns cu succes afaceristul Puiu Popoviciu, artizanul „tunului” cu terenurile Universității de Agronomie.

Alina Bica (fostă șefă a DIICOT) și Daniel Dragomir (fost ofițer SRI) se ascund sub protecția Italiei, Cristian Rizea (fost deputat PSD) a Republicii Moldova, iar Sorin Oprescu (fost primar al Capitalei) sub protecția Greciei.

Hotărârea instanței unde a dat bani Adamescu

Iată minuta încheierii Tribunalului București din data de 13 decembrie:

  • „Dispune revocarea măsurii arestării preventive luată în lipsă față de inculpatul Adamescu Bogdan Alexander (…) prin încheierea din data de 19.05.2016 a judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București, pronunțată în dosarul nr. 3576/2/2016, în baza căreia a fost emis MAP nr. 13/UP/19.05.2016.
  • Dispune retragerea Mandatului european de arestare nr. 1/06.06.2016 emis de Curtea de Apel București și a celorlalte forme de executare emise ca urmare a luării măsurii arestării preventive în lipsă, la data rămânerii definitive a prezentei încheieri.
  • La data rămânerii definitive a prezentei încheieri, vor fi informate cu privire la măsurile dispuse prin aceasta, autoritatea judiciară de executare a mandatului european de arestare, Ministerul Justiției și Curtea de Apel București. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore (...)”, se arată în minuta încheierii de ședință.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, pe 11 aprilie 2022, o cerere de revocare a mandatului de arestare emis pe numele omului de afaceri Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, astfel încât autorităţile române pot continua procedura de extrădare a acestuia din Marea Britanie.

Iniţial, pe 3 martie 2022, un judecător de la Tribunalul Bucureşti a dispus revocarea mandatului de arestare şi retragerea mandatului european de arestare emis în lipsă pe numele lui Adamescu Jr. în anul 2016, decizie care ar fi blocat extrădarea lui din Marea Britanie.

Curtea de Apel Bucureşti a admis însă luni o contestaţie a DNA şi a desfiinţat hotărârea Tribunalului.

„În baza art. 205 Cod procedură penală admite contestaţia formulată de Ministerul Public - DNA împotriva încheierii din data de 3.03.2022, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti - Secţia I Penală în dosarul nr. 17560/3/2021/a1.1. Desfiinţează în totalitate încheierea contestată şi rejudecând: în temeiul art. 242 Cod procedură penală respinge ca nefondată cererea de revocare a măsurii arestării preventive formulată de inculpatul Adamescu Bogdan Alexander. Definitivă”, se arată în decizia CAB.

Alexander Adamescu, greu de extrădat

Alexander Adamescu a plecat din România şi s-a stabilit în Marea Britanie, de unde autorităţile române au încercat fără succes în ultimii ani să-l extrădeze.

Deşi două instanţe din Marea Britanie, respectiv West Magistrates Court şi Curtea Supremă a Regatului Unit, au admis extrădarea lui Adamescu, el nu a fost încă predat autorităţilor române, după ce a solicitat permisiunea de a formula o întrebare în faţa Curţii Supreme din Marea Britanie.

În iunie 2021, Alexander Adamescu a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, el fiind acuzat că în 2013 ar fi remis sume de bani unor judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine soluţii favorabile în dosare de insolvenţă în care erau implicate firme ale tatălui său, Dan Adamescu.

Conform DNA, în cursul lunilor iunie 2013 şi decembrie 2013, Alexander Adamescu şi Dan Adamescu ar fi remis sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei, magistraţilor corupți Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă, pentru ca, în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Dan Adamescu.

În cursul anului 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv pe cei doi judecători şi pe Dan Adamescu.

În ianuarie 2017, Dan Adamescu a decedat în timpul detenţiei, iar Alexander Adamescu a reclamat condiţiile improprii din centrul de arest preventiv şi cele două penitenciare unde a fost închis tatăl său - Jilava şi Rahova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noi informații despre fugarul Ionel Arsene: ”Procedura pentru extrădare se apropie de final”
Noi informații despre fugarul Ionel Arsene: ”Procedura pentru extrădare se apropie de final”
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat luni, 15 aprilie, că procedura în cazul fugarului Ionel Arsene se apropie de final. ”Fugarul Ionel Arsene încearcă să scape de întoarcerea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Alexander Adamescu coruptie, #extradare, #mandat arestare, #Tribunalul Bucuresti, #dare de mita, #fugari lux , #justitie