Ziare.com

Procurorul general desfiinteaza ordonantele pe Justitie. Pot fi eliberati criminali! Cine profita, care sunt interesele oculte? Interviu video I

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 16:32

   

Procurorul general desfiinteaza ordonantele pe Justitie. Pot fi eliberati criminali! Cine profita, care sunt interesele oculte? Interviu video I
Proiectul de gratiere poate duce la iesirea din puscarie a unor infractori periculosi, inclusiv criminali. Cei care au avut un interes al lor si l-au pus deasupra interesului public nu s-au gandit la cei care au pedepse pentru omor, pentru fapte foarte grave si ar putea beneficia de aceasta dispozitie. Imediat societatea se va trezi in fata unui nou val de criminalitate, avertizeaza procurorul general, Augustin Lazar.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Augustin Lazar a desfiintat proiectele gratierii si modificarii Codului Penal si de Procedura Penala:

"Cei care au initiat acest montaj, cu un paravan in fata unui interes ocult, au subestimat IQ-ul romanilor si al presei de investigatii, care imediat a aratat adevaratele interese".

Augustin Lazar a explicat efectele devastatoare ale proiectului asupra unor infractiuni esentiale, dar si prin eliminarea denuntului: "Daca eliminam acest instrument, legea tacerii se va reinstaura. Iata unde vor sa ajunga dumnealor! "

- Ati calificat OUG privind gratierea drept penibila. De ce?

- Ieri, la CSM am aflat despre existenta celor doua proiecte de OUG. Si am ramas surprins in contextul in care gratierile colective sunt dispuse prin lege organica, iar noi am aflat de un proiect de OUG.

Nu am inteles bine urgenta unui asemenea demers si cu atat mai putin lipsa de transparenta. De pe o zi pe alta, am aflat ca se pun in discutie in Guvern doua proiecte de acte normative.

Este atributul Guvernului sa analizeze strategia de politica penala a tarii, insa atunci cand este vorba de texte de lege foarte importante, cand e vorba despre instrumente juridice care au fost introduse in legislatia romaneasca pentru ca noi sa putem accede in UE si sa avem o eficacitate in lupta impotriva criminalitatii, suntem ingrijorati.

Colegii din CSM au fost surprinsi sa vada ca autoritatea judecatoreasca nu e luata in serios ca autoritate a statului roman, ca nu li s-a cerut avizul de catre Guvern pentru astfel de proiecte de OUG.- Urgenta este justificata de aglomeratia din puscarii si prin deciziile CEDO pe aceasta tema.

- Trebuie sa vedem ce fac si altii in UE. In state precum Franta exista un grad de ocupare de 200% si nu au luat astfel de masuri pripite, in care sa dispuna gratierea nu numai a celor incarcerati, ci si a unora sanctionati cu suspendare. De ce trebuie ei gratiati?

- Exact, cum se poate explica gratierea unor pedepse cu suspendare?

- Ca interes public nu exista o explicatie rationala. Putem identifica o explicatie ascunsa in spatele proiectelor cu nota de fundamentare politicoasa, oficiala. In spate vedem un interes ocult, care nu e explicat de nimeni, dar incepe sa-l identifice presa.

Ca magistrat, eu nu pot spune ca aceste acte normative au fost date in considerarea interesului lui X sau Y dintre persoanele inculpate sau condamnate. Insa observ cu satisfactie ca presa de investigatii, care poate vorbi despre aceste lucruri, a reusit din doua miscari sa clarifice problema.

Cei care au initiat acest montaj, cu un paravan in fata unui interes ocult, au subestimat IQ-ul romanilor si al presei de investigatii, care imediat a aratat adevaratele interese.


- Gratierea unei pedepse cu suspendare reduce termenul de incercare si apropie deci momentul reabilitarii condamnatului?

- In special persoanele condamnate pentru conflict de interese au un avantaj daca sunt gratiate, chiar daca sunt condamnate cu suspendare. Exista un numar mare de astfel de persoane si nu orice fel de persoane: primari, parlamentari, consilieri locali si judeteni.

Si iata cum se realizeaza o masa critica pentru a determina pe cineva sa iasa cu un astfel de act de clementa pasamite plangand pe urmarul celor incarcerati in conditii necorespunzatoare in penitenciar.

- De la gratierea totala sunt exceptati condamnatii pentru o serie de infractiuni, cu violenta, coruptie etc. Dar articolul 2 se refera la injumatatirea pedepsei pentru condamnatii care au peste 60 de ani, copil mic in intretinere, gravide, bolnavi in faza terminala, fara sa fie exceptata vreo infractiune. Beneficiaza deci de injumatatire orice condamnat pentru orice fapta, daca este intr-una dintre situatiile mentionate?

- Asa este. Cei care au avut un interes al lor si l-au pus deasupra interesului public nu s-au gandit la cei care au pedepse pentru omor, pentru fapte foarte grave si ar putea beneficia de aceasta dispozitie.

- Deci un condamnat pentru omor care a primit 15 ani de puscarie, are 61 de ani si a executat 7 ani si jumatate, iese din penitenciar?

- Conform acestui proiect de act normativ foarte generos, poate iesi in libertate. Si imediat societatea se va trezi in fata unui nou val de criminalitate. Noi trebuie sa ne consolidam institutiile, nu sa consolidam randurile infractorilor prin aducerea altora, aflati in executarea pedepsei.

Care ar mai fi preventia speciala daca infractorii vor vedea ca periodic vine legiuitorul cu clementa si ii elibereaza din penitenciar indiferent ce nazbatie ar putea face. Ne gandim la dosare importante cum este cazul Colectiv, ne gandim la persoane condamnate pentru furtul unor bunuri apartinand patrimoniului cultural al Romaniei, bunuri de mare valoare furate din situri.

Au furat istoria acestui popor, au dosit bunurile, acum se afla in executarea a 3-4 ani de pedepse cu inchisoarea. Vor iesi din penitenciar si se vor bucura de bunurile furate in conditiile in care nici nu au cooperat.

Legiuitorul se arata foarte generos sa le creeze o situatie avantajoasa, iar ei nu au cooperat la recuperarea bunurilor. Ele se afla in banci, le vor valorifica si vor trai linistiti, ei si generatiile viiitoare.

- Condamnatii pentru abuz in serviciu beneficiaza de gratiere?

- Am retinut ca vor beneficia. Exista o categorie de persoane dintre cele privilegiate conform proiectului in considerarea careia cred ca a fost gandit actul normativ: parlamentari, primari, consilieri locali si judeteni, directori, fosti ministri care au comis infractiuni. In loc sa infrunte cu demnitate situatia, fac un grup de interese pentru a-si promova un act de clementa.

- La finalul OUG se spune ca va fi aplicata faptelor comise pana la intrarea ei in vigoare. Deci vor beneficia si cei necondamnati inca? Dadeati exemplul Colectiv.

- Evident se aplica persoanelor trimise in judecata, care au comis faptele anterior si care vor beneficia de generozitatea acestui proiect de act normativ.

- Deci vor beneficia si viitorii condamnati? Sunt gratiati, ca sa spun asa, preventiv?

- Da, cei care au comis faptele pana la data intrarii in vigoare a actului normativ.

- Exista si proiectul modificarii Codului Penal si de Procedura Penala. Care sunt zonele cele mai lovite?

- Din pacate si aici se vede un interes ocult, ascuns in spatele interesului prezentat public, cum ca textele infractiunilor trebuie actualizate in urma examinarii lor de catre CCR si a declararii neconstitutionale a unor texte sau pasaje din texte.

De exemplu, in cazul conflictului de interese, CCR a declarat neconstitutionala doar sintagma "raporturi comerciale". Ea trebuia luata si adaptata pentru a fi previzibila si clara. In rest, textul era foarte bun.

Initiatorul proiectului a eliminat cu totul sintagma si a introdus "un pion otravit" in interiorul textului: mentinunea ca foloasele sa fie "necuvenite". Textul va fi total inaplicabil in viitor. Nu se va putea demonstra acest element de "necuvenit".

Legea este inspirata din legislatia franceza unde este fara mentiunea "necuvenit". In jurisprudenta franceza s-a cerut instantelor sa constate ca acele foloase erau cuvenite. Iar Inalta Curte a aratat ca elementul necuvenit nu este element constitutiv al infractiunii. Daca introducem noi elementul ca brevet romanesc, eliminam textul din CP si nu vom mai avea conflict de interese.

Acest instrument juridic exceptional pentru disciplinarea societatii romanesti, a functionarilor publici a fost aplicat in ultimii 10 ani in Romania, avem cateva sute de parlamentari, directori, primari, consilieri locali si judeteni condamnati pentru aceasta fapta.

Ce faceau? Drenau banul public catre rudele lor, catre firmele lor. Ce vor acum? Sa introduca elementul necuvenit pentru a transforma spiritul acestui text de lege.

El nu este sa combata conduita abuziva incriminata deja prin abuzul in serviciu. Spiritul e sa combata lipsa de moralitate a functionarului public care in exercitiul atributiilor sale dirijeaza banii catre firmele cu dedicatie. Asta a vrut legiuitorul sa elimine.

In legislatia franceza textul a fost introdus in 1992 si nimeni nu a incercat sa-l scoata sau sa-l modifice. Ideea a fost sa faca o delimitare clara intre putere, afaceri si bani, care sa nu se combine.

- Adica miezul fierbinte al coruptiei.

- Exact. Acest fapt ii deranjeaza pe ai nostri, care, avand o grupare semnificativa de persoane cu condamnari si inca aflate in functii publice, sunt interesati sa schimbe regulile si sa revenim la ce am avut in urma cu 20 de ani. Nu e permis.

Se va demonstra daca magistratura romana e matura si va reusi sa reziste pe pozitii sau va arata ca poate fi dominata politic si nu isi va putea indeplini menirea de autoritate judecatoreasca.

Eu zic ca magistratura romana va demonstra. Initiatorii acestui act normativ, vazand ca nu prea au posibilitate de influentare in zona magistraturii, au procedat la lipsirea magistratilor de instrumentele juridice pe care le-am dobandit pe parcursul aderarii la UE si dupa.

Va mai dau un exemplu. Denuntul nu e un brevet romanesc. Se sugereaza pe diverse posturi de televiziune ca l-am scos acum si pe baza lui se dau condamnari. Gresit!

E un instrument luat de la democratiile occidentale si reprezinta cheia prin care ei au deschis omerta, legea tacerii. Cand avem de-a face cu infractiuni de criminalitate organizata si coruptie trebuie sa avem instrumente specifice, sa-i incurajam pe unii sa coopereze cu autoritatea judiciara si sa se protejeze astfel pe ei insisi.

Daca eliminam acest instrument, legea tacerii se va reinstaura. Italienii s-au lovit primii de omerta si ei au expresia "cine tace scapa". Si inca una siciliana: "cine e orb, surd si tace traieste 1.000 de ani in pace".

Iata unde vor sa ajunga dumnealor! Daca reglementeaza denuntul in asa fel incat sa nu poata fi folosit ca instrument juridic, vom trai in pace cum am mai trait.


- Denuntul va mai valabil 6 luni dupa comiterea faptei.

- Nicio fapta dintre cele mari nu se descopera in primele 6 luni. Faptele mari se descopera de regula dupa o perioada mare de timp, cand intervine o problema intre asociati, intre cei care au facut o fapta de dare-luare de mita, abuz in serviciu. Iese la suprafata cand sunt nemultumiti unii sau altii.

Se spune ca X sau Y e condamnat doar pe baza de denunt. Este o gogomanie cum nu s-a auzit!

- Cam asta spun toti inculpatii.

- Nu au ce sa spuna, vor sa explice ca sunt oameni cumsecade, dar a fost cutare care i-a denuntat, procurorul a scris "se condamna" si judecatorul i-a condamnat. Este o ineptie!

Denuntul e ocazia prin care denuntatorul spune adevarul. Pe judecator il poti convinge de existenta faptei cand ai un tablou puzzle cu toate mijloacele de proba administrate si coroborate unele cu altele. Denuntul e doar ocazia de a descrie ca fapta exista si cum s-a desfasurat.

Dar cui sa explici? Celor care ridica tonul in show-urile media si care spun zilnic ca Justitia e ticaloasa si trebuie sa vina cineva de la Executiv sa regleze printr-un act de clementa ticalosiile pe care pasamite le-ar face magistratii.

E un gest penibil pentru un om cu coloana sa se preteze sa vina zilnic la emisiuni si sa spuna ca toate condamnarile sunt date pe baza de combinatii, ordine. Si nu e unul care zice asta, sunt multi. Nici ei nu cred treaba asta, dar se preteaza la a spune intruna aceste lucruri penibile si mincinoase.

- Foarte lovit este si abuzul in serviciu. E infractiune doar daca prejudiciul trece de 200 de mii de lei si poate fi anchetat doar la plangere prealabila.

- Iata un nou pion otravit: plangerea prealabila. Cum sa puna plangere prealabila directorul unei firme care reprezinta firma impotriva lui sau primarul impotriva lui etc? Abuzul este o infractiune de serviciu. Nu s-a mai auzit in lumea asta ca o infractiune de serviciu sa fie urmarita la plangere prealabila.

Cei care au initiat acest act normativ ori au facut-o noaptea tarziu si erau obositi, ori au vrut sa testeze inteligenta profesionala a altora.

- Daca procurorul are denuntul, are probele, dar nu are plangerea prealabila, va sta si se uita la ele fara sa poata face nimic?

- Da. Nu se poate initia procesul, daca nu ai plangerea prealabila, pentru ca se presupune ca e la latitudinea celui care se simte sau nu abuzat. Daca e o persoana privata poti lasa la latitudinea ei, dar daca e o persoana juridica, o primarie, un spital etc, nu se poate lasa la latitudinea cuiva.

- Exista vreo logica pentru dezincriminarea neglijentei in serviciu?

- Niciuna. Trebuie sa existe sanctiune pentru cei care trateaza cu usurinta atributiile de serviciu. Avem oameni trimisi in judecata pentru neglijenta in serviciu si vor fi achitati.

Adica un primar de primarie de tara sa poata face orice cu 150 de mii de lei? Ei nu au bugete prea mari si daca in fiecare an fac cate o traznaie cu 100 de mii neincriminat, reprezinta ceva. Poate accepta legiuitorul o chestiune ca asta?

Daca ne uitam ca exista un numar de primari si alte persoane trimise in judecata pentru abuz in serviciu la sumele acestea, putem intelege rationamentul celui care a facut acest proiect de lege.

- De ce credeti ca s-a incercat promovarea rapida prin OUG?

- Ne aflam intr-un moment critic, in care s-ar produce masa critica a schimbarii intr-un sens sau altul si dumnealor s-au simtit in primejdia de a pierde terenul, daca se realizeaza masa critica a schimbarii conduitelor in Romania.

Nu e complicat sa fii functionar public, daca esti atent la fisa postului si iti faci atributiile de serviciu.

- Deci nu se poate abuz in serviciu din greseala, numai cu intentie?

E clar. Si acum aceste persoane se afla in situatia ori sa fie eliminate din prim plan pentru ca vor avea condamnari, ori reusesc sa faca restaurarea privilegiilor de acum vreo 20 de ani.

- Nu este relevant si faptul ca OUG produce efecte imediat?

- Cu precizie are legatura. Un singur minut sa intre in vigoare, chiar daca ulterior CCR observa in mod clar neconstitutionalitatea, apare rationamentul legii mai favorabile, toata lumea va spune: "nu avem ce face, inchidem toate dosarele", magistratii nu vor mai avea de lucru decat foarte putin, dumnealor vor fi linistiti fara dosare, va fi o stare de liniste si "prosperitate" in tara.

Cititi maine pe Ziare.com a doua parte a interviului cu procurorul general Augustin Lazar. Mai are incredere in ministrul Justitiei, cand se termina dosarul Hexi, ce probe a adus Sebastian Ghita, este sistemul judiciar sub asediu? "Procurorii prefera sa se uite la Animal Planet"
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 35889 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
45 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asta-i suparat ca Grindeanu vrea sa faca gratierea acum ??

Trebuia sa mai astepte pana cand era judecata si condamnata ravasitoarea,sotia lui iohan pentru falsul cu care si-a obtinut casa din centrul Sibiului

 

Domnule Procuror General.

Inteleg reticenta d-voastra dar de luni bune va scriu tuturor factorilor care decideti, hotarati in justitie, ...Cand vom vedea noi romanii procurori si judecatori condamnati pt incompetenta, fals in inscrisuri oficiale, distrugerea unor vieti, familii etc...Concret, luam ultimul caz desi sunt sute, procurorul care a instrumentat cazul de omo in care o femeie a stat peste 10 ani in puscarie nevinovata si a fost eliberata dupa ce faptuitorul a recunoscut si dovedit fapta , ca si in alte zeci de cazuri si Justitia voastra nu pedepseste asemenea orori...Unde este raspunderea penala a magistratilor care eronat trimit in puscarie mii de romani?? Cand veti arata ca procurorul x care a gresit prin incompetenta si a distrus mai multe familii si persoane, atunci poporul va sari in apararea voastra ...Acum este o lupta intre puterile statului si deocamdata SRI a fost decapitat si urmeaza ....Nu sunt partizan al PSD dar ma bucur sa vad ca va framanta si va sperie ca sa veniti cu piciorele pe pamant...pe voi magistratii nu va intereseaza poporul , doar puterea...

 

Ce vorbești ...

Total de acord, mai mult decat atat, justiția rămane cel mai nereformat sistem din Romania ! Salarii și pensii demne de UE, dar facem treabă ca la Pătarlagele ! Sau cum mai spunea cineva astăzi, te acuză un procuror x și te judecă un magistrat y, ei fiind soț și soție ! La ei nu există conflict de interese !

@pacifistul

Tu vrei procese la TV? Si executii publice pe stadioane?

- Avocati, procurori si judecatori cercetati, judecati si condamnati sunt multi: http://www.ziare.com/stiri/csm/36-de-judecatori-si-procurori-condamnati-definitiv-pentru-coruptie-in-ultimii-doi-ani-1398581

criminalii nu sunt asa de periculosi ca psd-stii !

ce a facut Iliescu , Voiculescu , Nastase , ponta , Dragnea , este mult mai grav decat ce face un criminal !

Niste tembeloizi au pus mana pe tara...

si conduc. Uite-asa cum vezi ! Cam asa o sa conduca timp de 4 ani de-acum incolo. La fel de *** sunt aia care nu au fost la vot si i-au adus la putere pe cretinii astia. Bucura-te popor, prost ai fost, prost ai ramas !

Justitia se face dupa legi

nu dupa slugile antenelor si reteve unde o infinitaye de nulitati specialisti in nimic dau sfaturi specialistilor.Manipularea crasa pe care o fac guita si slugile lui felix a indobitocit multi romani si a dezbinat masele.

Nusual, CNA ar trebui sa-si faca datoria

Aceasta institutie vitala pentru audiovizual nu ar trebui sa mai lase pe cei de la Romania TV sa publice atacuri anti-Justitie si anti-Stat de drept de catre fugarul urmarit penal Ghita. Shalom

@bum

Aveti perfecta dreptate!
Otrava Romaniei,de care nu mai scapam din cauza unor balaste sociale ,usor manipulabile,care voteaza total inconstient,este mafia politicienilor-infractori al carui scop este exclusiv imbogatirea lor,aglutinati in FSN,in prezent cosmetizat PSD,in cardasie cu ALDE!
Ambele partide sunt conduse de infractori!
Tabloul actual al tarii se poate rezuma astfel:
-in urma alegerilor parlamentare,o minoritate de 18% din corpul electoral,format din straturile cele mai putin educate,in general consumatoare de PIB si pomeni electorale,au redeschis calea controlului Parlamentului mafiei !
-Partidele care s-au inhaitat la guvernarea tarii sunt PSD-ALDE,ambele conduse de infractori:Dragnea-Tariceanu!
-Condamnatul Dragnea este obsedat de functia de premier,dar este blocat de condamnarea definitiva si alt proces in curs!
Oricum,Dragnea a format guvernul cum a vrut el,conducand de facto Romania prin intermediari
slugi fara caracter!
-pe langa aceste slugi din guvern,condamnatul Dragnea se bucura si de doua slugi mostenite:Avocatul Poporului si pres.CCR!
-Cu aceste instrumente in mana Dragnea pune la cale marea lovitura:albirea lui de condamnarea definitiva si procesul in curs pentru a se debarasa de blocajul ajungerii unde vrea el:premier!
Evident,pe langa el,colateral,vor fi spalati si altii ca Ponta,Tariceanu etc etc
Nu ca Dragnea ar vrea,dar..treaca de la el!
-incercand sa prostesca poporul,Dragnea pune la cale un complot:amnistie si gratiere a mii de criminali de drept comun,pentru ca printre ei sa se strecoare "neobservati"si penalii politici,infrunte cu el!
-dupa ce moteaza toata diversiunea prin slugile sale in frunte cu injinerul in mobile ajuns ministru al justitiei,Dragnea o sterge la Washington cu premierul(inca este nebulos pe banii cui)pentru a prosti populatia "convingand-o" ca ei nu sunt implicati in scandalul declansat!
Dragnea face marea greseala comisa de toti politicienii damboviteni :cred pe romani mai prosti ca ei insisi!
Urmeaza protestele masive ale "prostilor",plus cea ferma a presedintelui statului,opiniei publice externe etc.
"Ministrul justitiei"ramane,incapatanat pe pozitie,considarandu-i pe romani,in continuare "prost(i)informati"
Meciul intre mafiile politice PSD-ALDE versus poporul roman,continua!
Totul depinde de reactia masive a romanilor!
Nu trebuie iertati nici cei ce au participat la aceasta mascarada ca Dragnea,ministrul justitiei etc etc
Candva vor trebui sa raspunda penal pentru crima contra democratiei romane!
Iertarea lor va fi esecul national!Teo

maimutica

legile se fac de guvern si de parlament
Justiatia - procurori si judecatori executa legile
doar amarastenii isi dau cu parerea.
Urgenta este data de o cerinte ue si cedo - inghesuiala!
Dar a pune la punct o lege ce e de rau? Creierul celor ce nu pricep.

Pace tie, pacifistule!

Zici ca nu tii cu psedeaua? Pesemne tii cu alde!
Lasati chestiile bengoase si veniti VOI cu picioarele pe pamant! In toate tarile exista erori judiciare, dar sunt EXCEPTIA!
Ce vedem ca se coace in Rrromania vrea sa devina REGULA: penalii sa-si faca mendrele nestingheriti, in politica si in afara ei, ei - niste gunoaie penale, niste analfabeti cu tupeu - sa hotarsca soarta tarii, alesi de o mica minoritate a populatiei (18%), exact partea aia care face faima Rromaniei ca tara de hoti si puturosi plus pensionarii dusi cu pluta si cu antena3!
Nu vedeti ca NIMENI nu mai voteaza cu exceptia inutililor?
Nici un om capabil de munca nu-si mai vede viitorul in Romania si de aceea ii e egal ce banda de hoti vine la putere!
Si aveti tupeul sa sustineti pe hotii-hotilor??
Voi chiar nu aveti urmasi, sau asteptati ca si aia sa plece unde vad cu ochii ca sa nu va mai vada?

Draga Stan...esti vechi pe aici.

Nu simpatizez cu nici o haita politica , iti jur dar sunt fff revoltata pt ca intamplator cineva apropiat a fost condamnat abuziv, sa nu zic altfel si dupa ce am cheltuit o avere , inclusiv instante europene , persoana a fost eliberata si repusa in drepturi dar fara nici o despagubire , statuse doar !!?? 8 luni ....apoi , intamplator la o situatie , peste cativa ani, dau de procurorul respectiv care era la o bere cu judecatorul de caz la restaurantul Bucur, acum parca ...Hanul Berarilor ...stateau astia linistiti si radeau de ale lor ...Acum , sa raspund si altora, nu vreau executii in public dar magistrati condamnati, nici macar indepartati din sistem, pt cercetare, instrumentare dosar abuziv, incompetent, cu rea credinta , condamnari de zeci de ani , nu acolo 2-3 luni , nu am vazut ...ce imi arata Tragicul este total altceva ...si stiti de ce >?pt ca nu exista legislatie care sa specifice punctual condamnarea la lipsire de libertate, puscarie cu executare si interzicerea unor drepturi in asemenea cazuri care oricum se dovedesc greu si rar pt ca cei care verifica sunt dintre ei, supusi la aceleiasi erori si mai grav consider ca este magaria asta cu pensionarea cand apare un scandal mediatic la toti...uita-te cine are cele mai mari pensii din sistem, cate 20.000 lei/luna ori mai mult ....uita-te aici , 5 miliarde pensie pe an si apoi sa ma certati.....http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/magistratul-cu-cea-mai-mare-pensie-din-romania-601475

doamna

, esti patetica!!!
ce are sula cu prefectura,in lume sunt erori judiciare grave [numai in usa au fost facute publice ,anul asta,2 condamnari la ani grei de inchisoare ca erori judiciare],forte grave . nu zic ca este bine, nu este bine e o tragedie uriasa dar nu are legatura cu gratierea in masa si amnistia ascunsa.
un stat mafiot asa arata cu legi si ordonante date cu dedicatie.
patriciu scria ordonanta si guvernul nastase o adopta ,ca sa fure rompetrolul. ....etc etc

In Romania mai exista oameni !

E datator de speranta cand vezi ca in Romania mai exista oameni in functii mari avand coloana vertebrala, care nu cedeaza in fatza obrazniciei puterii politice.
Toata admiratia pentru curajul si rectitudinea domnului Procuror General!
Ar fi normal ca grupul de la putere, sefii CD, Senatului si Guvernului si acest ministru incompetent al Justitiei, sa invete ceva de aici, sa-si ceara scuze, cu respect, de la magistrati si de la popor.
Nu cred ca a mai existat, de la primele guverne comuniste impuse de armata sovietica ocupanta, un regim atat de nociv si de cinic. Sunt lacomi sa controleze tot, sa ia tot, sa ameninte si sa impuna. Nici Ponta nu era asa. El, cel putin, mai avea habar de legi. Acestia imi dau senzatia ca vad un film cu o banda de dezaxati inarmati, care au ocupat o mica localitate si o terorizeaza in mod absurd. Nu in vestul salbatic, in Europa secolului21!
Faptul ca domnul Procuror General ia atitudine, sper ca va da curaj Justitiei, intelectualilor, societatii romanesti sa iasa din pasivitatea in care s-au scufunfat de multa vreme.

iuteala de mana si nebagarea de seama

principiul calauzitor al psd este acelasi cu al ciorditorilor din tramvaie - elementele declasate ale societatii romanesti privesc spre psd cu speranta - desi nu sunt un admirator al doamnei Macovei, ii dau dreptate cand a catalogat actualul psd ca fiind un grup infractional organizat

 

Cred ca nu gresesc cand spun ca avem cel mai bun Procuror...

...general de dupa '89! Citind acest interviu de la cap la cap si chiar recitind anumite pasaje, constat ca acest om gandeste normal, are curajul sa exprime ce gandeste si este foarte bine ca o face! Pentru cine nu ma crede, sa faca o comparatie cu unealta lui Ponta, Tiberiu Nitu -fost procuror general si a celeilalte unelte Victor Ciorbea- avocatul PSD si nu al poporului!!!

E bine ca se exprima, pentru ca exista un dezechilibru major in spatiul public privind opiniile manipulatoare ale televiziunilor, fara ca cineva din sistemul de justitie sa infirme minciunile, sa arate adevarul juridic, pentru a anula dorinta unora de a discredita Justitia in general.
Au mai fost iesiri sporadice din partea Sefei DNA, dar nu atat de consistente precum cea a procuroruli general Augusti Lazar! Felicitari Dle Procuror general! Trebuie sa aparati justitia si mai ales pe procurorii care se lupta cu penalii, pentru ca ei apara interesul Statului, al cetatenilor. Nu am aceleasi pareri bune despre magistratii judecatori - care in desfasurarea proceselor pot interfera cu avocatii si deforma realitatea. Fie din greseala, fie din interese lesne de inteles, fie din simpatie politica.
Desigur, nu se poate generaliza, dar acestia trebuie scosi din sistem pentru a nu fi afectati judecatorii corecti, onesti, care fac dreptate pe probe clare si indubitabile.
Cred ca este nevoie de asemenea interventii din partea CSM, ICCJ si de ce nu chiar de CCR!
Daca sustinatorii coruptilor, invoca restrictii de comunicare din partea Sistemului de justitie in spatiul public, trebuie spus ca avocatii si formatorii de opinie din media malefica,care fac justitie televizata in fiecare zi, fac tot ce pot sa discrediteze justitia, de cele mai multe ori tendentios. Ei debalanseaza total perceptia despre justitie.
In situatia aceasta, privitorii acestor posturi - care nu au nici cele mai mici posibilitati sa deceleze minciuna, vor da crezare acestor minciuni strecurate zilnic pe principiul picaturii chinezesti!

Asa se explica votul din alegerile locale si generale din 2017. Asa se explica votul de la suspendarea Presedintelui Basescu si de la aducerea la guvernare a USL-ului.
Justitia nu trebuie sa se mai lase incalecata niciodata de politic. Este o putere independenta in Stat si cei care vor sa acrediteze ideia ca Parlamentul are drepturi discretionare ca urmare a faptului ca u fost alesi de popor, nu este constitutionala.
Alesii sunt reprezentanti ai poporului, un popor dezinformat si manipulat, astfel incat alesii nu sunt credibili. Magistratii au studii de specialitate, au datele in Dosare, nu vorbesc pe surse si trebuie sa apere societatea de alunecari periculoase ca cea din acest moment. Ma refer desigur la manevrele cu gratierea, amnistia si schimbarile unor legi in favoarea lor.

Spartacus ai gandire de sclav

Chiar daca pe Vezuviu ai dat de lucru puterii de atunci,
nu ai ajuns sa intelegi ca procurorul nu este nici ministru, justitiei, ca sa reprezinte a treia putere.
Apoi legile nu se fac de cei care le aplica! Ca asta doresc PG si Koevesii si Macovei - e ceea ce nu va place voi la psd- desi alesi cu vot covarsitor 60% - sa guverneze tara si legile majoritatii!
Ati dorit democratie, dar judecati comunist. Doar la comunisti procurorul general taia si spanzura.
Confuzia din creoierele amarastenilor este insa mereu prezenta - ei doar stiu sa execute ordine de postaci platiti!

 

 

@Simon Bolivar,

Te referi la Elvetia? La guvernari prin referendum?
Nu stiu care e cea mai buna forma, dar asta cu partidele devine toxica! Chiar si in tari cu democratie veche. Ma gandesc la aparitia unor partide extremiste :in Olanda, Franta, Austria, Ungaria, Polonia, chiar si in Anglia.
Cred ca e nevoie de o resetare a principiilor dupa care functioneaza democratiile actuale. Prin eliminarea posibilitatilor celor alesi de a fi discretionari. S-a invocat intr-un comentariu , in acest sens, despre interzicerea OUG! Sunt de acord! E doar o propunere de inceput.

O idee foarte buna

Eu as generaliza. Sa fie interzise ordonantele complet.

Sa ii obligam sa respecte cetateanul. Altfel sa fie desfiintate partidele(nu sunt deloc folositoare ci generatoare de infractiuni) Trebuie sa restructuram reprezentativitatea in statul de drept.

Sa piara reprezentativitatea politica (care e doar 10% din cetateni) si sa cream un alt sistem de reprezentativitate activ in care cetateanul sa decida.
Doriti sa va dau un model de astfel de interactivitate?

 

............................Asta mi-a Placut!.....

..........Sa ii obligam sa respecte cetateanul!..........
Dar Cine poate obliga Cetateanul sa se Respecte pe Sine?Cetateanul a dat un vot de Proportii Istorice! Asta a dorit si asa Merita sa fie Tratat!Cetatenii care au votat Nu Au Fost *** lui draknea!Sint Vii in Toata Tara si Trebuie sa Accepte votul dat de ei!Draknea ar face o Greseala Daca nu s-ar Declara chiar Rege!Chiar 'imparat' ca a murit Imparatul Rromanilor de Pretutindeni!PUNCT!
viorel ratiu cincinnati oh usa

Vrei sa spui ca poporul a dat o absenta de la vot

...de proportii istorice!
Cum spun mai sus, pe majoritatea romanilor NU-I MAI INTERESEAZA Romania, nu-si mai vad viitorul in ea, isi zic ca orice s-ar intampla, mai rau decat atat nu poate fi si atunci, de ce sa mai voteze?

@Homer si @Stan

Presupun ca a grait aheul Homer, dar si Simpson in acelasi, precum si micutul Oliver Stanley.

Raspunsul e foarte simplu si demn de cocosul ce avea capacitatea de a canta a treia oara dar se pare ca avea si putina minte:

Da, cei 60% de nevotanti au avut scarba sa ma voteze cu infractorii de politicieni. Acesta e raspunsul fara echivoc. Altul e doar iluzie deductiva.

dupa 2 ore ,Numai 4 comentari?!!

Guitza la Butoane ? si la ziar.com!!

 

De ieri, este foarte dificil sa postez ceva pe anumitea pagini

din Ziare.

se pare ca a fost un atac cibernetic

nici eu nu am reusit .la fel multi altii.

ziare.com este sub atac DDOS

Din satra pzdalde se lanseaza mii de cereri pe secunda.

Asa este Mos Gerila. Sunt blocate comentariile ...

Intram incet, incet in epoca cenzurii...si pe Fb la anumite articole care sunt potrivnice PSD-ALDE! Era visul lui Dragnea cand dorea o lege in acest sens!
Este interesant de stiut, cum fac aceasta cenzura la articole scrise de unii autori care pana la alegeri erau libere??
Poate o sa intervina administratorii FB pentru a lamuri situatia!
Deocamdata Ziare.com este liber! Sa vedem cat poate tine steagul sus! II doresc viata lunga!

Romania este tara fara nici o regula.

Culmea in UE si Nato.Un fel de Paraguay unde fiecare individ ajuns pe oarescare functie face ce-i trazneste prin cap.Procurorasul lui Iohannis,adus la Bucuresti ca recompensa ca l-a salvat de dosarul intentat de pastorul Klein,uita ca este platit de populatia intreaga sa APLIce legile nu sa faca el legi,de parca i-a lasat tac-su mostenire locul de salariat la stat.Si in loc sa fie scos in suturi afara de ministrul de justitie ca face politica si nu isi reolva sarcinile de serviciu e inca pe functie,ca si baschetbalista de la jaful national zis DNA.In Usa daca faceau astfel de afirmatii eraul legati imediat de un tren si tarati de pe o coasta pe alta.Din pacate Brucan a dat un termen prea scurt,Romania nu se face bine la cap nici dupa 500 de ani.Unde s-a ajuns,sa ameninte in sedinta publica procurorasul un judecator si ala sa nu-i sparga capul cu ciocanul de sedinta ci sa faca pe el de frica.

 

Bai, habarnabi, tu vrei s-o scapi pe Udrea?

Vrei sa-l scoti pe Mircea Basescu din puscarie, pe fii-su, sa-i scapi pe Cocos, Pinalti, pe ginerele lui Base etc. etc.?

- Te stiam pzdist? Te-ai dat cu pdleii? Nu ti-e rusine?

Hamham, Paraguay este si a fost intotdeauna una dintre cele

mai stabile tari din America de Sud. Cate lovituri de stat ati auzit ca au fost facute acolo?

Este adevarat ca Herr Stroessner, binecuvantat fie el si familia sa, care au instaurat un regim dictatorial de sorginte germanica, au condus tara cu inteligenta, au facut-o sa prospere de-a lungul multor decenii.

A fost o dictatura de dreapta, de care ar avea nevoie si America de astazi ;))) Wermachtul ii este etern recunoscator! (atentie, nu si nazistii, ... in fine ... nu toti!)

@Hamurabi, bengosul, oscar si altii Bai, postaci psd !

Eu va inteleg: sunteti pusi sa lansati tot soiul de lucruri false impotriva oricarei ratiuni si de aceea nu aveti nicio sansa sa reusiti altceva decat sa enervati oamenii normali ! Grea meserie v-ati ales ...
Este simplu: fara gratieri si amnistii; solutia pentru puscariasi este sa construiasca repede (se poate !) inchisori noi in cazarmile militare care nu mai sunt folosite acum !

Postac iohanist

De ce nu a construit sau renovat pruna, macar un penitenciar ca in noiembrie 2016, la rectificarea virtuala a lui ciolos a dat inapoi 150 mil de euro

Aceste proiecte de lovituri de stat ar trebui predate ca...

... tema de examen la toate facultatile de drept din tara.

- Am inceput sa dezvoltam anti-corpi institutionali la efectele intoxicatiei nationale cu pesedita; procurorii, judecatorii (ICCJ, CSM, DNA, PG), sindicatul lucratorilor din penitenciare se opun masurilor pooliticianiste si asta este bine. Din pacate, vedem ca Politia ramane o structura puternic politizata, aliniata partidului de guvernament.

 

Super !S-a mai descoperit o maladie ...

Super !S-a mai descoperit o maladie ...
Pesedita!Trebuie investigat cum se stabileste diagnosticul,in baza caror simptome si ce tratament se aplica,in ce doza si pe ce durata.La aceasta ora cred totusi ca tratamentul e experimental,cu date care arata esec,intrucat pesedita a devenita boala cronica,de 29 de ani ne tot chnuim cu ea,iar tara e muribunda.Pesedita :cea mai extrema forma de cancer,cancerul coruptiei,iar PSD ,cancerul Romaniei.
gg

E total,Procurorul General...

E total,Procurorul General...
Foarte argumentat si fara sa-si incalce "fisa postului",practic i-a facut pe cei de la putere praf.Veti vedea ,ce curaj vor mai avea tradatorii de tara ,PSD+ALDE...
Si e bine ,cat de cat ,populatia incepe sa vada si sa reactioneze.
Asta nu inseamna ca Ministrul InJustitiei se va opri ,din marsul spre Dictatura Draknea/PSD+ALDE si Dictatura Parlamentara.Daca Justitia e incalecata ,aceasta tara NU MAI ARE Nimic!Pentru ca au stors-o prin Marele Jaf,nu mai ramane ,decat sa-si faca legi dupa bunul plac.Aceasta tara n-a pierit de dusmanii exteriori,dea- lungul mileniilor,piere atacata de cei din interior.Iar aceasta nu-i decat tradare de tara.De aceea cuvantul potrivit pentru alianta rosie este ,tradatori de tara ,nu numai comunisti sau corupti.Iar pentru tradarea de tara ,in lumea normala se dau cele mai grele pedepse.Nu si la noi,foarte rar sunt intrebati de "sanatate".Pentru ca tradatorii si-au aranjat mediul de dezvoltare.Iar cel mai dureros e faptul ,ca vezi cati ai aproba pe tradatori ,cu o incantare si abnegatie cretina,vecina cu nebunia.Pentru ca nebun ,e cel ce traieste intr-o realitate iluzorie ,machiata,existenta decat in mintea lui ,nu si in realitatea obiectiva.
gg

 

Adica se poate fura pana la 200.000.

In SUA un primar care a furat 12.000 de dolari a facut 3 ani si jumatate de puscarie. Probabil ca la noi se vrea ca Romania sa devina Paradisul infractorilor.

Auzi ?

Citeste mai intai Constitutia RO si dupa etaleaza-ti analfabetismul politic in legatura cu functionarea puterilor; de altfel , esti si tu ca toti postacii lui ziare.com(sub contract!) adica niste lepre!

Romania este un stat european unic. In absolut nici o alta tara

europeana nu am azit ca ar fi posibile OUG asupra Justitiei si legilor tarii!

Toate acestea sunt apanajul unor lungi discutii si dezbateri parlamentare. In tarile in care exista un stat de drept.

In celelalte tari, ca Rusia, se poate modifica legea dupa bunul plac al lui X sau Y, depinde de ce inaltime au in hierahia de Partid!

Penalul dracnea modifica legile dupa bunul sau plac.
El este noul imparat al Rromanikai.

 

MosGerila...

MosGerila,cu stima,dar te completez:
Tiganii sunt singurul grup etnic,care nu formeaza o natiune,regat,imperiu,republica,provincie,gubernie si care are :rege ,imparat si presedinte!
Tu spui ca Draknea e imparat.E mai mult:e presedinte (de partid si Camera),e rege in Teleorman si imparat peste tara.Deci intreb ce e Draknea?Sa vedem daca ghiciti...
gg

Dat fiind ca mi-ai raspuns la o ghicitoare

mai demult ridic doua degete si raspund cu glas lin de brotac.

Este "Imparatul" mustelor de c... ?

Daca nu am ghicit, nu-i bai. Am sa ma gandesc mai adanc. :)

Pentru @rolari, 21.01. ora 12;37

Gandirea mea din comentaril pe care-l ataci...nu are nimic cu vremurile Spartacusului original!
Eu, sunt acorat in realitatile contemporane ale momentului.
Propaganda care se face pe niste posturi tv care manipuleaza prostimea sunt extrem de toxice. Acestea militeaza pentru haos, pentru libertatea de a fura, plang pe umarul puscariasilor si discrediteaza institutiile Statului!
Libertatea de expresie nu trebuie sa fie egala cu libertatea de a minti, de a manipula niste oameni sarmani pentru ai face sa creada ca proprii calai sunt cei care le vor binele si invers!
Comunismul este in vinele si in capul tau! Daca asi avea capul tau, atat asi fugi pana l-as pierde!

Dl Proc Gen executa legea

De creat o creaza parlamentul sau guvernul!
E ciudat ce repede au sarit de fund in sus, imunii !
Singurii din Romania.
Desi Justitia e veriga cea mai slaba.
Pe 16.02 am la curtea de apel craiova o revizuire la un simplu proces de granituire - dupa 5 ani si 13 stupide judecatoare! Ce merita trimise pe centura. Au confundat perimetrul cu suprafata unui teren si alte perle.

 

Speranta moare ultima!

Sunt surprins, de statistica rating primit, nu de maximul acordat caci nu cred in rating.
Imi da sperante ca pe acest site s-ar putea aborda pareri cu argumente si renunta la jigniri si catalogari nemotivate.
E necesar ca ziare sa coboare in mijlocul nostru cenzurand, recomandand si explicand uneori.
Oameni buni - Romania nu va avansa daca doar ne punem piedica unii altora. Nu cer fratie ci doar sportivitate !

 

Nu Spartacus nu am fugit si nu fug !

Am trait in G ceva ani 1991-1994. Puteam sa fug atunci de Romania - aveam post bun in IT la peste 6000 DM!
Am revenit in tara convins ca romanii sunt valorosi. Ne strica doar aia cu lebedele si cei cu galetile de vidanjori.
Putem sa facem ceva pentru tara - eu am plecat ca mare softist in G si m-am intors convins ca trebuie sa ma dedic romanilor. Si m-am licentiat si in drept. Sunt un fel de lider sindical al romanilor ce lucreaza prin G desi sunt patron! Se pot face multe pentru romania. Doar sa intelegem ca putem ! Si ca este nociv doar sa criticam.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor