Românul care a fost arestat de DIICOT pentru trădare și spionaj în favoarea Rusiei, Dorin Alexandru Pișcan, a recunoscut acuzațiile.
Individul a trimis Ambasadei Rusiei de la Bucureşti imagini cu obiective militare româneşti și NATO amplasate lângă Tulcea, dar şi fotografii cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.
El va primi sentința de condamnare peste două săptămâni, potrivit stirileprotv.ro.
Trimis în judecată la Curtea de Apel București, Alexandru Pișcan a declarat în fața judecătorilor că toate dovezile strânse împotriva sa de către ofițerii SRI și cei din serviciile secrete militare sunt reale, inclusiv filmările cu tehnică militară descoperite la domiciliul său.
De asemenea, Pișcan și-a asumat că a fotografiat obiective militare din Tulcea și a transmis informațiile unui diplomat rus, ulterior declarat persona non grata. Fiindcă și-a recunoscut vinovăția, Pișcan ar putea primi o pedeapsă mai blândă, de până la 13 ani de închisoare, pentru trădare prin transmitere de secrete de stat, scrie sursa citată.
Alexandru Pișcan, cetățean din Ploiești, a fost trimis în judecată sub acuzația de trădare de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
La patru luni după ce a fost reținut pentru suspiciuni de trădare prin transmiterea de informații secrete către Federația Rusă, Piscan a ajuns în fața instanței, având primul termen în proces pe data de 4 octombrie 2024, la Curtea de Apel București. În cadrul acestui termen, avocații săi au solicitat noi documente din partea DIICOT și au depus o nouă cerere pentru arest la domiciliu, care însă a fost respinsă.
În data de 23 mai 2024, autoritățile române, inclusiv polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și procurori DIICOT, au desfășurat o acțiune pentru a documenta activitatea infracțională a lui Alexandru Piscan, suspectat de trădare. DIICOT a transmis la acea vreme că acesta ar fi început, în anul 2022, să supravegheze obiective militare românești și NATO situate în apropierea municipiului Tulcea.
Potrivit procurorilor, Piscan ar fi colectat informații de natură militară, efectuând fotografii ale echipamentelor de luptă și ale deplasărilor personalului în zona de graniță cu Ucraina, informații pe care le-ar fi transmis diplomaților de la Ambasada Federației Ruse din București.
„Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”, au afirmat procurorii DIICOT.
În urma perchezițiilor efectuate, anchetatorii au descoperit fișiere video cu echipamente militare și înscrisuri relevante, susținând astfel acuzațiile de trădare. La data de 24 mai, Alexandru Piscan a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, măsura fiind ulterior prelungită în ciuda contestațiilor depuse de avocatul său, care a insistat pentru arestul la domiciliu. Înalta Curte a respins contestația ca nefondată pe 7 iunie.
Potrivit Codului Penal românesc, trădarea intră în categoria infracțiunilor contra securității naționale, fiind sancționată cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării anumitor drepturi.