Ministrul Sănătății, lămuriri cu privire la noua taxă pentru pacienții care vor să meargă la un doctor anume: ”Este o minciună”

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 12:44
2316 citiri
Ministrul Sănătății, lămuriri cu privire la noua taxă pentru pacienții care vor să meargă la un doctor anume: ”Este o minciună”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății FOTO Facebook/ Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, referindu-se la ”posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăţi reglementate legal şi suportate de beneficiar”, prevăzută în Strategia naţională de sănătate pentru perioada 2023-2030, pusă în dezbatere publică, că nu este vorba de niciun fel de taxare dublă a pacienţilor, afirmând că este vorba despre o opţiune ca medicii de la spitalul să stat să lucreze peste program în regim privat, în cazul în care există solicitări pentru anumiţi medici.

Alexandru Rafila a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, despre noua taxă care ar putea fi introdusă în sistemul medical, prin care pacienţii care doresc să fie consultaţi de un anumit medic să plătească suplimentar.  

“Aş vrea în primul rând să avem o informare corectă legată de acest subiect. Acest subiect a fost lansat ieri, după ce Ministerul Sănătăţii a afişat pe site şi a lansat în dezbatere publică proiectul Strategiei Naţionale de Sănătate a României pentru perioada 2022 - 2030.

Acest proiect reprezintă o condiţionalitate legată de acordarea de fonduri europene nerambursabile pentru România şi el a fost realizat integral de experţi, care sunt experţi independenţi din afara Ministerului Sănătăţii, dar angajaţi pentru ca să facă această strategie. Din păcate, cei care au dat publicităţii această ştire au citit doar nota de fundamentare, nu au citit şi planul strategic care este ataşat. Există trei documente: nota de fundamentare, strategia naţională de sănătate şi planul strategic cu activităţi şi un interval de timp în care aceste activităţi trebuie implementate. (…) În acest plan spune că pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii în unităţile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă servicii de sănătate în baza unei plăţi reglementate legal şi suportată de beneficiar, precum şi a posibilităţii programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări. Se precizează că este în afara normei de bază programate”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a mai menţionat că nu este vorba de nicio taxă suplimentară.

“Nu este vorba de nicio taxă suplimentară. Este o minciună. Nu e vorba de nciun fel de taxare dublă a pacienţilor din România. A fost prezentat neprofesionist acest lucru. Este vorba doar despre un proiect pilot care trebuie să se desfăşoare între 2026 şi 2028. Această strategie este supusă dezbaterii publice şi dacă Guvernul consideră că nu este oportun acest pilot poate să dispară din acest plan de acţiuni. Problema este a unui pilot - să vedem dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală şi pacientul plăteşte la spital faptul că vrea să fie consultat sau operat sau investigat de un anumit medic, dar asta nu înseamnă că pacientul este împiedicat să aibă acces la serviciile obişnuite.

Este vorba despre o opţiune. În momentul de faţă această opţiune este doar în zona unităţilor private. Propunerea de pilot e doar pentru una sau două sau trei unităţi sanitare, în 2026, în care să se încerce pentru medicii din spitalul respectiv dacă vor să lucreze peste program să o facă în regim privat, dacă există solicitări pentru anumiţi medici dincolo de program. E vorba de reţinerea unei sume de bani de către spital şi cu o altă sumă este retribuit pentru activitatea suplimentară”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Citește și:
"Ce faci în țara asta dacă ești prea prost să fii IT-ist, inginer sau medic?" Dezamăgirea unei tinere care a făcut totul pentru a câștiga mai bine: "Eu, de exemplu, sunt proastă"
"Ce faci în țara asta dacă ești prea prost să fii IT-ist, inginer sau medic?" Dezamăgirea unei tinere care a făcut totul pentru a câștiga mai bine: "Eu, de exemplu, sunt proastă"
Foarte mulți dintre tinerii din România au planuri să plece din țară în căutarea unor câștiguri mai mari. Cei care rămân caută soluții pentru o viață bună și salarii decente,...
În ce condiții poate lucra un medic și la stat, și la privat. Rafila: Nu am pârghiile legale să împiedic să împiedic asta
În ce condiții poate lucra un medic și la stat, și la privat. Rafila: Nu am pârghiile legale să împiedic să împiedic asta
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că un medic poate lucra simultan în sistemul public şi în cel privat, cu condiţia să nu existe o suprapunere între cele două şi să...