Ministrul Comunicatiilor: Nu cred in programe dedicate diasporei. Romanii se vor intoarce cand va fi mai bine

Joi, 13 Decembrie 2018, ora 14:02
3543 citiri
Ministrul Comunicatiilor: Nu cred in programe dedicate diasporei. Romanii se vor intoarce cand va fi mai bine
Foto: Facebook/Alexandru Petrescu

Alexandru Petrescu, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, sustine ca nu crede in programe dedicate diasporei, pentru ca romanii din afara se vor intoarce in tara atunci cand va fi mai bine aici, dar pentru asta trebuie sa facem eforturi pentru a aduce atractivitate pe piata.

"Unul dintre proiectele din mandatul meu va fi 'Romania comunica'. Ce ne lipseste este o viziune integrata si vorbeam zilele trecute despre modelul estonian. Pentru asta este nevoie de hotarare si de un plan integrat, iar asta este o alta prioritate a mandatului meu.

Programul va reuni toate aceste proiecte de la nivelul administratiei locale. Eforturile la nivelul autoritatile locale nu este uniform.

Forta de munca este libera sa circule in Uniunea Europeana si de asta suntem mandri ca facem parte din familia europeana. Pe de alta parte, ma preocupa faptul ca trebuie sa gasim mai multa motivatie pentru ca absolventii care lucreaza in strainatate sa se intoarca in Romania.

Aici sunt multi oameni care vor sa-si infiinteze firme in orase, cum ar fi Timisoara, Iasi, Cluj sau Bucuresti. Eu nu cred in programe dedicate romanilor din diaspora. Eu spun ca romanii din afara se vor intoarce in Romania atunci cand va fi mai bine in Romania. Pentru asta, noi trebuie sa facem eforturi pentru a aduce atractivitate in domeniu, pe piata", a spus Petrescu.

Ministrul Comunicatiilor a mentionat ca sectorul digital este cel mai promitator in ceea ce priveste progresul si dezvoltarea economica, iar in privinta economiei digitale Romania se afla la doar 3% in spatele Suediei sau Danemarcei.

"Noi, cu totii, ne confruntam cu aceleasi provocari, in mod special cu reducerea diferentelor intre nordul, centrul si estul Europei. In ultima decada, Romania a fost conectata la fluxul mondial de capital, iar UE si membrii OCDE au facilitat aceasta interactiune, iar toate acestea vor conduce spre prosperitate si vieti mai bune pentru noi toti.

Am avut parte de evenimente, precum conferinta celor 3 mari, in incercarea de a realiza o convergenta pe acest plan si de a obtine succese in ceea priveste interconectarea digitala. Sectorul digital este cel mai promitator in ceea ce priveste progresul si dezvoltarea economica.

Prin comparatie cu Suedia sau Danemarca, noi suntem doar cu 3% in urma acestora in privinta economiei digitale. Romania a avut o crestere si se poate identifica o tendinta pozitiva in privinta economiei digitale. Companiile se pot bucura de beneficiile acestei digitalizari.

Atat sectorul public, cat si privat trebuie sa faca investitii. Romanii sunt foarte bine cunoscuti in lume datorita talentului lor in domeniul tehnologiei digitale. S-au infiintat start-upuri interesante si importante", a subliniat oficialul.

Petrescu a adaugat ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa-si indrepte atentia catre potentialul de crestere la nivel intern, dar si prin relatii de colaborare cu tarile vecine.

Consiliul Atlantic al SUA, impreuna cu McKinsey & Company, organizeaza joi conferinta de lansare a raportului "The rise of Digital Challengers - cum poate deveni digitalizarea urmatorul motor de crestere pentru Romania".

Conform documentului, beneficiile economice potentiale ale digitalizarii ar putea contribui la Produsul Intern Brut al Romaniei cu 42 de miliarde de euro, pana in anul 2025.

In viziunea expertilor, Romania are o fundatie puternica pe baza careia poate sa-si accelereze digitalizarea. Astfel, dimensiunea economiei digitale in Romania (6,9% din PIB in 2016) este peste media tarilor din Europa Centrala si de Est (CEE), de 6,5%, dar in acelasi timp este clar decalata fata de pie.ele 'Digital Frontrunners', precum Suedia (9%).

Cu 604 euro/cap de locuitor, Romania se afla in urma mediei CEE, unde media este de 746 de euro/cap de locuitor, cat si a tarilor din 'Digital Frontrunners' - cu 3.276 euro/cap de locuitor. De asemenea, economia digitala din Romania a inregistrat, in perioada 2012 - 2016, o crestere de 10,8% pe an, aproape de patru ori mai rapid fata de UE "Big 5".

PNL după afirmațiile Elenei Lasconi că e nevoie de ”curățenie” în partidul liberalilor: ”Stilul ăsta agresiv n-are ce căuta la un prezumtiv candidat la preşedinţie”
PNL după afirmațiile Elenei Lasconi că e nevoie de ”curățenie” în partidul liberalilor: ”Stilul ăsta agresiv n-are ce căuta la un prezumtiv candidat la preşedinţie”
Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat joi, 25 iulie, despre afirmaţiile Elenei Lasconi privind PNL şi intenţia unui dialog că ”doamna Lasconi nu a înţeles că nivelul de...
Klaus Iohannis este o mare dezamăgire pentru români, atacă Elena Lasconi. "S-a îndepărtat foarte tare de oameni, zici că e în altă bulă"
Klaus Iohannis este o mare dezamăgire pentru români, atacă Elena Lasconi. "S-a îndepărtat foarte tare de oameni, zici că e în altă bulă"
Elena Lasconi, preşedintele USR, a declarat joi, 25 iulie, că PNL ar trebui să se detaşeze de președintele Klaus Iohannis, pentru că este o mare dezamăgire pentru români şi le face rău....
#Alexandru Petrescu programe romani Diaspora, #Alexandru Petrescu romani Diaspora , #ministrul Comunicatiilor
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Diaspora nu asteapta nimic din partea sobolanilor rosii, in afara de
  1. Român dispărut misterios pe un aeroport din Italia. De 4 zile nimeni nu mai știe nimic despre el. Apelul familiei
  2. NATO despre resturile de drone rusești căzute în România: Nu sunt informații care ”să indice vreun atac intenționat al Rusiei”
  3. Jennifer Aniston, critici dure la adresa lui JD Vance, omul ales de Trump ca vicepreședinte. Ce a iritat-o pe celebra actriță din serialul Friends
  4. 42 de centre de plasament vor fi desființate până la sfârșitul anului
  5. Alstom încă nu a livrat trenurile pentru M5 Drumul Taberei. Întârzierile costă zeci de milioane de euro
  6. Netanyahu, contestat la el acasă. Familiile ostaticilor captivi încă în Gaza îl acuză de sabotaj. Care este motivul
  7. În plin sezon estival, CNAIR închide temporar Autostrada Soarelui. Unde se vor aplica restricțiile
  8. Profesor la un colegiu de elită din Capitală acuzat că ar fi agresat sexual doi elevi. Măsurile luate de procurori
  9. Peste 140 de zboruri au fost anulate pe Aeroportul din Frankfurt după ce activiștii de mediu au blocat pistele. Ce mod de protest au ales aceștia FOTO
  10. O țară europeană schimbă sistemul școlar în beneficiul elevilor. ”Nevoile lor fiziologice nu se potrivesc cu modelul actual”