Ministrul Sănătății vrea să îngreuneze vânzarea antibioticelor: "Să aibă un regim de eliberare care să le facă greu accesibile"

Marti, 28 Martie 2023, ora 13:43
2217 citiri
Ministrul Sănătății vrea să îngreuneze vânzarea antibioticelor: "Să aibă un regim de eliberare care să le facă greu accesibile"
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila FOTO Facebook

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat marți, 28 martie, că se gândește „foarte serios” la o reglementare așa încât antibioticele să nu mai poată fi eliberate „eventual nici măcar pe bază de reţetă simplă”.

„Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala, în sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenţie. (…) Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe reţetă.

Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fie eventual eliberate nici măcar pe bază de reţetă simplă. Chiar dacă nu sunt compensate să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă desfăşurată la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

România se situează pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, cu peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori, la același nivel ca în urmă cu 10 ani, arată un studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC).

#Alexandru Rafila, #antibiotice, #farmacii, #cumparare, #retete, #Modificari , #Stiri Alexandru Rafila